»

Prednaročila za Fermi, uradna predstavitev 26. marca?

GeForce GTX 400

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Včeraj so pri nVidii potrdili, da bodo javnosti tudi uradno predstavili svoje grafične kartice, ki bodo podpirale DirectX 11, 26. marca letos, približno pol leta za AMD-jem. Kljub zamudi so pri nVidii samozavestni, da jo bodo uspeli nadomestiti z višjo zmogljivostjo svoje nove arhitekture, najverjetneje v primerjavi z AMD-jevimi Radeoni serije 5000.

Kartice GeForce GTX 400 bodo predstavljene na festivalu PAX (Penny Arcade eXpo) East v ameriškem Bostonu. Festival je zbirališče igralcev namiznih, splošnih videoiger (npr. Pac-Mana in ostalih arkadnih iger) in računalniških iger ter bo potekal med 26. in 28. marcem v konvencijskem centru John B. Hynes Veterans Memorial Convention Centre.

S...

34 komentarjev

Tolapai - vse v enem

Hkepc - Po informacijah HKEPC naj bi Intel proti koncu letošnjega leta predstavil nov procesor, ki bo poleg klasičnega CPU-ja vključeval tudi severni in južni most ter pomnilniški krmilnik. Procesor s kodnim imenom Tolapai bo zgrajen okoli Pentium M procesorja s 256 kb drugonivojskega predpomnilnika, integriran pomnilniški krmilnik bo podpiral DDR2 pomnilnik do 800 MHz, poleg tega bo imel vključene vmesnike za Ethernet, PCIe, PCI, Serial-ATA in USB 2.0. Na voljo bo v treh različicah in sicer s frekvenco 600 MHz, 1,06 GHz oziroma 1,2 GHz. Procesorji so namenjeni uporabi v t.i. Embedded sistemih, ter industrijskih računalnikih, ni izključena niti uporaba v poceni osebnih računalnikih. Prvi primerki naj bi bili končani že v drugem četrtletju letošnjega leta, kljub temu pa bodo procesorji kupcem na vojo predvidoma proti koncu leta.

Več o tem na HKEPC.

12 komentarjev

Ima GeForce 7900 GTO veliko prostora za navijanje?

Slo-Tech - Še vedno več ali manj neuradna kartica GeForce 7900 GTO, naj bi po nekaterih informacijah imela zelo veliko potenciala za navijanje. Za osvežitev spomina, GeForce 7900 GTO je zelo podobna kartica, kot je v tem trenutku zastavonoša Nvidiine ponudbe, 7900 GTX, le RAM namesto pri 800 MHz, tiktaka pri 660 Mhz (1.32 GHz efektivno). Predvsem pa je pomembna vsota denarja, ki naj bi jo za model GTO odšteli. Po Skopuhu sodeč, bo, za sedaj edini proizvajalec - MSI, zanjo želel v povprečju 250 evrov, medtem ko se cena GTX različice suče okoli 400 evrov.



Članek na kitajski strani Cooaler navaja, da je kartica brez posegov zmožna delovati pri 700/700 MHz, če pa namestimo BIOS od modela GTX, pa...

28 komentarjev

nVidia: sodelovanje s Chartered Semiconductor

Hkepc - Nvidia je po poročanju HKEPC-a zaupala izdelavo dela jeder za nove grafične kartice GeForce 7100 GS singapurskemu podjetju Chartered Semiconductor. Ta bo tako izdeloval jedra z oznakami GF 7100GS-N-B2, medtem ko bo TSMC, ki izdeluje jedra preostalih grafičnih kartic za namizne računalnike, izdeloval jedra z oznako GF-7100GS-N-A2. Poleg omenjenih proizvajalcev, za nVidiine grafične kartice jedra izdeluje tudi UMC. Chartered Semiconductor naj bi zaenkrat izdeloval le del jeder za GeForce 7100 GS.

Več o tem na HKEPC.

1 komentar

GeForce 7900 GTO?

Hkepc - Po poročanju HKEPC naj bi nVidia v kratkem predstavila grafično kartico GeForce 7900 GTO za evropski OEM trg. V osnovi gre za GeForce 7900 GTX z nižjo frekvenco pomnilnika, saj le-ta pri različici GTO znaša 1,38 GHz, poleg tega bo s ceno slabih 300 evrov od svojega večjega brata cenejša za več kot stotaka. S predstavitvijo GeForce 7900 GTO naj bi pri nVidii postavili močnega konkurenta ob bok ATI-jevi seriji Radeon X1950, poleg tega pa bodo na ta način poskusili hitreje sprazniti zaloge G71 čipov ter pripraviti teren za konec leta prihajajoči G80. Več o tem na HKEPC in hartware.net.

"Nova kartica -- nova oznaka," je zadnje čase popularen princip pri imenovanju izdelkov. XT, GTO, XL, PE, GT, GS, PRO, Ultra, LE, SE, GTO2 in gotovo sem še kaj pozabil -- kako se naj potem novopečeni kupec znajde med grafičnimi karticami?

