»

Ali je iTunes ogrožen?

BBC - Ameriški odbor za licenčnine (Copyright Royalty Board) bo na današnji seji obravnaval zahtevo založnikov po zvišanju licenčnine za skladbe v digitalni obliki iz 9 na 15 dolarskih centov. Podpredsednik Applovega oddelka za razvoj spletne prodajalne iTunes Eddy Cue je že aprila lani odbor opozoril, da bi kakršno koli zvišanje licenčnin resno povečalo možnosti za obratovanje prodajalne z izgubo. Dodal je še, da je Apple v tem poslu zaradi dobička, zato bi v primeru uresničitve takšnega scenarija prodajalno iTunes zaprli.



Če kdo verjame, da bo Steve Jobs tokrat izgubil bitko, se je zelo verjetno zmotil.

13 komentarjev

Založbe ne bodo poslovale s Qtraxom

Slashdot - Znotraj IT krogov je nedavno zaokrožila novica, da se je pojavilo novo podjetje, ki naj bi začelo prodajati glasbo preko interneta, kar sicer ni nobena novost, saj že poznamo iTunes, Amazon in druge. Novinec, ki sliši na ime Qtrax, je obljubljal datoteke brez DRM zaščite, prav tako pa so veselo oznanjali, da imajo podpisane pogodbe s kar štirimi mogočnimi založbami.

Tukaj so se stvari žal zalomile. Oglasile so se omenjene založbe in povedale resnico -- Qtrax nima podpisane nobene pogodbe, so sporočili iz EMI Music, Sony BMG in Warner, medtem ko so predstavniki Universal Music, ki je največja izmed četverice, povedali, da pogodba še ni podpisana, a so pogajanja v teku.

Izvorna novica.

4 komentarji

EMI bo ponujal glasbo brez DRM-ja

več strani - V sodelovanju z založbo EMI je Apple včeraj najavil, da bodo začeli v svojem iTunes Store-u ponujati glasbeno in video vsebino brez nadležnega digitalnega sistema za zaščito. Poteza je sicer delno tudi odziv omenjene založbe na Jobsov poziv glasbeni industriji, ki ga je z odprtim pismom posredoval pred kakšnim mesecem dni, a nameravajo glasbo v nezaščiteni obliki ponujati tudi izven Apple-ove trgovine, saj bi to naj, glede na raziskave, bila želja strank.

Zaenkrat bodo nezaščiteni primerki stali 30% več od zaščitenih (1,30 dolarja proti 0,99 dolarja), poleg enostavnejše uporabe pa bodo kupce poskušali pritegniti z višjo kvaliteto (svobodne pesmi bodo na voljo v formatu s 256 kbps, tiste z DRM-jem pa v 128kbps*). Lastniki obstoječih datotek bodo lahko le-te osvobodili za razliko v ceni (30 centov), vse skupaj bo mogoče naslednji mesec, ko bo EMI ponudil tudi nezaščitene video spote.

O novici nas je obvestil  [MYTiX], za kar se mu iskreno zahvaljujemo, več pa lahko izveste na

21 komentarjev

iTunes-ov DRM na udaru

CNet - Pred kratkim smo poročali o programčku za odstranjevanje Microsoftovega DRM-ja, sedaj pa je tu tudi verzija za Applov iTunes 6.0.5.x. Sliši na ime myTunes in je še v geekovski (beri: razvojni) fazi. Pred predvajanjem je treba datoteke še dodatno obdelati.

Do bolj enostavne uporabe bo potrebno še malce počakati. Povzetek dogajanja si lahko preberete še na izvorni novici: CNet.

Za odstranjevanje nadležnega DRM-ja predlagam tudi bolj uporabno besedo: slačenje. Mi smo za golo glasbo :).

1 komentar

DRM in še kaj

Ars Technica - Nedavno ta mesec se je pojavil ljubiteljski program FairUse4WM, s katerim je možno z datotek .wma sleči nadležen Microsoftov DRM verzij 10 in 11 ter tako omogočiti uporabniku prosto uporabo glasbe (lahko jo kopira, spreminja v druge bolj priljubljene formate, kot sta mp3 in ogg, itd.). To seveda ni všeč glasbeni industriji, ki je pritisnila na Redmondovce, ti sedaj obljubljajo da bodo stvar pokrpali, zadeva pa je sprožila tudi mnogo debat na temo digitalnih sistemov za zaščito avtorskih pravic. Preberite poročila na Ars Technici in slashdotu.

Vse skupaj lepo sovpada z najavo največje svetovne glasbene založbe Universal Music, da bo v naslednjih dveh letih preko portala SpiralFrog.com ponudila brezplačno glasbo, seveda le za ZDA in Kanado v .wma formatu z omenjenim DRMjem, kar ni po volji kupcev, ki glasbe ne morejo predvajati na poljubni napravi (beri iPodu). Tako se pojavlja vedno več zagovornikov odprave DRM-ja, npr. Yahoo, ki glasbo ponuja zgolj in samo brez digitalne...

11 komentarjev

Metallica klonila, Sony brez DRM-ja

Reuters - "Rablji Napsterja", glasbena skupina Metallica, so klonili. Privolili so na spletno prodajo preko iTunes in celo v prodajo posameznih skladb. Do sedaj so prodajali le albume v celoti.

Ploščo je obrnil tudi Sony. Ponujati so začeli MP3-je brez DRM-ja preko Yahooja, ki se je za tovrsten način prodaje odločil že pred meseci. Razlogi so lepo komentirani na Yahoo Music blogu: DRM stane in posledično ima založnik več stroškov, umetnik manj neposrednih koristi, kupec na koncu ne more glasbe predvajati na vseh predvajalnikih oziroma formatih. Povedano drugače: Yahoojeva brez-DRM-taktika ni nič novega. Albume prodajajo že skoraj četrt stoletja v Compact Disc obliki.

24 komentarjev

iTunesova EULA in DRM na udaru Vikingov

Yahoo News - ITunes ne diši Francozom, ki so sodno že poskusili prepovedati monopolno povezavo med iTunes in iPod-i, z "DRM izgovorom". Tudi Dancem je pod vplivom Francozov zavrelo.

Pred tednom dni so zganili še pri zvezi za varstvo potrošnikov Norveške, in sicer pravijo, da:
- je nerazumno, da mora potrošnik dati soglasje k pogodbi, za katero se uporablja angleško pravo;
- je nerazumno, da nosi potrošnik vso škodo, ki bi izvirala iz uporabe programske opreme - ITunes;
- je nerazumno, da se lahko pravice do uporabe avtorskih del naknadno spremenijo, potem ko so že prenesene.

Norvežanom so se sedaj pridružili še Američani in organizirali hkraten protestni pohod pred Applovimi trgovinami po...

80 komentarjev