»

Atom postaja hitrejši, Intel pripravlja 48-jedrni procesor

vir: engadget
engadget - Intel je najavil, da bodo k trenutnemu naboru procesorjev za netbooke in nettope dodali še enega, najhitrejšega. Ta laskavi naziv bo Atomu D510, dvojedrnemu procesorju, ki teče pri 1,66 GHz, odvzel Atom D525. Nov procesor je večinoma enak nekoliko manj zmogljivemu primerku, razen frekvence, ki tokrat znaša 1,8 GHz, in krmilniku pomnilnika.

Namesto podpore le starejšemu, DDR2 pomnilniku, Atom D525 doda podporo še za novejši, DDR3 pomnilnik. S tem bo procesor nekoliko hitrejši in bo utišal kritike, ki so negodovali nad večinoma enakimi zmogljivostmi Atoma D510 in starejšega Diamondville Atoma 330, ki je uporabljal še ločen severni in južni most (Pineview Atomi združujejo procesor in severni most). Pomemben podatek tukaj...

1 komentar

Tolapai - vse v enem

Hkepc - Po informacijah HKEPC naj bi Intel proti koncu letošnjega leta predstavil nov procesor, ki bo poleg klasičnega CPU-ja vključeval tudi severni in južni most ter pomnilniški krmilnik. Procesor s kodnim imenom Tolapai bo zgrajen okoli Pentium M procesorja s 256 kb drugonivojskega predpomnilnika, integriran pomnilniški krmilnik bo podpiral DDR2 pomnilnik do 800 MHz, poleg tega bo imel vključene vmesnike za Ethernet, PCIe, PCI, Serial-ATA in USB 2.0. Na voljo bo v treh različicah in sicer s frekvenco 600 MHz, 1,06 GHz oziroma 1,2 GHz. Procesorji so namenjeni uporabi v t.i. Embedded sistemih, ter industrijskih računalnikih, ni izključena niti uporaba v poceni osebnih računalnikih. Prvi primerki naj bi bili končani že v drugem četrtletju letošnjega leta, kljub temu pa bodo procesorji kupcem na vojo predvidoma proti koncu leta.

Več o tem na HKEPC.

12 komentarjev

Intel Core 2 Quad Q6400

Hkepc - Potem, ko bo januarja predstavil Core 2 Quad Q6600, naj bi Intel v tretjem četrtletju prihodnjega leta predstavil svoj tretji štirijedrni procesor za namizne računalnike, Core 2 Quad Q6400. Na jedru Kentsfield temelječ procesor bo tiktakal pri frekvenci 2,13 Ghz in imel 1066 MHz FSB ter osem megabajtov drugonivojskega predpomnilnika. Cena novega štirijedrnika naj bi bila pod 450 ameriškimi dolarji, s čimer bo najcenejši štirijedrnik in bo predstavljal odlično konkurenco AMD-jevim K8L procesorjem.

Več o tem na HKEPC.

9 komentarjev

Intel preklical Pentium E1000, namesto njega E2000.

Hkepc - Intel je po poročanju HKEPC preklical napovedani enojedrni procesor Pentium E1000 o, katerem smo že poročali. Namesto njega bo v tretjem četrtletju prihodnjega leta predstavil dvojedrni procesor z oznako Pentium E2000, ki bo temeljil na prihajajočem jedru Conroe z 2 MB drugonivojskega predpomnilnika, le da bo pri procesorjih Pentium E2000 polovica predpomnilnika onemogočena. Na voljo bosta dve različici; prva bo nosila oznako E2140 in imela frekvenco 1,6 GHz, druga z oznako E2160 bo imela frekvenco 1,8 GHz. Oba bosta imeli 800 MHz FSB ter 1 MB drugonivojskega prepomnilnika.

Več na HKEPC.

17 komentarjev

Novosti 65 nm Athlonov

Hkepc - Na HKEPC so objavili specifikacije prihajajočih AMD-jevih 65 nanometrskih procesorjev, o prihodu katerih smo že poročali. Novi procesorji bodo temeljili na jedru Brisbane, ki premore 512 kB drugonivojskega predpomnilnika po jedru. Poglavitno novost predstavlja sprememba frekvenc procesorjev, saj bodo znova uporabili stopnjo množilnika 0,5, tako bo frekvenca najšibkejšega 65 nanometrskega procesorja z oznako 4000+ znašala 2,1 GHz. Trem že najavljenim procesorjem z oznakami Athlon 64 X2 4000+, 4400+ in 4800+, se je pridružil še četrti z oznako 5000+ in s frekvenco 2,6 GHz, njegova poraba pa naj bi znašala 76 W.

Več na HKEPC.

