»

Najdražji mobilni telefon na svetu

Peter Aloisson - Ameriška Motorola, zahvaljujoč se avstrijskemu oblikovalcu in draguljarju Petru Aloissonu, je na trg za kupce z izrazito debelimi denarnicami poslala aparat z imenom V3690. Okrašena je z 18-karatnim zlatom in s približno 1200 diamanti. Če pa vas zanimajo take in drugačne lastnosti te prestižne igračke, si lahko ogledate še nekatere druge podrobnosti...

Do sedaj so napravili le 8 primerkov in za to porabili 3 mesece. Cena? Ahh, borih 63.000$ [:D] .

9 komentarjev

Test cenejših grafičnih kartic

G3D - Kljub temu, da nas trenutno ATI in Nvidia prepričujeta, da sta GeForce 3 in Radeon 8500 tista prava stvar, ki bi jo moral imeti vsak igričar, se še vedno najbolje prodajajo kartice, ki vsebujejo poceni, a še vedno zmogljive grafične procesorje. Za prevlado na področju "budget" kartic se trenutno še vedno spopadajo Kyro II, GeForce 2 MX 400 in ATI-jevi Radeoni. "Najboljši je lahko samo eden, čipov pa kar nekaj", so ugotovili na G3D, ko so pisali primerjalni članek cenejših grafičnih kartic. Vse primerke so dodobra stestirali, pregledali gonilnike, pregledali koliko je določena kartica podprta s strani navdušencev (tweaki, popravljeni gonilniki, ...) in ugotovili, da so kartice s procesorji Kyro II še vedno najboljši nakup, ki pa mu tesno sledijo skupki plastike z dobro poznanimi GeForci 2 MX 400. Njihovi odločitvi gotovo ne gre oporekati, saj je Kyro II še vedno precej zmogljiv čip, ki nudi precej dobrot, poleg tega pa so kartice ki bazirajo na tem čipu zadnje čase postale še bolj...

28 komentarjev

Nvidia se boji ATI-ja

AnandTech - Sodeč po tem članku na Anandtechu izgleda, da se Nvidia spet poslužuje stare in malce zasovražene taktike pošiljanja groženj nekaterim proizvajalcem, naj ne podprejo konkurenčnih grafičnih čipov. Tako Nvidiino akcijo smo lahko spremljali pri pojavu Kyro 2 čipov, ki so bili za različne proizvajalce precej zanimivi, vendar se jih le-ti raje niso posluževali, saj so bili preveč odvisni od Nvidie. Nvidia pa nadaljuje tradicijo in je spet začela groziti številnim proizvajalcem, naj ne podprejo ATI-jevih Radeon 7500 in 8500 čipov. Proizvajalci so se spet uklonili Nvdii in povedali, da sta prej omenjena ATI-jeva čipa sicer silno zanimiva, vendar ju raje ne bodo uporabili, saj se preveč bojijo Nvidiinih povračilnih ukrepov. Navsezadnje, so Nvidiini čipi še vedno No.1 v svetu domače 3D grafike, pa naj gre za najnovejše GeForce 3, ki so sicer zmogljivi, a dragi ali za GeForce 2 MX, ki imajo zelo dobro razmerje med ceno in zmogljivostjo. Vendar pa upanje, da bomo videli kartice z najnovejšimi...

1 komentar

Hercules noče ATIja

3D Chipset - Prihajajoči Radeon II se bo, kot že veste, prodajal tudi prostim proizvajalce grafičnih kartic (ala Hercules, Winfast, ASUS,...). V nekem pogovoru je Shauna Hardy (Herculesova PR predstavnica) povedala, da Hercules (še) ne namerava odkupiti ATI-jevih čipov.
Herculesu očitno zadostujejo STM-jevi (Kyro in Kyro II) in Nvidiini (vse drugo). To, da Hercules trenutno ne namerava izdelovati Radeon II grafičnih še ne pomeni, da jih nikoli ne bo. Mogoče se je odločil, da bo tokrat on tisti, ki bo drugim pustil orati ledino (če se še spomnite, je bil Hercules edini veliki proizvajalec, ki se je odločil prodajati Kyro II kartice). Vseeno pa je velik udarec za promocijo Radeona II, da največji izdelovalec grafičnih kartic ne namerava izdelovati njegove ponudbe. No ja, bomo videli...

