»

Fujitsu prvi s Flash diski

Digital Trends - O trdih diskih brez premičnih delov se govori že zelo dolgo, zato je danes Fujitsu naredil pionirsko potezo in najavil, da je ultraprenosna modela njihovih LifeBookov, P1620 in B6210, po novem možno dobiti s takšnim diskom. Pri tem ciljajo predvsem na poslovne uporabnike, ki potrebujejo računalnike za delo na terenu (z novimi diski bodo dosegli še večjo robustnost). Zaenkrat so na voljo 16 in 32 gigabajtne različice, kdaj pa bodo solid state drive dobili tudi bolj klasični (beri večji) modeli, v izvorni novici na Digital Trends ni omenjeno.

8 komentarjev

Novi DVD zapisovalniki

Digital Trends - Dosti proizvajalcev že ponuja optične zapisovalnike, ki podpirajo hitrosti vse do 18x, po novem pa se jim je pridružil tudi Sony. Njihova serija pekačev 830 bo na običajne medije, ki podpirajo 16-kratno hitrost, zapisovala 12,5% hitreje, torej 18-kratno. Predstavljeni bodo modeli DRU-830A (notranja enota), DRX-830U in DRX-830UL-T (FireWire in USB zunanji enoti), razen hitrosti zapisovanja na običajne DVD±R medije pa se ne bo spremenilo kaj dosti. Cene novih zapisovalnikov se bodo gibale med 70 in 120 dolarji, več o njih pa lahko izveste v izvorni novici na Digital Trends.

Za začetek bi bil v Mat' kurji bolj vesel širše dobavljivosti medijev, ki takšne hitrosti sploh podpirajo.

21 komentarjev

Microsoft Zune je na poti

Digital Trends - Microsoft je razkril nekaj dodatnih podrobnosti v zvezi z njegovim prihajajočim multimedijskim predvajalnikom, ki naj bi bil konkurenca iPod-u. Gizmo z všečnim dizajnom bo v sebi skrival 30-gigabajten disk, bohotil se bo tudi s tripalčnim barvnim zaslonom (320x240), poslastica pa bo podpora za brezžično omrežje, s pomočjo katere bodo lahko uporabniki izmenjevali glasbene datoteke. Zune, ki bo na voljo v črni, beli in rjavi (?) barvi, bo po besedah njegovih ustvarjalcev izšel dovolj hitro, da bo na voljo med božično nakupovalno mrzlico, zagotavljajo na Digital Trends.



DODATEK: [ MYTiX] se je ponovno izkazal in nam posredoval posnetek Zune-ovega vmesnika v akciji. Še enkrat hvala!

31 komentarjev

Sony Vaio serija N

Digital Trends - Dizajn je zadnje čase ena pomembnejših prodajnih točk -- neizpodbiten dokaz tega je uspeh podjetja Apple. Svoje izdelke, ki se od drugih bistveno ločijo zaradi zelo inovativnega dizajna (tako hardvera kot softvera), lahko kljub podobnim zmogljivostim prodajajo po višjih cenah. Sony se je odločil, da bo ubral podobno pot in predstavil linijo prenosnikov, namenjeno predvsem modno osveščenim kupcem, ki jih bolj kot zmogljivost izdelka zanima njegova vizualna privlačnost. Laptopi Vaio so bili že v preteklosti znani po dobrem oblikovanju, z novo serijo N pa je Sony trditev iz prejšnje povedi (vsaj po mnenju pisca) le še potrdil. Luč sveta naj bi ti računalniki ugledali oktobra, stali pa bodo od tisoč dolarjev...

11 komentarjev

Toshiba predstavila troslojne nosilce DVD/HD-DVD

Slo-Tech - Toshiba je danes v navezi z Memory-Tech-om predstavila troslojni nosilec formata DVD Twin, ki podpira DVD in HD-DVD zapis na istem ploščku hkrati, kar je v omejenih pogojih omogočal že prejšnji dvoslojni medij. Sedaj lahko troslojni disk vsebuje dve kombinaciji zapisa -- en sloj zavzame DVD (4.7 GB Single Layer) in dva HD-DVD (30 GB Dual Layer), ali pa dva sloja DVD (9 GB Dual Layer) in enega HD-DVD (15 GB Single Layer). Memory-Tech je izumil tudi postopek, ki omogoča izdelavo troslojnih medijev na obstoječih strojih za reprodukcijo DVD in HD-DVD medijev, a preden lahko izdelek ponudijo na tržišču, ga mora še odobriti DVD Forum. Pri Toshibi predvidevajo, da bo to mogoče že v začetku naslednjega leta.

