»

Spletni teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Facebook je popularno spletno socialno omrežje z več milijoni uporabnikov, kjer z ne veliko vloženega dela dobite nov kanal za promocijo, spoznavanje ljudi in zapravljanje prostega časa. Na Pipinem odprtem terminu v torek bo govora o razvoju lastnih aplikacij zanj, kjer bo Igor Kolar predstavil praktični primer razvoja aplikacije za Facebook, in sicer koncepte, integracijski api za dostop do uporabnikovih podatkov, pošiljane sporočil in objavo novic, organiziranje dogodkov, skupin in podobnega.



Splet podatkov ("web of data") je danes izraz, ki ga danes slišimo večkrat na dan na vsaki spodobni Web 2.0 konferenci. Zadnji trend tehnologije na tem področju so ekstenzije za XHTML...

11 komentarjev

Prvi februarski teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu v torek, 5.2. (kot vedno ob 19h) bo govora o ConTeXt-u oziroma LaTeX-u, najhitreje razvijajoči se veji TeX-a, ki rušita stereotipe o stagnaciji in stabilnosti TeX-a in LaTeX-a. Odpirata vrata v svet barv, animacije, profesionalnega oblikovanja, podpore Unikodu, OpenType pisavam, XML-u, MathML-u in mnogim drugim funkcijam, ki ste jih iz LaTeX-a izcimili le v potu svojega obraza, ako niste prej obupali. Predavala bo Mojca Miklavec, študentka fizike, ki jo je pred štirimi leti zasvojil ConTeXt. Več si preberite tukaj.

Na Spletnih uricah v sredo, 6.2. (prav tako kot vedno ob 19h bo Jure Pečar govoril o "Virtualizaciji v teoriji in praksi". V času, ko osem in večprocesorski strežniki postajajo vsakdanji, se pojavlja aktualno vprašanje, kako učinkovito izkoristiti vso to surovo moč. Najbolj obetavna metoda danes je virtualizacija, zato si bomo ogledali njene različice, njihove prednosti in slabosti ter razmislili, kdaj uporabiti kateri pristop. Kot...

8 komentarjev

Pester teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Ta teden pripravljamo kar šest dogodkov. Kiberpipina kreativna skupina Err0r med 3. in 14.12. predstavlja sklop dogodkov v okviru gostujočega projekta Ljubim mojo bivšo / mojega bivšega Linus-a Nilsson-a in Vadim-a Dubrov-a. V ponedeljek, 3.12. vas vabimo najprej na otvoritev instalacije "I Love My Previous One", od torka do petka pa bo v okviru tega projekta potekala delavnica z Linusom Nilssonom z naslovom Blog kot tok zavesti. Prijaviti se je potrebno na info@kiberpipa.org. V petek bo gostujoči umetnik Linus Nilsson na predavanju Raziskovanje v vezaju predstavil nekatere stare in tekoče projekte, seveda pa ste vabljeni na druženje in debato.

Tudi dogajanje na Pipinem odprtem terminu bo v torek pestro, saj bosta ta teden na sporedu kar dva. Ob 19h bo Sergej Rinc, sistemski inženir, spletni guru in razvijalec predstavil Semantično označevanje in iskanje slik, ob 20h pa bo v sodelovanju z Ljudmilo potekalo predavanje Adama Hyde-a o FLOSS priročnikih, zbirki kakovostnih...

0 komentarjev

Teden s Kiberpipo

Slo-Tech - Če se boste odločili del naslednjega tedna preživeti z miselno-potovalno agencijo Kiberpipa, naj vas seznanimo s ponudbo:

V torek 30. januarja gostimo Barbaro Knavs in blogologa Domna Saviča, ki bosta na odprtem terminu predavala o Blogih v sferi političnega.

V sredo bo Zvezdan Martič iz Multimedijskega centra RTV Slovenija povedal Kaj lahko dobimo za 11 €?.
Torej kakšne možnosti ima nacionalna medijska hiša na spletu in kako se lahko na tem področju njene storitve razvijajo naprej.



V četrtek pa ob 20.00 vabimo na otvoritev nove razstave v Galeriji 404. Boštjan Majcen bo v razstavi Spoofi predstavljal simpatično-kritično parodijo na obstoječe oglaševanje, produkte, storiteve,...