3 komentarji

STM in Imagination podaljšala pogodbo o sodelovanju

X-Bit Labs - Podjetji STM in Imagination Technologies sta objavili podaljšane pogodbe o sodelovanju. Podjetji sta "krivi" za trenutno zelo vroče Kyro/II čipe in očitno ne mislita odnehati. Z novo pogodbo sta namreč sklenili pogodbo o razvoju/izdelovanju grafičnih čipov serij 4 in 5 (Kyro II spada v serijo 3).
Avgusta bomo tako videli zadnjo kartico iz serije 3, nekakšen Kyro II Ultra. Šlo bo za overclockano (200MHz) različico Navadnega Kyra II. Konec leta bomo videli prvi čip serije 4, po vsej verjetnosti poimenovan Kyro III. Zadevica bo poleg višje frekvence delovanja (250-300MHz) in boljše TBR tehnologije imela tudi T&L enoto in več renderirnih cevovodov. Prvi čip serije 5 pa bomo videli nekje na sredini 2002.

0 komentarjev

ATI v Nvidiinem zelju

X-Bit Labs - Lahko bi se reklo, da se vojna za prevlado na grafičnem trgu med ATIjem in Nvidio vse bolj zaostruje. Po odprti tekmi v performansah, ki se je začela s prihodom prvega Radeona, je sedaj ATI objavil namero, ki bo še temeljito spremenila današnji trg grafičnih kartic. Gre se namreč za to, da bo ATI svoje čipe začel prodajati tudi neodvisnim proizvajalcem grafičnih kartic. Velikan je do zdaj kartice izdeloval in prodajal sam (no, starejše čipe je po ultra nizkih cenah prodajal kitajskim proizvajalcem, toda to ni tako pomembno...), sedaj pa se bo lotil direktne konkurence Nvidii, ki je uspela ravno z modelom prodaje svojih čipov. Postavlja pa se vprašanje, kako se bodo odzvali proizvajalci, saj je splošno znano, da Nvidia precej pritiska na svoje partnerje in da od njih zahteva, da izdeluje Nvidia-only kartice. No, glede na to, da je ATI še vedno precej večji od Nvidie, se zna zadeva zanimivo zaplesti. Komaj čakam ....

1 komentar

Kyro III

Segatech - Odgovor na prejšnje vprašanje je da. Kako? S Kyrom III, seveda. Vse kar manjka Kyru II, kot je Sergio poudaril že v testu, bo Kyro III imel. Čipu bo ime STG 5000 in bo imel:
  • 4 renerirne cevovode
  • T&L enoto (končno)
  • SDR/DDR SDRAM podporo
  • Možnost uporabe 32/64/128MB pomnilnika na kartici
  • frekvenco delovanja 150MHz
  • 0.18 mikronsko tehnologijo izdelave čipa

3 komentarji

Strahopetnost

Guru 3D - Do sedaj se je od Ta velikih proizvajalcev grafičnih kartic le Hercules odločil za proizvodnjo Kyro II kartic. Vsi drugi se zelo obotavljajo. Nameravajo počakati do izida Herculesove Prophet 4500 (Kyro II) in videti... Če bo kartica uspešna, potem bodo tudi oni začeli s proizvodnjo. Creative naprimer v tem interview-u pravi, da Kyra II ne bodo proizvajali, ker se jim zdi, da jim Nvidia ponuja vse kar rabijo. Kyro II naj bi spadal ravno v območje, ki ga oni ne podpirajo. Je predrag za low-cost trg in preslab v primerjavi z Nvidia GeForce2 Pro.
Občutek imam, da bodo zelo siti, če bo Kyro II šel v promet. Siti česa? Kruha. Zarečenega kruha.