25 komentarjev

Archos 604 Wi-Fi z Opero

Digital Trends - Konec prejšnjega meseca sta bila najavljena nova modela Archosovih prenosnih predvajalnikov - 404 in 604. Slednji je opremljen s štiripalčnim zaslonom in 30 gigabajti trdega diska, a je kljub temu že po štirinajstih dneh dobil naslednika. V povezavi z Opero je Archos namreč najavil model 604 Wi-Fi, ki bo, uganili ste, podpiral brezžična omrežja. S pomočjo te funkcije bo možno na njegov vgrajen trdi disk snemati TV programe, Opera pa bo poskrbela za vgrajen spletni brskalnik. Cena in datum izida še nista znana, a napravica, ki bo morda opremljena celo z na dotik občutljivim zaslonom, ima potencial postati eden boljših vsestranskih gizmov, pravijo na Digital Trends.

5 komentarjev

Nokia bo uvedla imena namesto številk

Digital Trends - Ljudje si besede nedvomno zapomnimo lažje kot številke brez pomena. V računalniški branži smo tako navajeni GeForcov, Pentiumov, Audigyjev in ostalih bolj ali manj smiselnih nazivov za izdelke, medtem ko se na trgu mobilnih telefonov tovrsten koncept uveljavlja šele v zadnjem času. Začela ga je Motorola s popularno britvijo in nedavno izdanim kamenčkom (RAZR & PEBL), kmalu se je s čokoladkami pridružil še LG, po novem pa bo dajal besedna imena svojim mobitelom tudi proizvajalec, ki je do sedaj najbolj izkoriščal številska poimenovanja - finska Nokia. Namesto nesmiselnih nazivov, kot so 6234, 3210 in 7650, nas bodo obdarjali s poetičnimi imeni, so povedali včeraj, prvo med njimi pa se bo glasilo Sirocco. Izvorno novico lahko najdete na strani Digital Trends.

22 komentarjev

Blu-ray Samsungov predvajalnik v Evropi in TDK-jev 200 GB medij

Slo-Tech - S predstavitvijo na IFA - Internationalen Funkaustellung v Berlinu, je Samsung tudi v Evropi začel s prodajo BD-1000 Blu-ray predvajalnika. TDK je medtem že razvil medij, ki lahko v 6 slojih shrani 200 GB podatkov. Tu se seveda ne mislijo zaustaviti in že razmišljajo o 8 slojih. Žal je govora o prototipih.

Žal so potihnile tudi govorice o dvoživkah (Blu-Ray + HD-DVD) med obema rivaloma za bodoči "DVD" standard.

17 komentarjev

Kako z DVD-ja na iPod video, ter nove alternative Nanu?

TweakNews.net - Vsi, ki že imate iPod nove generacije, in ste se spraševali, kako ga pripraviti, ob neprisotnosti iTunes v Sloveniji, do predvajanja video vsebin, poglejte tale priročnik, ki so ga spisali pri Wired. Tako boste vsaj domače DVD-je lahko gledali povsod tam, kjer vam bodo to zavidali.

Bo konkurenca omehčala Applovo vodstvo? Samsung je že nekaj dni nazaj napovedal konkurenco Apple Nanu, ki sliši na ime Z5. Glede na to, da Nano uporablja njihov Flash spomin, to niti ne čudi toliko. A so pri Samsungu šli še korak dalje in najeli Paula Mercerja, ki je bil tudi pri prvem iPodu zadolžen za uporabniški vmesnik. Z5 bo na voljo preko luže od 5. marca naprej, predvideno v rangu Nana.

Vsem, ki nam je odveč vlačenje toliko različnih napravic, bo veliko bolj dobrodošla rešitev Nokia N91, ki žal zamuja s svojim prihodom na trg, zaradi nam dokaj nevšečnega DRM-ja ali Sonyja Ericssona W950, predstavljenega v Barceloni. Oba telefona/walkmana imata enako prostora, kot večji Nano, t.j. 4Gb.

...

3 komentarji

Zapeči me dvainpetdesetkratno

HotHardware - Moje osebno mnenje je, da so pekači, hitrejši od 40x hitrosti CAV, navaden luksuz ter paša za oči najpetičnejšim uporabnikom, a kdo sem jaz, da bi sodil [:D]. V vsakem primeru se moramo soočiti z dejstvom, da na trg vneto prihajajo že 52x zapisovalne enote, ki zgoščenke z enako hitrostjo tudi bere, zapisovanje pa se povzpne do 24-kratne hitrosti. Zanimivo je pa to, da se bili fantje na Hot Hardware nad napravo izjemno navdušeni, saj ponuja za relativno nizko ceno visoke hitrosti zapisovanja, branja ter DAE kopiranja. Klik!

A moje mnenje ostaja. Čas je, da ostane hitrost zapisovanja na 48x, ter se z njo izenači hitrost PREpisovanja. Ane? [:D]

10 komentarjev