1 komentar

Teden v Kiberpipi

Slo-Tech - Prihajajoči teden v Kiberpipi spet pripravljamo polno bero osvežujočih doživetij!

V torek 12. decembra bo gost POTa Jure Pečar, administrator enega največjih poštnih strežnikov v državi - email.si:
Spam poznamo kot nadlogo, ki neusmiljeno napada naš poštni predal in ga ne pusti na miru. Jure Pečar pa nam bo razložil kako se z njim spopadati v večjem merilu in kaj storiti, ko smo vir in ne samo ponor nezaželjene pošte.
Kaj je v obnašanju "spamerjev" drugačnega, da jih lahko enostavno ločimo od ostalih uporabnikov?


V sredo sledi predavanje "Grafično oblikovanje v času digitalne reprodukcije ali zakaj se spletne strani ne oblikuje na A4?", ki se bo odvijalo v Spletnih uricah:
Da spletne strani niso enake tiskani...

19 komentarjev

Naslednji teden v Kiberpipi

Slo-Tech - V ponedeljek 4. decembra ob 19.00 v Kiberpipi začenjamo ciklus predavanj Biokibernetiki. Prof. dr. Damjan Miklavčič iz ljubljanske FE bo razložil kaj je to biokibernetika:
Poleg razumevanja samega delovanja je eden izmed ciljev biokibernetike tudi razvoj kontrolnih mehanizmov in zagotavljanje "nadomestnih" delov bioloških regulacijskih zank. Srčni spodbujevalnik, defibrilator in polžkov vsadek so samo nekateri od najbolj znanih, uporabljanih in tržno uspešnih aparatov, ki pomagajo ali celo nadomeščajo funkcijo bitja srca in omogočajo sluh gluhim.

V torek sledi Creative Commons.si: Festival ustvarjalnosti in svobodne kulture 2006, ki bo pokazal kaj vse se po Sloveniji izdaja pod prostimi licencami CC.

V sredo Spletne urice prinašajo nova znanja spletnim programerjem. Avtentikacija pri spletnih storitvah je že dolgo problem. Zadnje čase pa se ponuja množica rešitev, od navadnih loginov, certifikatov, OpenID in še česa. O ravnotežju med prijaznostjo in zanesljivostjo in sorodnih...

0 komentarjev

Spletne urice: Blog -> orodje spletne prisotnosti posameznika

Slo-Tech - V sredo, 25.1 ob 19.00, vas vabimo v Kiberpipo na predavanje Ozrena Škondriča z naslovom Blog -> orodje spletne prisotnosti posameznika

Predavanje bo vrglo nekaj luči na fantastično hitro rast blogosfere in posledično odzive tradicionalnih medijev ob vse večjem odlivu bralcev/gledalcev. Govora bo tudi o kulturi fanzinov, različnih vrstah blogov (avdio, video, foto, mobi..), osebnih “poslovnih modelih”, storitvah in orodjih ki jih prinaša web 2.0 in …o lastni iskušnji.

Ozren Škondrič je spletni oblikovalec in kulturni aktivist. V preteklih letih je vodil tim spletnih oblikovalcev in multimedijskih inženirjev na spletni agenciji Parsek, kasneje pomagal ustanoviti studio CodeSign in kulturno društvo CodeEP, danes pa dela kot samostojni spletni oblikovalec in avtor bloga NuDo.nu

9 komentarjev

POT: Ko je en strežnik premalo

Kiberpipa - Zgodi se, da naša spletna storitev postane bolj popularna, kot smo pričakovali. Naš spletni strežnik se začne dušiti pod navalom zahtevkov, uporabniki pa jamrajo in zahtevajo več, bolje in hitreje. Kaj storiti v takem primeru? Na predavanju si bomo ogledali, kje in kako iskati ozka grla v standardni LAMP (linux-apache-mysql-php/perl/python) konfiguraciji, kje lahko uberemo kako bljižnico in kako iztisnemo zadnje milisekunde procesorskega časa iz našega obstoječega strežnika.

Predavanje bo potekalo v torek v Kiberpipi. Tokrat izjemoma ob 20.00, predava Jure Pečar.

9 komentarjev