»

Apple upokojil nekaj Macov

Power Mac G4

vir: The Register
The Register - Brez velikega pompa je Apple upokojil nekaj starejših Macov. S 17. marcem jih bodo razvrstili v dve skupini: starodobne (vintage) in zastarele (obsolete). V prvi se bodo znašli Xserve RAID, Xserve (Slot Load) in Xserve (Cluster Node), v drugi pa PowerBook G4, Power Mac G4 (Digital Audio), Power Mac G4 (Quicksilver), Macintosh Server G4 (Digital Audio) in Macintosh Server G4 (Quicksilver). Apple med starodobne avtomatsko uvrsti izdelke, ki so jih nehali proizvajati pred petimi leti, v zastarele pa več kot sedem let stare. Razlika za...

6 komentarjev

Nove AMD-jeve grafične kartice

Radeon HD 3650

več strani - AMD je danes predstavil nove grafične kartice srednjega in nižjega cenovnega in zmogljivostnega razreda Radeon HD 3600 oziroma 3400. Vse nove grafične kartice podpirajo DirectX 10.1 ter CrossFireX, pri čemer jih bo možno povezati tudi z AMD-jevimi integriranimi grafičnimi rešitvami veznih naborov serije 7.

Priporočena cena novih grafičnih kartic je med 49 in 65 ameriškimi dolarji za Radeon HD 3400 oziroma med 79 in 99 ameriškimi dolarji za grafične kartice iz družine Radeon HD 3600. Več o tem si preberite v AMD-jevem sporočilu za javnost, več informacij o specifikacijah novih grafičnih kartic pa najdete tukaj.

Asus pa je predstavil grafično kartico Radeon HD 3870 X2, ki premore dve RV670...

36 komentarjev

Radeon HD 3000 serija predstavljena

Radeon HD 3870 in 3850

vir: VR - Zone
več strani - AMD je predstavil svojo najnovejšo serijo grafičnih kartic, ki sliši na ime Radeon HD 3000. Zmogljivejši predstavnik omenjene serije nosi ime Radeon HD 3870, njegovo jedro tiktaka pri frekvenci 775 MHz, medtem ko ima 512 MB 256-bitnega GDDR4 pomnilnika frekvenco 1130 MHz. Njegov manjši brat z oznako Radeon HD 3850 ima nekoliko nižje frekvence jedra in pomnilnika, le te namreč znašajo 670 MHz oziroma 900 MHz, poleg tega premore 256 MB GDDR3 pomnilnika. Obe grafični kartici temeljita na 55-nanometrskem procesu izdelanem jedru RV670 s 320 Stream procesorji ter podpirata CrossFireX, kar pomeni da lahko povezano delujejo tudi tri oziroma štiri grafične kartice.

Objavljeni so tudi prvi uradni testi obeh grafičnih kartic, ki si jih lahko...

93 komentarjev

AMD predstavil "Teraflop-in-a-Box" sistem

Daily Tech - AMD je na tiskovni konferenci v San Franciscu predstavil sistem, ki je sposoben izvesti bilijon operacij s plavajočo vejico na sekundo - 1 teraflops. V sistemu, ki se ponaša s približno 10-krat višjo zmogljivostjo kot trenutno najzmogljivejši strežniki in delovne postaje, se je potila naveza dvojedrnega Opterona in dveh R600 <i>stream</i> procesorjev (glej tudi GPGPU). Eno izmed prvih praktičnih uporab stream procesiranja je ATI demonstriral ( 1, 2) z uporabo Radeona X1900 pri obdelavi podatkov projekta Folding@Home.

Pri AMD menijo, da je predstavljen sistem pomembni mejnik na poti do radikalne pospešitve izvajanja specifičnih aplikacij, predvsem na področju poslovnih in znanstvenih analiz. Prav tako se lahko pospešitev, ki jih prinaša stream procesiranje, veselijo tudi zagrizeni igričarji, saj bi v multi-GPU sistemih ena od kartic lahko prevzela vlogo pospeševanja fizike v igrah.

Uradno poročilo na AMD.com in novica na Dailytech.

