»

Nehalem 17. novembra!

X-Bit Labs - O Intelovi novi procesorski arhitekturi, ki se imenuje i7, smo že obširno poročali, tako da je sedaj tu le še najpomembnejši drobec informacije. Prvi krog procesorjev bodo sestavljali trije modeli, ki bodo naprodaj od 17. novembra dalje. Vsi bodo imeli štiri jedra, megabajt drugonivojskega predpomnilnika za vsa jedra, osem megabajtov tretjenivojskega, trokanalni DDR3 pomnilniški krmilnik in podporo večnitenju, sedli pa bodo na ležišče LGA1366 matičnih plošč, zgrajenih okrog čipovja Intel X58. Intel Core i7 920 bo tiktakal z 2,66 GHz, 940 z 2,93 GHz, 955 Extreme Edition pa s 3,20 GHz. Cene za primerek v količinah nad tisoč bodo znašale 284, 562 in 999 dolarjev za najmočnejšega. X-Bit Labs, The Register.

27 komentarjev

Intel pripravlja cenen štirijedrnik: Core 2 Quad Q8200

DigiTimes - Intel naj bi po govoricah na medmrežju, poceni procesorske moči željnim množicam, v tretji četrtini letos, ponudil novinca Q8200. Ta naj bi tekmoval z AMD-jevimi trijedrniki v mainstream segmentu trga. FSB se bo povzpel na 1333 MHz, L2 predpomnilnik bo velik 4 MB, bil pa bo pri 2,33 GHz. Kar ga bo ločilo od starejših in pametnejših bratov (Q9000), je manjko VT in TXT tehnologije.

40 komentarjev

AMD pokazal več testov Barcelone

Daily Tech - AMD je novinarjem poslal rezultate nekaterih benchmarkov, v katerih so primerjali Barcelono pri frekvenci 2,60 GHz z Intelovim Xeonom 5355, ki tiktaka pri 2,66 GHz. Ob enaki frekvenci je AMD-jev štirijedrnik povozil konkurenco z do 21% prednosti pri računanju s celimi števili (SPECint_rate2006) ter do 50% prednosti pri računanju s plavajočo vejico (SPECfp_rate2006).A preden se navdušenci na AMDjem pričnete veseliti uspeha, naj povem, da 2,6-gigaherčna Barcelona sploh ne obstaja. Rezultati testov naj bi bili preračunani v okviru emulacije in prikazujejo predvideno zmogljivost, medtem ko dejanski čipi za zdaj dosegajo zgolj frekvence okrog dveh gigahercev. AMD naj bi procesorje splavil najkasneje do začetka jeseni, takrat je...

44 komentarjev

Intel Core 2 Quad Q6400

Hkepc - Potem, ko bo januarja predstavil Core 2 Quad Q6600, naj bi Intel v tretjem četrtletju prihodnjega leta predstavil svoj tretji štirijedrni procesor za namizne računalnike, Core 2 Quad Q6400. Na jedru Kentsfield temelječ procesor bo tiktakal pri frekvenci 2,13 Ghz in imel 1066 MHz FSB ter osem megabajtov drugonivojskega predpomnilnika. Cena novega štirijedrnika naj bi bila pod 450 ameriškimi dolarji, s čimer bo najcenejši štirijedrnik in bo predstavljal odlično konkurenco AMD-jevim K8L procesorjem.

Več o tem na HKEPC.

9 komentarjev

Intel preklical Pentium E1000, namesto njega E2000.

Hkepc - Intel je po poročanju HKEPC preklical napovedani enojedrni procesor Pentium E1000 o, katerem smo že poročali. Namesto njega bo v tretjem četrtletju prihodnjega leta predstavil dvojedrni procesor z oznako Pentium E2000, ki bo temeljil na prihajajočem jedru Conroe z 2 MB drugonivojskega predpomnilnika, le da bo pri procesorjih Pentium E2000 polovica predpomnilnika onemogočena. Na voljo bosta dve različici; prva bo nosila oznako E2140 in imela frekvenco 1,6 GHz, druga z oznako E2160 bo imela frekvenco 1,8 GHz. Oba bosta imeli 800 MHz FSB ter 1 MB drugonivojskega prepomnilnika.

Več na HKEPC.

17 komentarjev

Intel Core 2 Extreme QX6700 (quadcore Kentsfield)

Intel Core 2 Extreme QX6700

vir: AnandTech
Slo-Tech - Intel je letos spomladi množice očaral z novimi procesorji iz družine Core 2 Duo. Prav te dni so denimo na 3DCenter, pokazali, da AMD-jev dvojedrnik v popularnih igrah za doseganje istih rezultatov potrebuje dobrih 30% višjo hitrost! Intel, navdušen nad uspehom Core 2 Duo procesorjev, na srečo ni zaspal in danes tudi uradno predstavil novo lepljenko, štirijedrnika z imenom Kentsfield.

Tehnično gledano gre za dve (dvojedrni) jedri na enem podnožju. Na zunaj se procesor ne razlikuje od tistega, v katerem tiktaka samo Conroe. Tak pristop Intelu omogoča, da se lahko še v zaključnih fazah proizvodnje odloči, ali bo splavil dvo- ali štirijedrnika. Imajo pa zaradi tega vsa jedra enako hitrost....

11 komentarjev

Novi Core 2 Duo procesorji z 2 MB L2

Hkepc - Intel bo februarja prihodnje leto predstavil Core 2 Duo procesorje z le dvema megabajtoma drugonivojskega prepomnilnika. Za tak korak so se pri Intelu odločili predvsem zaradi proizvodnih stroškov ter s tem povezano ceno procesorjev, saj imajo vsi sedanji Core 2 Duo procesorji 4 MB drugonivojskega prepomnilnika, pri čemer je pri različicah z le dvema megabajtoma polovica drugonivojskega prepomnilnika onemogočena. Z novimi procesorji bo Intel napovedal cenovno vojno prihajajočim AMD-jevim 65-nanometrskim procesorjem.

