»

Debian bo odslej izhajal na dve leti

Debian - Pri Debianu, eni najbolj znanih distribucij Linuxa, so se odločili, da bodo nove različice svojega operacijskega sistema pričeli izdajati v rednih, dvoletnih časovnih razmikih.

Debian je do sedaj izhajal neredno, za spremembo pa so se odločili, ker si želijo večje predvidljivosti tako za uporabnike kot za razvijalce.



Prvo zamrznitev sistema (obdobje, ko se v sistem ne dodaja novih lastnosti, temveč samo testira in odpravlja napake) pričakujemo decembra letos, končni izid Debian GNU/Linux 6.0 (s kodnim imenom Squeeze) pa spomladi 2010.

Različica Squezze naj bi prinesla večjo večarhitekturno podporo (izboljšali naj bi nameščanje 32-bitnega programja na 64-bitne računalnike) ter številne optimizacije zagonskega procesa.

Morda pa je k odločitvi Debiana pripomogel tudi zgled njegovega mlajšega brata, Ubuntuja ...

39 komentarjev

Odkrita resna varnostna pomankljivost v Debianovem naključnem generatorju števil za OpenSSL

Slo-Tech - Kot poročajo na poštnem seznamu Debianove skupine za zagotavljanje informacijske varnosti, je raziskovalec Luciano Bello odkril, da OpenSSL paket Linux distribucije Debian vsebuje predvidljiv generator naključnih števil.

Do napake je prišlo zaradi prilagoditev paketa distribuciji Debian, kar pomeni, da so neposredno prizadeti samo Debian in na njem temelječi sistemi (tudi Ubuntu!). Ranljivost vsebujejo vse različice openssl kasnejše od 0.9.8c-1, ki je bila sprejeta v Debianova skladišča 17. septembra 2007.

Zaradi ranljivosti se priporoča menjavo vseh kriptografskih ključev za SSH, OpenVPN, DSNSEC, SSL/TLS ter ključe uporabljene v X.509 certifikatih. Prav tako so kompromitirani tudi vsi DSA ključi uporabljeni za podpisovanje in avtentikacijo, saj Digital Signature Algorithm uporablja ranljivi naključni generator števil. GnuPG in GNUTLS ključi niso kompromitirani.

Uporabnikom Debiana, Ubuntuja in ostalih na Debianu temelječih distribucij svetujemo čimprejšnjo varnostno posodobitev...

48 komentarjev

Paketek dneva

Slashdot - Ljudje, ki delajo na eni izmed bolj znanih distribucij Linuxa, Debianu, so začeli z novim projektom po imeni Debian paketek dneva. Kot ste najbrž že uganili, bodo v sklopu tega projekta vsak dan predstavili en primerek programske opreme, ki se po njihovem omrežju distribuira s pomočjo Advanced packaging tool-a, ga na kratko opisali, pokazali posnetke zaslona med njegovim delovanjem in tako poskušali razširiti obzorja uporabnikov ter jim olajšati delo s pripomočki, za katere prej niso vedeli.

Novica izvira s slashdota, obiščite tudi domačo stran projekta.

0 komentarjev

Razvijalci namerno zavlačevali razvoj Debiana 4.0

digg.com - Nova različica precej popularne distribucije Linuksa, Debian 4.0, ki nosi kodno ime Etch, ne bo prispela do konca tega leta. V blogu Andreasa Bartha, upravljalca izdaj ter razvijalca, je zapisano, da so se nekateri razvijalci nenadoma nehali ukvarjati s samim projektom. Izkazalo se je, da so se programerji začeli umikati iz protesta, ker Barth in drugi upravljalec izdaj, Steve Langasek, prejemata plačilo za delo na projektu od dunc-tank.org.

Dunc-tank je združenje Debianovih razvijalcev, ki zbirajo denar za "podporo programerjem, da lahko posvetijo ves čas Debianu". Glavni razlog za ustanovitev skupine je bilo dejstvo, da ima Debian že dolgo tradicijo zamujanja svojih rokov. Med člane spadajo Anthony Towns, voditelj Debian projekta, Steve McIntyre, njegov asistent, razvijalca Raphael Hertzog in Joey Hess ter zelo znani razvijalec kernela Ted Ts'o.

Veliko razvijalcev je zavračalo ustanovitev skupine ter so celo zahtevali umik Townsa kot voditelja projekta. Ko so oktobra o

20 komentarjev

Debian namerava preimenovati Firefox

InternetNews - Linux distribucija Debian, ki je že od nekdaj ena od bolj striktnih pri zagotavljanju svobode in odprtosti kode, je prišla navzkriž z Mozillo. Do sedaj je Debian samo izpuščal Firefox-ov logotip, po novem pa bo moral spremeniti tudi ime. Prvi problem je, da Mozilla ne dovoli uporabe imena Firefox brez logotipa, drugi pa, da zaradi zagotavljanja kakovosti brskalnika Mozilla, ne dovoli uporabe imena, v kolikor se sprememb predhodno ne pošlje njim v pregled.

To nekatere distribucije že počnejo, Debian pa se je odločil, da tovrstno ravnanje zaradi količine napak v Firefoxu ne bi bilo smiselno. Zato bodo raje spremenili ime, tako da bodo še naprej odpravljali napake in distribuirali svojo, popravljeno različico.

Izvorna novica.

17 komentarjev

Klepet s stvaritelji Internet Explorerja

Slashdot -

Microsoft se je, kot kaže, vendarle odzval na neprestane kritike o nevarnostih Internet Explorerja, saj je včeraj zvečer na Microsoftovih strežnikih potekal klepet med uporabniki in inženirji, ki pišejo IE.

Najbolj pereče vprašanje je bila nedvomno varnost in kdaj lahko pričakujemo nov paket popravkov za IE. Inženirji so na očitke, da drugih brskalnikov ni treba toliko krpati kot prav IE, odgovarjali, da IE ostaja tarča, dokler bo imel prevladujoč delež uporabnikov, zaradi česar ga morajo nenehno izboljševati.

Druga najbolj vroča tema so zmožnosti, ki jih ponujajo drugi brskalniki (naprimer zavihki), kjer so se uporabniki upravičeno spraševali, zakaj jih Microsoft ne vključi. Tu so bili inženirji bolj previdni z izjavami, saj niso povedali, ali lahko te funkcije sploh pričakujemo. Preberite si povzetek.

64 komentarjev