»

Sonyjevi prenosniki Vaio vpoklicani

Sony Vaio CW

CNet - Sony je včeraj objavil, da bo primoran vpoklicati približno pol milijona prenosnikov znamke Vaio, ker se pri njih pojavljajo problemi s pregrevanjem. Zaradi napake v sistemu za uravnavanje temperature se lahko prenosnik tako pregreje, da spremeni obliko - plastika se raztopi. Doslej so prejeli 39 prijav pregrevanja in topljenja plastike. Sony priznava, da se lahko zaradi napake uporabniki tudi opečejo, a doslej takega primera še niso zabeležili.

Približno 100 tisoč vpoklicanih prenosnikov je bilo prodanih v Evropi. Gre za seriji VPCF11 in VPCCW2, ki sta na trgu od lanskega januarja. Uporabniki lahko prenosnik bodisi pošljejo Sonyju na njihove stroške bodisi, enostavneje, namestijo popravek vgrajene programske opreme...

23 komentarjev

Sony odpoklical napajalnike

Težavni napajalnik

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Pred približno letom dni, novembra 2008, je Sony zaradi 19 poročil o pregrevanju (od devetnajstih je baterija v kar sedemnajstih primerih tudi zagorela) sprožil vpoklic in zamenjavo 100.000 svojih baterij, ki so bile izdelane za različne znamke prenosnikov. Približno dva meseca pred tem, v septembru 2008, so bili težavni tudi nekateri modeli prenosnikov Vaio, ki so se zaradi težav z električno napeljavo lahko pregreli. Jesen za Sony očitno ni dober čas, vsaj kar se tiče težav z elektroniko. Tokrat so jim zagodli napajalniki VGP-AC19V17 za namizne sisteme Vaio VGC-LT in VGC-JS2 ter docking postaje iz serij VGP-PRBX1 in VGP-PRFE1. Napajalniki imajo očitno neprimerno električno izolacijo,...

10 komentarjev

Sony zamenjuje grafične čipe v prenosnikih Vaio

X-Bit Labs - Sony je potihoma priznal, da nekateri njihovi prenosniki iz serije Vaio vsebujejo pokvarjene Nvidiine grafične čipe (GPU). Lanskega julija ja Nvidia potrdila, da so nekateri njihovi GPU-ji defektni zaradi napak pri pakiranju. Sony in Nvidia sta takrat preverila, ali so prizadeti izdelki tudi prenosniki Vaio, in ugotovila, da naj ne bi bili. Sedaj pa so po podrobnejši analizi potrdili, da je majhen delež prenosnikov vseeno prizadet. Težava se pokaže kot popačen video in ali popoln mrk zaslona. Napake s temi istimi čipi so potrdili že drugi veliki izdelovalci prenosnikov, med njimi Apple, Dell in HP, medtem ko je Sony za to potreboval kar 13 mesecev. Nvidia vztraja, da je prizadet le zanemarljiv delež grafičnih čipov, a so vseeno doslej že porabili 315 milijonov dolarjev za zamenjavo defektnih izdelkov. Napaka se lahko pojavi pri prenosnikih iz serij:
  • VGN-FZ11x, VGN-FZ18x, VGN-FZ21x, VGN-FZ31x, VGN-FZ38x;
  • VGN-AR11x, VGN-AR21x, VGN-AR31x;
  • VGN-C1Zx, VGN-C2Zx;
  • VGC-LM1xx, VGC-LM2xx;
  • ...

9 komentarjev

Eksploziven iPod Touch

Slo-Tech - iPod Touch hčerke Kena Stanborougha je med uporabo prejšnji mesec postajal vedno bolj in bolj vroč. Ken trdi, da ga je, po tem ko ga je vrgel ven iz hiše, ob pristanku enostavno razneslo in odneslo 3 metre v zrak. Ko so napravo vrnili v Applovo trgovino, so jim sicer ugodili, kar je normalno, saj je bila težava v bateriji. Apple je bil pripravljen povrniti denar, a je v pogodbo vključil klavzulo, v kateri piše, da dogodek ne sme priti v javnost, saj bodo sicer sledili pravni postopki. Gospod Stanborough je takšno pogodbo kratkomalo zavrnil.

Težava seveda ni v sami eksploziji iPoda, saj Li-Ionske baterije stalno povzročajo težave, ki se jim je pri številu prodanih iPodov praktično nemogoče izogniti, nemogoče pa je dogodke tudi prikriti zaradi popularnosti naprav. Bolj preseneča Applov odziv in grožnje o tožbah. Normalno je, da neka družba ne želi takšnih dogodkov v javnosti, a to je mogoče doseči na drugačen način, kot z grožnjami o tožbah.

