»

Radeon 9700 Pro z bonbončki

Tech Report - ATI je s predstavitvijo Radeona 9700 dodobra razburkal trg grafičnih kartic. Razumljivo, saj gre za najhitrejšo kartico trenutno. In kaj dobimo, če tej megastični™ kartici dodamo še TV sprejemnik in jo še malce navijemo? Popolnost, Radeon 9700 Pro All In Wonder imenovano, ki naj bi se prodajala s ceno 500 dolarjev na ameriškem trgu. Pri Tech Report so se potrudili in spisali članek o tej zverini.

1 komentar

Prophet 4500

Slo-Tech - Naslednjo novico je spisal mlavar in, ker mi je bila všeč, sem vam jo kar prekopiral. O Kyru II torej pravi:
Kljub dominanci Nvidie na trgu 3D čipovja, se tu pa tam pojavi produkt, ki preseneti. Že prvi Kyro je bil pravo presenečenje in čeprav ni bil med najboljšimi na razpolago, je kazal zanimive karakteristike, na primer nov rendering sistem, ki so ga razvili pri PowerVR. KyroII pa je še izboljšana verzija in poraja se vprašanje, če lahko konkurira Geforce 2. Pa si najprej poglejmo izboljšave Kyro II glede na primarni Kyro. Core clock in tudi RAM clock so iz originalnih 125MHZ dvignili na 175MHZ, z 0,18 mikronsko tehnologijo pa so zagotovili manjše pregrevanje. Procesiranje se zato iz 250 Mpixels/sec povzdigne na 350Mpix/sec in tudi RAMDAC iz 270MHZ poskoči na 300MHZ. Odsotnost DDR RAM-a se zdi malce nesmiselna, vendar pa Tile Based Rendering nadomesti vse pomanjkljivosti in izkoristi RAM do maksimuma. Tile Based Rendering izboljša zmogljivost grafične kartice tako, da narekuje...

9 komentarjev

Strahopetnost

Guru 3D - Do sedaj se je od Ta velikih proizvajalcev grafičnih kartic le Hercules odločil za proizvodnjo Kyro II kartic. Vsi drugi se zelo obotavljajo. Nameravajo počakati do izida Herculesove Prophet 4500 (Kyro II) in videti... Če bo kartica uspešna, potem bodo tudi oni začeli s proizvodnjo. Creative naprimer v tem interview-u pravi, da Kyra II ne bodo proizvajali, ker se jim zdi, da jim Nvidia ponuja vse kar rabijo. Kyro II naj bi spadal ravno v območje, ki ga oni ne podpirajo. Je predrag za low-cost trg in preslab v primerjavi z Nvidia GeForce2 Pro.
Občutek imam, da bodo zelo siti, če bo Kyro II šel v promet. Siti česa? Kruha. Zarečenega kruha.

5 komentarjev

O tržišču grafičnih kartic danes

AnandTech - Spet en dolg članek. Ampak ta je celo zanimiv! Govori o trenutnem stanju trga grafičnih kartic in daje relativno natančen pregled napovedi za prihodnost. Piše torej o tem, kaj namerava Nvidia narediti za nizki cenovni trg (nova MX družina?), visoki (GeForce3),... Govori še o grožnji Kyra II, ki bo verjetno odtrgal velik kos prodajne pogače Nvidii. Malo se celo poglobi v druge proizvajalce (ATI, Matrox), ampak ne preveč. Očitno je namreč, da bo ta pomlad (pa tudi verjetno poletje) zaznamovana z vojno med Kyro-m II in bodočimi Nvidiinimi proizvodi. Ogled tega članka toplo priporočam.

3 komentarji

GeForce2 MX100

X-Bit Labs - Poznamo že MX400 (podoben zdajšnjemu GeForce 2 MX-u) in MX200 (podoben današnji Riva TNT2). Danes pa so se pojavile govorice, da bo Nvidi-a objavila nov čip ekstemno nizkega cenovnega razreda. Imenoval se bo GeForce2 MX100. Zamenjal naj bi Riva TNT2 M64. Čip bo na sebi nosil DDR SDRAM pri 166MHz frekvence. Spominsko vodilo pa je (na žalost) le 32-bitno. Proizvajalce zato skrbi hitrost zaponjevanja (bus bandwidth). Kartice bodo izšle z 8MB ali 16MB pomnilnika. GeForce2 MX100 pa ne cilja na srednij ali visoki trg. Verjetno se bo prodajala kot poceni rešitev, za že sestavljene sisteme. Tukaj so na kratko razloženi vsi razredi nove MX družine.

1 komentar

Mladoletnik poslal e-poštno grožnjo ameriškemu predsedniku Bushu

Ananova - 14-letni fant je bil obtožen pošiljanja e-poštne grožnje ameriškemu predsedniku Bushu, in sicer z vsebino "Im looking for you and im going to kill you wen I get you I do not like you I kill you".
Policija pravi, da je bila grožnja poslana direktno na predsednikov e-poštni predal. Agenti tajne službe so e-poštno grožnjo izsledili do tega mladoletnika predvsem zaradi slovničnih napak, ki so v besedilu. Fant jim je pozneje tudi povedal, da je to grožnjo poslal zato, ker se je želel postaviti pred nekom, s katerim je govoril na Internetu. Kasneje pa je tudi poslal še eno e-pošto z opravičilom.

1 komentar