5 komentarjev

nVidiina parola proti Kyru

3D Pulpit - Česa vsega ne slišimo na računalniškem teritoriju... Se spomnite pred nekaj tedni, skoraj pred enim mesecem, ko iz logov nVidie pomotoma zašel en .pdf dokument, ki je proizvajalcem grafičnih kartic strogo odsvetoval uporabo čipa Kyro na karticah? Upam, da se, kajti zgodba dobiva epilog. To je uradna razlaga enega višjih na nVidii (če ne razumete angleško, brez skrbi, bom spodal povzel):

The PowerPoint presentation that has been circulating the Internet was an tool created for the NVIDIA sales team. It was created to help position our products against competitive offerings, as well as to educate and motivate our sales staff. It was never intended for public viewing or distribution.
Brian Burke
Senior PR Manager
NVIDIA Corp.

Se mi samo zdi, ali je to, kakor bi se reklo po domače, en velik kup nakladanja? Moram pa priznati nVidiievcem, da se znajo izmisliti zelo dober izgovor - grožnjo proizvajalcem njihovih kartic spremenijo v "neuraden dokument, ki je bil namenjen kot stimulacija...

11 komentarjev

Kyro III?

Segatech - STM že načrtuje novo grafično čipovje. Izšlo naj bi še do konca leta. To bo, po besedah STM-ja, res tista "prava" stvar. Kyro III bo imel tudi T&L enoto, ki jo tako pogrešamo pri njegovem mlajšem bratcu (Kyro II). Neuradne specifikacije pa so:
  • jedro s frekvenco 300MHz
  • DDR SDRAM s frekvenco 300MHz
  • 128bit-ni pomnilnik
  • 9.6 GB/s pasovovne širine pomnilnika
  • 1200 megapixels/sec
Kartica bo verjetno tudi DirectX 8 prijazna. Ne sicer tako, kot GeForce3, bolj pa kot Kyro II. Seveda so vse informacije zelo neuradne in uradno ne obstajajo. Originalna stran tukaj.

13 komentarjev

Moč in prestiž

X-Bit Labs - Kakor veste, je Nvidia hotela očrniti svojega bodočega tekmeca v srednjem razredu, Kyra II, z pošiljanjem datoteke, v katerem je blatila STM-jev proizvod. Nvidii gre torej konkurenca zelo v nos. Tako zelo, da so nekateri proizvajalci, ki so nameravali izdati grafične kartice na osnovi Kyro II čipa, pod pritiskom Nvidie, svojo odločitev preklicali. Na primer Creative, o katerem se je govorilo, da bo izdal kartico na Kyro II čipu, ki sedaj te govorice odločno zanika. Tudi PowerColor je misteriozno odtegnil svojo podporo Kyru II. Sodeč po govoricah, zaradi pritiska Nvidie.
Zvesta Kyru II ostajata le še InnoVision in Hercules. Kako pa da se Nvidia ne spravi na Hercules, STM-jevega največjega zaveznika in podpornika? Ker je prevelik. Hercules se ne ukvarja samo z grafičnimi karticami in nadzoruje skoraj celotno evropsko tržišče. Zato je Nvidia pač tiho in se trudi Hercules spodkopati na drugačne načine.
Kot je že bilo omenjeno, se STM trudi na novem, še boljšem čipu. Ime mu bo (kako...

4 komentarji

Kdo vse bo izdal kartice na Kyro II čipu

X-Bit Labs - Hercules je že pred nekaj časa povedal, da ga nova družina GeForce 2 (MX200 in MX400) ne mika kaj preveč. Čip bo v primerjavi s Kyrom II predrag. Zato Hercules sploh ne bo izdal GeForce 2 MX200/MX400 kartic. Vse več proizvajalcev ugotavlja, da bodo grafične kartice na Kyro II čipu najbolj iskane nizko-cenovne rešitve. Zato bodo tudi podjetja MSI, InnoVISION, Creative in PowerColor izdale Kyro II grafične kartice. PowerColor naj bi v zelo bližnji prihodnosti oznanil svojo Evil KYRO II kartico. Edina, ki se bo za zdaj vzdržala Kyra, je ELSA. Pravi namreč, da so ji Nvidi-a čipi popolnoma po godu. Kartice naj bi se začele prodajati nekje v sredini maja. Hercules-ov Prophet 4500 naj bi izšel 16 maja.

5 komentarjev