»

Tudi Seagate s terabajtnim diskom

TG Daily - Proizvajalec diskov Seagate se je pridružil Hitachiju in Samsungu v elitni konkurenci, ki proizvaja terabajtne trde diske. Glede na število plošč je njihov model 7200.11 ravno v sredini (Hitachijev izdelek piše podatke na pet plošč, Samsungov na tri), pravijo pa, da so po zmogljivosti in glasnosti na vrhu s hitrostjo prenosa, ki dosega kar 105 MB/s. Novi člani družine bodo na voljo v tretji četrtini leta.

Izvorna novica.

9 komentarjev

Hitachi Deskstar 7K1000

AnandTech - V petek smo poročali, da Dell in Alienware po novem vgrajujeta v svoje sisteme tudi terabajtne trde diske. Gre za Hitachijeve modele 7K1000, zaenkrat pa je največji prosto dostopen disk na voljo ekskluzivno v sistemu enega od prej omenjenih proizvajalcev.AnandTech-ovci so danes objavili test prvaka, ki prav nič ne odstopa od njihovih standardov. V desetstranskem članku lahko preberete podrobno analizo tehnologij, uporabljenih v izdelku, ter izveste kako se obnese na testih.

2 komentarja

2,5" 64 GB Solid-state diski za prenosnike

Slo-Tech - Podjetje PQI, vodilno v izdelavi naprav za hranjenje podatkov v industijskih okoljih, je pred kratkim predstavilo svoj najhitrejši in največji solid-state disk, ali krajše SSD.

To so diski, ki namesto magnetnih plošč za shranjevanje naših dragocenih podatkov, uporabljajo raje kar flash pomnilnik. Čeprav se nam pri običajnih trdih diskih obetajo kapacitete že v terabajtih, SSD diske še večinoma pesti nizka kapaciteta. Kljub temu imajo pred navadnimi diski kar nekaj prednosti:
- hitrost;
- višja zanesljivost;
- teža;
- nižja poraba električne energije;
- neobčutljivost na udarce in vibracije.



Najnovejši SSD disk se...

48 komentarjev

Začenja se terabajtna doba

X-Bit Labs - Izdelovalec trdih diskov Seagate Technology je včeraj javno napovedal terabajtne diske. Diski niso v neki daljni nedoločljivi prihodnosti, kot se po navadi takšnim napovedim prida, ampak jih bomo dočakali v prvi polovici letošnjega leta, če gre verjeti obljubam. Spričo uporabe povsem nove pravokotne tehnologije magnetnih plošč za zapis se bomo navduševali nad tihostjo, hitrostjo in varčnostjo, pravijo.

Podatki se bodo zapisovali na štiri četrtterabajtne plošče, ki bodo poleg naštetih atributov tudi trpežnejše in trajnejše. Novi diski bodo druga generacija pogonov s to novo tehnologijo; približno 10 milijonov diskov prve generacije jo že ima. Cene niso želeli odkriti, tako da povejmo le, da se tričetrtterabajtni bratec onstran Atlantika prodaja za slabih 400 dolarjev. Številke pri nas bodo verjetno enake - le v drugi valuti. Klik!

29 komentarjev

Seagate navdušil z gostoto zapisa

The inquirer - Na prireditvi IDEMA Diskcon, ki se je odvila nedavno, je Seagate predstavil tehnologijo, s katero je možno gostoto zapisa na magnetne plošče v trdem disku povečati do te mere, da lahko na en kvadratni palec shranimo 421 Gigabitov, kar v praksi pomeni, da bomo morda nekoč videli 40-gigabajtne diske s premerom enega palca, 275-gigabajtne 1,8-palčneže in pa diske za prenosnike in osebne računalnike z neverjetnimi kapacitetami do 500 GB in 2.5 TB. Slaba novica je žal, da namerava Seagate tehnologijo na prodajne police spraviti šele do leta 2009.

23 komentarjev

Seagate ponuja 750 GB trdi disk

Slo-Tech - Seagate je z modelom Barracuda 7200.10 pričel ponujati trdi disk, s kapaciteto 750 GB. Z modeloma ST3750640A in ST3750640AS bodo ponujali tako EIDE kot tudi SATA diske.

Tako veliko kapaciteto so lahko dosegli z uporabo tehnologije Perpendicular Recording, ki jo lahko najdemo tudi pri novih modelih SCSI diskov (Cheetah 15k.5). Plošče se vrtijo s 7200 obrati na minuto, predpomnilnika je na voljo 16 MB. V sosedni Avstriji želijo za disk približno 450 evrov. Pričakujemo lahko, da jim bodo tudi preostali proizvajali hitro sledili, pa tudi cene ostalih, manjših diskov bodo padle.

Tako veliko prostora kar kliče, da ga zapolnimo z multimedijskimi vsebinami. Domači režiserji (in glasbeniki) imajo tako še malce bolj proste roke pri uresničitvi svojih idej.

Na svoj račun bodo prišli seveda tudi kmetovalci (in vrtnarji), saj lahko sedaj kupijo večje kose travnikov (in cvetličnih lončkov).

54 komentarjev

Novi diski za prenosnike

The inquirer - Hitachi je predstavil nove diske za prenosnike s hitrostjo vrtenja plošč 5400 obratov na minuto in podporo vodilu S-ATA. Novi diski bodo na voljo v velikostih od 40 do 100 GB, v prodajo pa bosta prišla dva modela. Modeli 5K100 so namenjeni bolj običajni uporabi v prenosnikih, medtem ko bi naj bili modeli E5K100 namenjeni zahtevnejšim uporabnikom. Diski bodo na voljo tudi v izvedbi P-ATA. Hitachijevo objavo za medije lahko najdete tukaj.

4 komentarji