Več na HKEPC

45 komentarjev

Pentium se vrača

Hkepc - Intel bo kot vse kaže le ohranil vsem dobro znano ime Pentium, saj naj bi po poročanju HKEPC enojedrni procesorji temelječi na Core arhitekturi nosili ime Pentium in Celeron. Kot prvi izmed omenjenih procesorjev se bo januarja prihodnje leto na tržišču pojavil Pentium E1040 s frekvenco 1,6 GHZ ter enim megabajtom drugonivojskega predpomnilnika in 800 megaherčnim FSB-jem. Le-temu bosta v drugem četrtletju prihodnjega leta sledila Pentium E1020 in E1060, prvi s frekvenco 1,4, drugi pa z 1,8 GHz. V tretjem četrtletju bodo kupcem na voljo tudi novi Celeroni za namizne računalnike s pol manjšim drugonivojskim predpomnilnikom.

Več na HKEPC.

7 komentarjev

Core 2 Extreme Q6700 novembra

Hkepc - HKEPC poroča o bližajoči se predstavitvi štirijedrnih procesorjev Core 2 Quadro, poznanih tudi pod kodnim imenom Kentsfield. Core 2 Extreme Q6700 s frekvenco 2,66 GHz, dvakrat po 4 MB drugonivojskega predpomninika ter z odklenjenim množilnikom naj bi bil tako predstavljen letos novembra, le-temu bo v začetku prihodnjega leta sledil model Core 2 Quadro Q6600 z nižjo frekvenco -- 2,4 GHz. Cena prvega bo znašala 999 ameriških dolarjev, medtem ko za model Q6600 zaenkrat ni znana. O zmoljivosti prihajajočih štirijedrnikov se lahko prepričate v testu, o katerem smo že poročali.

Več na HKEPC.

6 komentarjev

ATI: nič več veznih naborov za Intel

Hkepc - Kot poroča HKEPC, naj bi ATI, ki ga je pred kratkim prevzel AMD, preklical izdelavo že napovedanih veznih naborov za Intelove procesorje. Pri tem gre za vezne nabore RD700, RS700 in RC710, zgrajene na 65 nanometrski arhitekturi, predstavljeni bi pa naj bili predvidoma v drugi polovici prihodnjega leta. Tako naj bi bil zadnji ATI-jev vezni nabor za Intelove sisteme, v začetku prihodnjega leta predstavljen RC610.

ATI se bo tako lahko popolnoma posvetil izdelavi veznih naborov za svojega novega lastnika. Letos oktobra bo tako predstavil vezni nabor RS690, ki podpira AVIVO in HDMI ter RC690C, s podporo za AVIVO. V drugem četrtletju prihodnjega leta bo predstavljen RD790, s podporo za CrossFire , v tretjem četrtletju pa RS790 z integriranim grafičnim čipom s podporo DX10. Prav tako bo v enakem obdobju predstavil tudi SC780, ki bo v osnovi enak RS690, vendar bo izdelan v 65 nanometrksem procesu.

Več o tem na HKEPC.

8 komentarjev

Novi podatki o K8L...

Slo-Tech - DailyTech poroča, da so na AMD-jevem pomladnem forumu od Chucka Moorea, predstavnika AMD-ja, uspeli zvedeti več podrobnosti o prihajajočih procesorjih serije K8L. Čeprav AMD pravi, da gre za evolucijski in ne revolucijski korak naprej, novosti očitno ne bo manjkalo.

K8L prinaša ob drugih tudi tri bistvene novosti na področju cachea (predpomnilnika), pomnilniškega vmesnika in Hypertransporta. K8L bo AMD-jev prvi čip s podporo za L3 cache še od časov starega K6, bo pa tudi "quad core friendly", kar pomeni, da bo dodatno prilagojen možnosti dela s štirimi jedri.

Vsako jedro bo imelo neodvisen L2 predpomnilnik, vsa jedra v procesorju pa si bodo delila L3. Podatkov o količinah predpomnilnika še ni, vendar lahko domnevamo, da pri izdelavi, v geometriji 65 nm SOI, tega verjetno ne bo ravno malo.

Čip bo podpiral DDR-2 in DDR-3, ko bo ta postal dosegljiv, čeprav je še negotova prisotnost DDR-3 v času splavitve K8L in tako ni podatkov o tem, če bo ta opcija prisotna ob splavitvi nove...

11 komentarjev

Novi AMDjevi procesorji za namizna računala

CNet - Naslednji teden bo AMD javnosti prikazal svojo najnovejšo mojstrovino, procesor AMD Athlon 64 FX-55. Procesor bo predstavil v želji, da bodo najzahtevnejši igračkarji in ostali ljudje, ki potrebujejo hitra namizna računala, v novoletni nakupovalni mrzlici že kupovali njegove najnovejše procesorje. Procesor naj bi bil po pričakovanjih predstavljen v torek, skupaj z Athlonom 64 4000+.

AMD FX in Intel Extreme Edition seriji procesorjev sta najhitrejši v okolju za namizno računalništvo. Take procesorje največkrat najdemo v igračkarskih računalnikih, skupaj z najnovejšo grafično kartico in veliko količino pomnilnika. Cena takšnih računalnikov tudi ni majhna: od 500.000 SIT naprej (brez zaslona).

15 komentarjev