4 komentarji

Pentium se vrača

Hkepc - Intel bo kot vse kaže le ohranil vsem dobro znano ime Pentium, saj naj bi po poročanju HKEPC enojedrni procesorji temelječi na Core arhitekturi nosili ime Pentium in Celeron. Kot prvi izmed omenjenih procesorjev se bo januarja prihodnje leto na tržišču pojavil Pentium E1040 s frekvenco 1,6 GHZ ter enim megabajtom drugonivojskega predpomnilnika in 800 megaherčnim FSB-jem. Le-temu bosta v drugem četrtletju prihodnjega leta sledila Pentium E1020 in E1060, prvi s frekvenco 1,4, drugi pa z 1,8 GHz. V tretjem četrtletju bodo kupcem na voljo tudi novi Celeroni za namizne računalnike s pol manjšim drugonivojskim predpomnilnikom.

Več na HKEPC.

7 komentarjev

Nizkonapetostni Meromi, Santa Rosa in nov Celeron-M

Hkepc - Januarja prihodnje leto naj bi Intel predstavil nizkonapetostna procesorja za prenosne računalnike Core 2 Duo L7200 in L7400. Nova procesorja s frekvenco 1,33 oziroma 1,4 GHz bosta podpirala platformo Napa Refresh, njuna poraba pa naj bi znašala 17 W. V drugem četrtletju prihodnjega leta naj bi jima sledil model z oznako Core 2 Duo U7500 s frekvenco 1,06 GHz ter porabo vsega 11 W.

Obenem bo naslednjo pomlad s prihodom platforme Santa Rosa ter novega podnožja Socket P, ki bo zamenjal dosedanji Socket M, zaradi nekompatibilnosti starih procesorjev z novim podnožjem Intel tako predstavil nova procesorja L7300 in L7500, ki bosta nadomestila dosedanji različici L7200 in L7400.

Več o tem preberite na HKEPC.

V enakem obdobju bo luč sveta zagledala tudi nova serija procesorjev Celeron-M 500, ki bodo temeljili na enem jedru Merom, kot prvi pa bo predstavljen Celeron-M 520 s frekvenco 1,6 GHz ter enim megabajtom drugonivojskega prepomnilnika. Tudi o tem več na HKEPC.

2 komentarja

ATI: nič več veznih naborov za Intel

Hkepc - Kot poroča HKEPC, naj bi ATI, ki ga je pred kratkim prevzel AMD, preklical izdelavo že napovedanih veznih naborov za Intelove procesorje. Pri tem gre za vezne nabore RD700, RS700 in RC710, zgrajene na 65 nanometrski arhitekturi, predstavljeni bi pa naj bili predvidoma v drugi polovici prihodnjega leta. Tako naj bi bil zadnji ATI-jev vezni nabor za Intelove sisteme, v začetku prihodnjega leta predstavljen RC610.

ATI se bo tako lahko popolnoma posvetil izdelavi veznih naborov za svojega novega lastnika. Letos oktobra bo tako predstavil vezni nabor RS690, ki podpira AVIVO in HDMI ter RC690C, s podporo za AVIVO. V drugem četrtletju prihodnjega leta bo predstavljen RD790, s podporo za CrossFire , v tretjem četrtletju pa RS790 z integriranim grafičnim čipom s podporo DX10. Prav tako bo v enakem obdobju predstavil tudi SC780, ki bo v osnovi enak RS690, vendar bo izdelan v 65 nanometrksem procesu.

Več o tem na HKEPC.

8 komentarjev

Vodno hlajenje za prihajajoče Intelove Procesorje?

X-Bit Labs - Intel je že na prejšnjem Intel Developer Forumu predstavil model vodnega hlajenja za svoje procesorje, na tokratnem IDF-u pa je Sunonwealth Electric Machine Industrial (Sunon), eden izmed največjih Intelovih dobaviteljev hladilnikov, predstavil zanimivo vodno hlajenje z imenom Waturbo.



Gre za na videz običajen procesorski hladilnik, ki pa je v bistvu radiator, črpalka ter rezervoar obenem. Njegovo delovanje je podobno principu Heatpipe, pri tem pa še majhna vodna črpalka omogoča hitrejšo cirkulacijo vode in s tem boljše hlajenje. Na spletni strani HKEPC so izvedli tudi preizkus(kitajščina) omenjenega hladilnika, pri čemer je procesor Pentium 4 660 (3,60 GHz, 2 MB cache) ohladil...

13 komentarjev

Asrock 939 Dual-SATA2 + Socket M2 upgrade

Hkepc - Na hkepc so nam ponudili opis matične plošče Asrock 939 Dual-SATA2, ki bazira na ULI M1695 northbridge-u. Poleg možnosti nadgraditve na AMD-jevo podnožje prihodnosti s kodnim imenom M2 (predviden prihod v začetku naslednjega leta), nam ponujajo še PCI Express režo ter AGP 8x režo za grafične kartice.
Plošča se v primerjavi z NF4 čipovjem odreže odlično, kako odlično, pa si sami poglejte.



Originalno novico lahko preberete tukaj, za ostale, nevešče pismenk, pa je poskrbela čudežna riba.

65 komentarjev