48 komentarjev

HP odpoklical 70.000 baterij

bit-tech.net - Po dolgem času je spet prišlo do odpoklica baterij. Tokrat se je težava pojavila v HPjevih baterijah, saj sta do sedaj dve zagoreli. Obakrat na srečo ni bil poškodovan nihče, v okolici pa je prišlo le do nekaj gmotne škode.

Baterije, ki lahko zagorijo, se nahajajo v 19 modelih HPjevih linij Presario, Pavillion in Compaq ter v HP G6000 in G7000 prenosnikih. Točen seznam modelov in baterij, ki so potencialno nevarne, se nahaja tukaj, izdelane pa naj bi bile med avgustom 2007 in marcem 2008. Po besedah HPja naj razlog za tokratne težave ne bi bil povezan z miljoni vpoklicanih baterij v prejšnih dveh letih, zanimivo pa je, da ni znan proizvajalec baterij, ki so trenutno problematične. Znano je le, da so izdelane na kitajskem.

Dodatno svojo baterijo lahko pregledate tudi na HPjevi strani.

9 komentarjev

Nove baterije iz HP

vir: Neowin
The inquirer - Hewlett-Packard bo začel ponujati nove baterije z imenom Sonata za prenosne računalnike, za katere garantira vsaj tri leta delovanja brez izgube kapacitete. Razvili so jo v podjetju Boston Power, HP pa jo je modro kupil in vgradil v svoje prenosnike Enviro. Za doplačilo 30 dolarjev dobite baterijo, ki po testiranjih HP-ja zmore 1000 ciklov polnjenja in praznjenja brez upada kapacitete, kar je nekako trikrat več od običajnih - od tod triletna garancija. Poleg tega naj bi bilo baterijo v pol ure moč napolniti na osemdeset odstotkov nazivne kapacite, kar pride prav, ko se mudi. Posebej ponosni so na zelenost baterije, pravijo, saj tako uporabnikom ne bo treba menjati baterij pred amortizacijo prenosnika, kar pomeni manj smeti.

13 komentarjev

Premiki na področju baterij

engadget - Želje po enomesečnem delovanju prenosnikov so še relativno daleč od uresničitve, a dandanes obstaja ogromno modelov, s katerimi zlahka delamo na terenu, ne da bi se (vsaj nekaj ur) živčno ozirali za viri električne energije. Vse pa kaže, da se bo ta brezskrbnost še podaljšala, zahvaljujoč profesorju Cho Jae-Philu s Hanyanške univerze. V litijevih baterijah so naredili preprosto zamenjavo - grafit so zamenjali s posebnim, poroznim silicijem, z čimer so povečali količino shranjene energije za kar osemkrat!
Baterije so zaenkrat še v prototipni fazi, omejitev, ki bi jim onemogočala prihod v uporabniško elektroniko - razen časa za razvoj - pa zaenkrat ni. Klik!

Prenosniki z uporabnim časom kar treh dni. Sliši se fino!

10 komentarjev

Fujitsu Siemens in Sony odpoklicala baterije

Hartware.net - Letos smo bili priče eni največjih zamenjav prenosniških baterij (glej povezane novice), vendar se trend, kot kaže, še ne ustavlja. Medtem ko je Sony priznal, da so bile njihove baterije v Dellovih prenosnikih defektne, so vztrajno zanikali kakršnekoli pomanjkljivosti na lastnih prenosnikih. Kakorkoli že, Sony je sedaj uradno najavil tudi odpoklic približno 90.000 baterij iz prenosnikov Vaio, ki so se izkazale za potencialno nevarne. Nemško, angleško.

Naslednji proizvajalec, ki se je postavil v vrsto neslavnih, je Fujitsu Siemens. Odgovorni sicer poudarjajo, da so se za ta korak odločiti izključno zaradi preventivnih razlogov, saj ne morejo zagotoviti 100-odstotne varnosti vseh baterij, a grenak priokus ostaja. Prav tako še niso objavili serijskih številk prizadetih modelov, kar nameravajo storiti tekom meseca. Iz katerih serij bodo najverjetneje odpoklicani prenosniki, si lahko preberete v izvirni novici.

6 komentarjev

Sony najavlja odpoklic določenih AC pretvornikov zaradi pomakljive varnosti

Slo-Tech - Sony Entertainment Europe je danes v dnevnem časopisju objavil odpoklic določenih AC pretvornikov prodajanih skupaj s PlayStation 2 slimline. Razlog za odpoklic je pomakljiva varnost teh naprav, saj se lahko pregrejejo.

Seznam okvarjenih AC pretvornikov si lahko ogledate na spletni strani www.ps2ac.com, ali pa pokličete telefonsko številko 01/5873-521. Na istih mestih se tudi dogovorite za brezplačno zamenjavo AC pretvornika.

Sony priporoča da do zamenjave okvarjenih AC pretvornikov ne uporabljate.

12 komentarjev