20 komentarjev

ATI Radeon X1900 G5 Mac Edition

AMD - AMD je predstavil grafično kartico ATI Radeon X1900 G5 Mac Edition, namenjeno za Applove sisteme Power Mac G5 Quad in Power Mac G5 Dual. Jedro nove grafične kartice vsebuje 36 Pixel Shader enot, grafična kartica pa premore 256 MB pomnilnika. Dva DVI izhoda omogočata sočasno uporabo dveh 30 palčnih Apple Cinema HD zaslonov. Cena nove grafične kartice znaša 349 ameriških dolarjev.

Več o tem v AMD-jevem sporočilu za javnost.

9 komentarjev

AMD predstavil Live!

AMD - AMD je predstavil Live! platformo, namenjeno multimedijskim računalniškim sistemom. Po besedah AMD-ja, Live! uporabnikom omogoča enostavno predvajanje in urejanje multimedijskih vsebin in njihovo izmenjavo in skupno uporabo z drugimi uporabniki Live! sistemov. AMD Live! PC, ki temelji na dvojedrnem procesorju Athlon 64 X2, bo kupcem na voljo naslednji mesec, med drugim bodo svoje Live! PC-je kupcem ponudili Acer, Alienware, Fujitsu Siemens in HP. Prav tako je AMD razvil poseben paket programske opreme za omenjene sisteme z imenom LIVE! Entertainment Suite. V drugi polovici leta naj bi AMD predstavil še Live! platformo za prenosnike, temelječo na Turion 64 X2 procesorjih.

Več o Live! si preberite v AMD-jevem poročilu za javnost ter v novici na daily-Tech-u, oziroma obiščite spletno stran Amdlive.

9 komentarjev

AMD vam predstavlja Athlon64

AnandTech - Verjetno se mnogi med vami še vedno spominjate AMD me reklamne kampanije, s katero je AMD poskušal pridobiti na popularnosti, a mu, milo rečeno, ni ravno najbolje uspelo.

No, sedaj se AMD-jev marketinški oddelek vrača, in sicer so za vse nevedneže in radovedneže pripravili dva nova reklamna spota za prihajajoči Athlon64 procesor. K sebi ju lahko prenesete od tu oziroma tu.

Spota sta velika 2 MB oziroma 4,5 MB, tako da sta dosegljiva tudi za modemske nesrečnike. Vsekakor vredno ogleda! Še povezava do izvirne novice.

17 komentarjev

Power Mac G5

vir: Apple
Apple - Včeraj se nam je izmuznila novica o izidu novega Applovega sistema Power Mac G5. Po Applovih besedah naj bi bil to najhitrejši osebni računalnik, ki je trenutno na voljo, pojavljajo pa se že špekulacije, če niso česa "priredili". (O tem berite v novici nižje.)

Osnova Power Maca G5 je IBM-ov 64-bitni PowerPC 970 procesor, ki prav tako poganja tudi 32-bitne aplikacije. 58 milionov tranzistorjev pri 0,13 mikronih s SOI (silicon-on-insulator) tehnologijo lahko naslovi 8 GB pomnilnika, teoretično pa celo 4 TB fizičnega pomnilnika, kar mu dovoli veliko manevrirnega prostora za prihodnost. Trenutno so zunaj dvo-gigaherčni modeli, naslednje leto pa lahko pričakujemo tudi tro GHz. Ker pa samo hitri procesor ni dovolj, je tu gigaherčni FSB za...

15 komentarjev

Power Maci z napako

PC Pro - Nekateri lastniki novejše verzije Power Macov se pritožujejo nad brnenjem, ki ga Power Maci povzročajo med predvajanjem glasbenih datotek. Zvok se začne kmalu, po kakšni uri dela z računalnikom pa se tako ojača, da je že moteč. Če računalnik ugasnemo in "ohladimo", brnenje preneha, po kakšne pol ure pa se spet pojavi. Napaka naj bi se popravila z menjavo matične plošče. Seveda so vsi Power Maci novejše verzije še v garanciji, vendar si lahko predstavlajte, kako sfrustrirani so ljudje, ki jih potrebujejo za vsakodnevni zaslužek, in svojega Maca ne morejo pogrešiti niti za en dan. Servis pa lahko traja in traja... Klik!

4 komentarji