»

Disneyjevi robotski kaskaderji so tu

Slo-Tech - Ko razmišljamo o prihodnosti kaskaderjev in posebnih učinkov v filmih, največkrat pomislimo na računalniško grafiko (CGI). Pričakovali bi, da bo CGI v prihodnosti skrbel za vse več in za čedalje bolj nore prizore, a to ni edina pot. Disneyjev raziskovalni oddelek je za TechCrunch pokazal svoje robote-kaskaderje, ki so jih razvili v okviru projekta Stuntronics. Roboti, ki letijo po zraku v popolnih superjunaških pozah, za zdaj še ne bodo zamenjali filmskih igralcev ali njihovih kaskaderskih dvojnikov, saj bodo prvo zaposlitev našli v zabaviščnih parkih, kakršen je Disneyland. Jih bodo pa morda v prihodnosti.

Kot je pojasnil Tony Dohi, glavni raziskovalec v oddelku Walt Disney...

1 komentar

Kiberpipina ponudba

IBM 3390

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Teden je okrog in spet vas vabimo v svoje prostore. Od danes dalje je na ogled Zgodovina trdih diskov v režiji Kiberpipinega računalniškega muzeja, v torek bo Urban Škudink na POT predstavil testiranje Django spletnih aplikacij, na SU pa bo Željko Filipin predstavil Watir, Ruby orodje za testiranje spletnih aplikacij. Še vedno velja, da lahko zamujena predavanja pogledate, ko jih objavimo v našem video arhivu, če pa v času predavanja samo nimate časa priti...

0 komentarjev

Firefox 3: Download Day 2008!

Download Day 2008

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Gotovo ste se večkrat potiho ali naglas vprašali, kdaj bo izšla nova različica brskalnika Firefox - 3? Mozillin razvojni center je pred kratkim objavil uradni datum - torek, 17. junij 2008 (torej danes), ki se po lokalnem času pri nas prične ob 19. uri. Pridružite se nam in skupaj postavimo svetovni rekord za največkrat naloženo programsko opremo v 24 urah! Več na spletni strani http://www.spreadfirefox.com/worldrecord

Čez teden dni, 24. junija, pa vas ponovno vabimo, da se nam pridružite v Kiberpipi na Firefox 3 Release Event 2008, celodnevnem dogodku ob splavitvi spletnega brskalnika Firefox 3 s predavanji, druženjem in nepozabno zabavo. Število mest je omejeno, zato se čimprej prijavite tukaj. Več informacij dobite na http://www.kiberpipa.org/firefox

283 komentarjev

Kiberpipa zvoni samo štirikrat

Slo-Tech - V prihodnjem tednu se v Kiberpipi obetajo štiri poslastice.

Ponedeljek bo doc. dr. Tadej Kotnik s Fakultete za Elektrotehniko predaval o zdravljenju celic in tkiv s pomočjo elektrokemoterapije - kombinacije elektroporacije in kemoterapije.

V torek se bomo s Primožem spraševali Ali bo SELinux preživel:
SELinux ali Security-Enhanced Linux predstavlja dodatno varnost našega linux jedra, ki ga je razvila ameriška vohunska agencija NSA. Že dosedaj se je dodobra zakoreninil v razvojno drevo linux jedra.

Ste že slišali za XSLT? Če razvijate spletne strani in niste, potem nekaj zamujate. V sredo na Spletnih uricah boste izvedeli, da je XSLT za XML to kar je SQL za podatkovne baze. Naučili se ga boste uporabiti pri razvoju spletnih strani. Primeri bodo v PHPju in Pythonu!

Četrtek pa pridejo na račun tisti, ki bi radi svoje spletne (in druge) produkte tudi dobro prodali. Na Večeru za inovativne in podjetne bo gost Robert Rolih, predaval pa bo o direktnem marketingu. Vsi dogodki se...

19 komentarjev

Kiberpipa na daljavo, v tropskem podnebju

Slo-Tech - V torek, 16. januarja vas vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo Matija Šuklje predaval o realnočasovnem nudenju pomoči na daljavo - konceptu Qunu in drugih možnostih (samo)pomoči na spletu.

V sredo, 17. januarja nadaljujemo s predavanjem Delo na daljavo, kjer bo Damijan Omerza iz agencije Hruška d.o.o. razložil kako lahko ekipe v podjetjih sodelujejo prek spleta, kakšne so težave in kakšne so tehnične rešitve.

V četrtek, 18. janaurja ob 18.00 pa se bodo nad pipo zgrnili črni oblaki klimatskih sprememb. Mag. Vida Ogorelec Wagner iz Umanotere bo imela multimedijsko predavanje z naslovom Podnebno sporočilo. Gre za predavanje, ki izhaja iz znamenitega Al Gorovega filma Neprijetna resnica, vendar prilagojeno slovenskemu okolju. Bomo res v 10 letih dosegli točko brez povratka?
Predavanju bo sledil pogovor pod geslom Kdo,...

14 komentarjev

Ta teden v Kiberpipi

Slo-Tech - Preden gre tudi Kiberpipa na novoletno rajanje, pripravljamo še teden zanimivih dogodkov.

V ponedeljek vabimo na novo predavanje iz serije Biokibernetika. Prof. dr. Tadej Bajd bo predaval o o robotskih pristopih v nevrorehabilitaciji:
Raziskovalci programske skupine "Analiza in sinteza gibanja pri človeku in stroju" so razvili metode vodenja kompleksnih robotskih sistemov, ki ne silijo bolnika v predprogramirane gibe, ampak mu pomagajo v tolikšni meri, kolikor je za posameznika potrebno. Razvili so idealne "robotske terapevte", ki skupaj z izvirnimi merilnimi metodami in sistemi navidezne resničnosti omogočajo intenzivno urjenje gibov spodnjih in zgornjih ekstremitet.

Nato v torek vabimo na predavanje Uroša Trebca, ki bo govoril o vse popularnejši virtualizacijski rešitvi Xen:
Katere so...

2 komentarja

Spletne urice: Od česa lahko živijo spletne skupnosti

Slo-Tech - Spletne skupnosti dobivajo vedno večji pomen. Iz BBSov, IRC kanalov, forumov so se razvile v nekaj, kar prinaša nekaterim vedno večji zaslužek.

V sredo, 8. novembra vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Jure Erjavec predaval o možnostih ekonomskega preživetja spletnih skupnosti.

Jure Erjavec je novopečen ekonomist, ki je svojo diplomo posvetil prav spletnim skupnost.

Sledilo bo še krajše predavanje Briana Kinga o novi izdaji brskalnika Firefox, ki se bo nadaljevalo z zabavo ob veselem dogodku v bližnjem lokalu.

11 komentarjev

Spletne urice: Kaj nas iPod nauči o spletu?

Slo-Tech - V sredo, 8. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na novo predavanje iz serije Spletnih uric z naslovom Kaj nas lahko iPod nauči o spletu?

Apple je lani prodal 32 milijonov iPodov, od tega 14 milijonov v zadnjem četrtletju, in s tem navkljub izjemni konkurenci poskrbel, da iPod ostaja fenomen in daleč najbolj prodajana družina predvajalnikov glasbe.

Na predavanju si bomo ogledali, zakaj je iPod toliko uspešnejši od konkurence, ki ponuja več funkcionalnosti za manj denarja in kaj nas lahko nauči o uspešnem razvoju spletnih storitev.

Predaval bo Marko Samastur, ki verjame v odprte standarde, prosto izbiro in splet brez ovir, in ki s somišljeniki ustvarja Marelo.

9 komentarjev