11 komentarjev

Test GeForce 7900GS

AnandTech - Konec tega leta lahko v povezavi z izidom Windows Vista počasi pričakujemo grafične kartice, ki bodo podpirale DirectX 10. Ta prehod bo od proizvajalcev zahteval precejšnjo posodobitev njihovih izdelkov, preden pa bodo čipi z novimi arhitekturami na voljo, si morajo proizvajalci zagodoviti čimvečji finančni priliv s posodabljanjem starejših grafičnih procesorjev. Nedavno je bil tako najavljen GeForce 7900GS, ki bi naj zapolnil spodnji del višjega cenovnega razreda s ceno 200 dolarjev, pred nekaj dnevi pa se je pojavil opis omenjene kartice - piksle so iz nje stiskali pri AnandTechu. Izdelek je več kot zadovoljivo opravil svojo nalogo, vseeno pa rezultati niso nič kaj presenetljivi. Po besedah nVidiie se bo prednost novega modela pokazala...

10 komentarjev

Nvidia 7900 GS in 7950 GT

Slo-Tech - Nvidia kani z predstavitvijo dveh novih različic grafičnih procesorjev torpedirati ATI-jevo novo serijo X1950 in X1650. Tako bo že čez dober teden (30. avgusta) predstavljen GeForce 7900 GS, s priporočeno 199 dolarjev. GPU je derivat G71, ki bije pri 450 MHz, na referenčni kartici pa mu družbo dela RAM pri 660 MHz (efektivno torej 1320). Kartica je torej identična GeForcu 7900 GT, le da ima okrnjeno jedro, oziroma samo 20 namesto 24 cevovodov. Ta kartica meri na Radeona X1650 Pro, ki bo po napovedih na voljo oktobra. GeForce 7900 GS je bil sicer najprej namenjen samo za OEM izdelovalce (Dell, HP, Lenovo, …)



Splavitev 7900 GS bo seveda imela blagodejen učinek na debelino denarnice tistih,...

20 komentarjev

Težave tovarniško navitih grafičnih kartic

HardOCP - Vsak od nas, ki je kadarkoli navijal svojo grafično kartico, se je verjetno že srečal z določenimi težavami v primeru, da je preveč povečal frekvenco jedra oziroma pomnilnika. Artefaktov in zmrzovanj v igrah pa od nikoli navite grafične kartice ponavadi ne pričakuje nihče. Vendar se zadnje čase pojavlja vse več tovrstnih težav z grafičnimi karticami GeForce 7900 proizvajalcev BFGTech, EVGA, in XFX, katerih skupni imenovalec so višje frekvence od referenčnih nVidiinih kartic. Le-ta s krivdo vali na omenjene proizvajalce, čeprav se je pred kratkim izkazalo, da je frekvenca Vertex shader enot kartic GeForce 7900 previsoka, kar tudi lahko privede do nestabilnega delovanja. O tem več tukaj.

Več o težavah tovarniško navitih grafičnih kartic v izvorni novici.

24 komentarjev

Prvi test Radeona X1900 GT

Slo-Tech - Na spletni strani HKEPC (v kitajskem jeziku), so objavili prvi test ATI-jeve nove grafične kartice z oznako Radeon X1900 GT (prvotno X1900 GTO), ki bo uradno predstavljena devetega maja. Gre za grafično kartico, ki temelji na R580 jedru, z dvanajstimi pixel cevovodi ter 36 pixel shader enotami. Jedru s frekvenco 575 MHz dela družbo 256 MB pomnilnika, pomnilniške širine 256 bit-ov, in s frekvenco 600 MHz. Cena nove kartice bo približno 350 evrov, poleg tega naj bi ATI tudi znižal ceno Radeona X1800 GTO, s 249 na 199 evrov.

Po specifikacijah in ceni sodeč je poslanstvo nove grafične kartice konkurirati nVidiinemu GeForce 7900 GT, s katerim je bila na omenjenem testu tudi primerjana. Kartici sta izenačeni, v 3DMark05 in 06 ter v igrah Half-Life 2 in BattleFiled 2 v1.2 je boljši Radeon, medtem ko je v 3DMark03 ter v igrah FEAR, Doom 3, Splinter Cell in Serious Sam v prednosti GeForce. Zanimiv detajl iz testa je tudi primerjava temperature jedra X1900 GT z navadnim ter z visokim...

12 komentarjev

Odklepanje cevovodov na X1800GTO

Hkepc - Hkrati s prvimi informacijami o Radeonu X1800 GTO so se pojavila tudi ugibanja o možnosti odklepanja cevovodov, saj omenjena grafična kartica temelji na enakem grafičnem čipu kot ostali člani družine X1800 (R520), le da ima zaklenjene štiri cevovode. Ugibanj je konec, na spletni strani HKEPC (pozor, kitajščina) so pet X1800 GTO-jev proizvajalca HIS flashali z BIOS-om X1800 XL (omenjena kartica ima namreč enake frekvence kot GTO) in vseh pet kartic je po posegu stabilno delovalo s šestnajstimi cevovodi.

Po informacijah sodeč se naj bi bil odklep cevovodov možen na 90% zgodnjih HIS-ovih X1800 GTO-jih, kar pa še ne pomeni da se lahko odklene večina GTO-jev vseh proizvajalcev.

Več o odklepanju cevovodov si lahko preberete na forumu HKEPC (za prevod uporabite ribo).

9 komentarjev