»

Varnost elektronskih ključavnic s tipkovnico

Schneier.com - V nekaterih okoljih se za odklepanje vrat uporabljajo posebne elektronske ključavnice v obliki tipkovnic, kjer se vrata odpirajo s pomočjo vnosa pravilnega - praviloma 4-mestnega - PIN-a.

V primeru 4-mestnega gesla je na numerični tipkovnici 10.000 možnih kombinacij, njihovo preverjanje pa morebitnemu nepridipravu lahko vzame kar nekaj časa. Dokler se ne zgodi obraba tipkovnice...



Na takole obrabljenih tipkovnicah, katerih fotografije so objavljene na

20 komentarjev

Tehnološke novosti v Philadelphiji

Slo-Tech - Na letališču v naslovu omenjenega ameriškega mesta je že nekaj časa možno uporabljati brezžično omrežje, ki je bilo do sedaj plačljivo. Pri analizi letnih stroškov pa so upravitelji ugotovili, da bi se jim pravzaprav dosti bolj izplačalo storitev ponujati brezplačno, kar so tudi storili. Zaenkrat je brezplačni signal na voljo samo na območjih, kjer se prodaja hrana, če pa bo plačilo ukinjeno tudi povsod drugje, na Wi-Fi Net News ne omenjajo.

Človek, ki s svojim laptopom sedi na letališču in uporablja Wi-Fi, je, če smo malce stereotipni, gotovo bogat, a tehnološki napredek prodira tudi na druga področja. Microsoft je pred časom podal komentar, da so ameriške osnovne šole zastarele, kar bi lahko državni izobraževalni sistem postavilo za nekatere druge, zato mu je bila ponujena priložnost, da sam predstavi svoj koncept moderne šolske ustanove. V delu zahodne Philadelphije, kjer živi predvsem delavski razred, so redmondovci tako po treh letih otvorili Šolo prihodnosti. Po...

8 komentarjev

Latvijci se smejijo Microsoftovi Visti

Yahoo News - Kadarkoli kdo omeni Visto, se nas večina zgolj kislo nasmehne, ko pomislimo na vse obljubljene funkcije in datume izida, Latvijci pa niso takšni. Ob omembi novega operacijskega sistema bruhnejo v smeh - vista namreč v njihovem jeziku pomeni kuro oz. žensko, ki se jo poimenuje po tej domači, ne preveč bistri živali. Microsoft zaenkrat nima namena preimenovati operacijskega sistema in bo očitno še naprej skrbel za zdravje tega malega baltiškega naroda, nesporazum pa so sprejeli zelo optimistično. Menijo, da jim je pomagal doseči prepoznavnost brez obsežne medijske kampanje - vsekakor bolje od škandala z latinskoameriškimi Windowsi XP, v katerih sta bili opciji za spol moški in kuzla.

Enako skrb bi nam posvečal Volkswagen na področju Balkana, če bi za naslednika Lupa zadržal sprva predvideno ime -- Tupi. Sedaj ga lahko kupite pod manj zdravilnim imenom Fox. Moj email pred leti je očitno zalegel...

9 komentarjev

Microsoft Photosynth

Daily Tech - V MS Live Labs se med drugim potijo tudi pri razvoju novega urejevalnika in pregledovalnika bitnih slik, Photosynth. Po njihovih besedah bodo funkcije programa tako napredne in revolucionarne, da bodo postavile naše digitalne albume na povsem novo raven.



Nov urejevalnik foto albumov bi naj predstavljal ogromen korak naprej od klasičnih "slideshow" programov, saj se razvijalci trudijo pod pokrov spraviti celo konjenico zelo naprednih algoritmov računalniškega vida. Photosynth bi naj omogočal naslednje funkcije:
  • sestavljanje več slik v 3D prikaz poslikane okolice;
  • možnost sprehajanja po virtualnem prikazu in ogledovanja slik iz poljubnega kota;
  • nezatikajoče povečevanje...

23 komentarjev