»

CULV letos z 10 milijoni prenosniki?

MSI X-Slim X340

vir: TG Daily
TG Daily - CULV je Intelova nova platforma za lahke prenosnike med 12 in 13 palci, ki naj bi bila namenjena povprečnemu uporabniku in prinašala nizko porabo (navsezadnje CULV pomeni Consumer Ultra Low Voltage). Srce plaforme je zaenkrat enojedrni procesor iz družine Core 2, ki teče pri 1,4 GHz, poraba pa naj bi bila zgolj 5,5 W. Družbo procesorju dela vezno čipovje iz serije x4x, v katerem za prikaz slike skrbi grafični čip GMA X4500, v prihodnosti pa ga bo moč videti v družbi z dvojedrnikom. Razlog za uvedbo nove platforme je razširjanje Atoma, saj slednji počasi pleza proti vedno večjim zaslonom in...

13 komentarjev

Štirijedrni AMDji šele leta 2007

Slo-Tech - Na tiskovni konferenci, ki se je petega septembra odvijala v Dresdnu, je AMD novinarjem pokazal svoje načrte za prihodnost ( roadmap), ki se dotikajo štirijedrnih procesorjev. Za razliko od Intel-a, ki bo tovrstne izdelke splavil že konec tega leta, bodo pri AMD-jevi na voljo šele v drugi četrtini 2007, kljub vsemu pa drugi največji proizvajalec procesorjev ostaja optimističen. Med drugim so predstavili tudi posodobljeno tehnologijo za varčevanje z energijo, imenovano PowerNow!, ki skrbi za upočasnjevanje procesorja ob manjših obremenitvah - na tem področju so pred konkurenco. Za razliko od Intelovih treh stopenj upočasnjevanja procesorja jih imajo kar pet, kar jim omogoča do dve...

23 komentarjev

Manjši zaslužki ATI-ja po prevzemu

X-Bit Labs - Po velikem poslu, ki se je zgodil pred mescem in pol, je AMD nedavno ponosno potrdil, da je nakup ATIja tudi v skladu s kanadsko proti-monopolistično zakonodajo. S tem je zaključek nakupa ATI-ja en korak bliže, ni pa še ni dokončen, saj se morajo 13. oktobra srečati delničarji in posel odobriti.

Nakup hkrati kaže tudi negativne posledice, saj je ATI za novinarje izjavil, da je se bo njihov dohodek do 140 milijonov dolarjev manjši, kot je bilo predvideno. Zmanjšala se je namreč prodaja veznih naborov za platforme, ki bazirajo na Intelovih procesorjih. Poročajo celo, da Intel na svoje poslovne partnerje pritiska, naj ne kupujejo ATI-jevih chipsetov, kot je na primer RD600. Zato tudi ne čudi dejstvo, da je ATI preklical vezne nabore za Intelove platforme RD700, RS700 in RC710, o čemer smo že poročali. Naslednje leto bo vsekakor še zanimivo.

48 komentarjev

Prihaja Athlon 64 X2 5200+

Hartware.net - AMD je predstavil nov dvojedrni procesor, Athlon 64 X2 5200+, ki bo na vrhu ponudbe AMD-jevih dvojedrnikov za namizne računalnike (Athlon FX izvzet) prevzel najvišje mesto od sedanjega Athlona 64 X2 5000+. Frekvenca novega procesorja znaša 2,6 GHz, premore pa po megabajt drugonivojskega predpomnilnika na jedro, kar je dvakrat več od različice 5000+. Cena novega dvojedrnika znaša 403 ameriške dolarje, kar je trenutno okroglih sto dolarjev več od cene modela 5000+.

Več o Athlonu 64 X2 5200+ si preberite v AMD-jevem sporočilu za javnost.

40 komentarjev

AMD in ATI bosta predstavila Yokohamo

Slo-Tech - Po informacijah tajvanskih proizvajalcev prenosnikov bosta AMD in ATI v četrtem četrtletju prihajajočega leta predstavila novo platformo za prenosne računalnike s kodnim imenom Yokohama. Gre za kombinacijo AMD-jevih procesorjev za prenosne računalnike Turion 64 X2 in ATI-jevih prihajajočih veznih naborov za prenosnike s kodnimi imeni RS690M, RS690DC in RS790M. AMD bo tako lahko kupcem ponudil podobno platformo kot Intelov Centrino, oziroma prihajajoči Napa Refresh .

Več o tem na Digitimes.

ATI je poleg tega predstavil nov grafični čip za prenosne računalnike z Intelovimi procesorji z imenom Radeon Xpress 1250, več o katerem si preberite na Daily Tech-u in v ATI-jevem sporočilu za javnost.

17 komentarjev

ATI: X1900 GT in sodelovanje z Nokio

ATI - Po nedavnem prevzemu podjetju Bitboys Oy, je ATI sklenil partnerstvo s še enim finskim podjetjem, proizvajalcem mobilnih telefonov Nokia. Podrobnosti o razsežnostih sodelovanja niso znane, podjetji naj bi sodelovali pri razvoju 3D iger in raznih multimedijskih vsebin za mobilne telefone. O vgradnji ATI-jevih grafičnih čipov za prenosne naprave v njihove mobilnike še ni informacij. Več o tem v ATI-jevem poročilu za javnost.

Poleg tega je ATI pred dnevi uradno predstavil svojo najnovejšo grafično kartico Radeon X1900 GT, o prihodu katere smo že poročali. Več o tem v ATI-jevem poročilu za javnost.

0 komentarjev

ATI prevzel Bitboys Oy

ATI - ATI je prevzel finsko podjetje Bitboys Oy, ki se ukvarja z razvojem grafičnih tehnologij za prenosne naprave. Vrednost nakupa se ocenjuje na približno 35, 2 milijonov evrov, celotna ekipa Bitboys-a pa bo vključena v ATi-jev oddelek za prenosne naprave. ATI od naložbe pričakuje nov zagon pri razvoju grafičnih tehnologij za prenosne naprave, predvsem pa podporo za OpenGL ES 2.0 3D ter OpenVG 1.0 2D vektorski grafiki.

Več o nakupu ter izjave vodilnih obeh podjetij lahko preberete v ATI-jevem sporočilu za javnost.

0 komentarjev

ATI tudi uradno naznanil nabore z integrirano grafiko

Ace's Hardware - Da Nvidia ne bo ostala osamljen primer proizvajalca grafičnih čipov, ki se je podala tudi v vode procesorskih naborov, smo lahko izvedeli, ko so nam na ušesa prišle prve govorice o ATI-jevih naborih, ki so se pred kratkim razvijali pod kodnim imenom A3 in A4. Ker je preteklo kar nekaj časa od zadnjega poročanja o ATI-jevih načrtih, je bil že skrajni čas, da tudi ATI uradno napove, kakšni bodo nabori izgledali. Tako so pred kratkim oznanili, da bodo za Athlone izdelali Northbridge IGP 320 in 320M, za Pentiume4 pa Northbridge IGP 330, IGP 340, in IGP 340M. Vsi bodo lahko delovali tudi z ATI-jevimi Southbridgi IXP 200 or IXP 250, kar pomeni, da najverjetneje ne bo nič z ALi-jevim dogovorom o Southbridgih. Grafični del, ki bo integriran v nabor ne bo nič posebnega, saj ga bo predstavljal čip Radeon 7000, ki ga bo podpiralo 64 bitno DDR SDRAM vodilo UMA. Dobra lastnost pa bo, da bodo nabori lahko pošiljali tudi sliko preko TV-Outa in si pri tem dodatno pomagali s tehnologijo...

0 komentarjev