»

Futuremark - goljufajmo skupaj!

Slo-Tech - Rezultati v Futuremarkovih testih 3D Mark 2001 in 2003 so za mnoge prerasli iz povsem trivialnih rezultatov sintetičnega testa v statusni simbol. V vsakem primeru je izziv iztisniti iz svojega sistema kar največ. Vsem, ki smo se v te stvari bolj poglobili, je postalo jasno, da je v igri cela plekada dejavnikov. Vse od izbire operacijskega sistema do verzije gonilnikov. Na tem mestu pa začnemo tacati po gnilih tleh.

Še pomnite škandal z nVIDIJINIMI 'optimiziranimi' gonilniki? Naj vam osvežim spomin. Dečve inu dečki so se odločili v gonilnike dodati nekaj 'oplemenitev' osenčevalnikov točk, ki pa so bile žal vidne le in samo v enem izmed najbolj razširjenih testnih programov. Podrobnejši ogled je razodel, da je bilo pravzaprav vse kar so naredili to, da so preprečili izrisovanje nekaterih ploskev. Ko bi pokazali takšno vnemo pri pohitritvi vsakega programa, nič ne rečem, tako pa so si precej skazili ugled.

Ko smo na vse skupaj že čisto pozabili, se vrli Futuremark odloči, da bo...

35 komentarjev

Ekstremizem

Guru 3D - Bladerunner, ekstremist, je naredil vodno hlajenje za svojo GeForce3 grafično kartico. In to ne kar tako malo-tu-malo-tam, ampak res lepo hlajenje. En vodni blok je dal na pomnilnik, drugega pa na jedro samo. Vse je res lepo zbrusil in polakiral... in objavil. Ko pa je to umetnino zagledal CEO iz Nvidie se mu je ideja zdela tako genialna, da je od Bladerunnerja odkupil vodno hlajeno GeForce3 za dve GeForce3-jki in majico.

7 komentarjev

GeForce3 modificiranje

Slo-Tech - GeForce3 ima v 2D grafiki na visoki ločljivosti velike probleme z ostrino slike. To je zaradi slabih RFI filtrov. Zakaj proizvajalci ne montirajo gor dobrih? Kao, da jim FCC določila to prepovedujejo.
Nas, modderjev, pa ta pravila ne omejujejo... Torej se je nek Američan spomnil, da bi to naredil. Ampak kaj, ko ne ve kako. Pisal je webmasterjem na Guru3d in jih prosil za pomoč. Tudi tej niso znali odgovoriti na vprašanje kje na Internetu je vodič, ki bi pokazal, kako se namestijo RFI filtri tako, da bi bila slika pri visokih resolucijah (1600x1200 pri 120Hz) lepa in ostra. Mi tudi ne vemo, zato pozivamo vas, slo-techerje, da tak vodič najdete.
Vasja Kaukler nam je že poslal link do strani, ki opisuje kako tak problem rešite pri GeForce2 družini. Ampak nas zanima, kako ga rešite pri GeForce3 družini! Torej, prvi, ki najde (ali pa celo napiše) tako vodič dobi... dobi... nič. Razen slave in časti . Ampak potrudite se pa prosim vseeno. Hvala....

2 komentarja

QuakeCon 2001

Guru 3D - To sicer bolj spada pod kakšno gamer sekcijo, a je pomembno tudi za nas, hardtech-aše. Na QuakeCon 2001 festivalu je bil predstavljen real-time demo prihajajočega Dooma 3.
Največji vtis so naredile grafike, ki jih je predstavil John Carmack. Eden izmed udeležencev festivala je zapisal:
V nekem delu vidimo kako demon pride v kopalnico in mrtvecu odtrga kos želodca ter ga začne jest. Ampak kakšen prizor! Demon kar prekipeva od navidezne moči in mrtvec, o ja, temu lahko prav vidiš izraz na obrazu.Minimalne zahteva za to igro naj bi bile zelo visoke. Tako naj bi osnovna zahteva bila GeForce256 ali Radeon grafična kartica. Pa še to ni zagotovo, ker Carmack razmišlja, da bi to stopnjo še zvišal, tako da bi bila GeForce2 minimalna zahteva. Na GeForce3 naj bi igra delovala s 30fps.

Na opozorilo freudi-ja sem se spomnil, da so napovedali tudi izid Kvake4. O podrobnostih pa še ni nič znano.

8 komentarjev

Še ena GeForce3

X-Bit Labs - V zadnjem času se proizvajalci GeForce3 kartic pojavljajo kot gobe po dežju. Skoraj vsak teden se pojavi nov, ki naznani, da bo tudi on izdeloval grafične kartice na GeForce3 čipu. Na žalost pa si je večina teh kartic, po sposobnostih in lastnostih, podobna kot jajce jajcu.
Tokrat je kartico na najnovejšem Nvidiinem čipu napovedala korejska SUMA. Specifikacije so...standardne. Čip bo deloval pri 200 MHz, pomnilnik pa pri 460 MHz. Kartica bo izšla v dveh različicah. SUMA Platinum GeForce3 in SUMA Platinum GeForce3 SE. Razlika med obema je, da bo pri drugi še TV-Out izhod. Kar je pri karticah zanimivo, je njuna estetika. Obe kartici bosta namreč črni. Medtem ko bodo hladilniki in ventilator platininaste barve (njam!). Pa še ena stvar je. SUMA bo kartici prodajala v lepi, estetski kovinski škatli! Na žalost pa so vse te "posebnosti" (le) estetske narave.

1 komentar

Opis GeForce3

ProCooling - Vem, vem. Takih opisov je polno na Internetu. Samo ta je malo bolj poseben. Ukvarja se z dejansko katrtico in ne s čipom. Na ogled so si namreč vzeli Visiontek-ovo GeForce3 kartico. Kot je že v navadi so jo primerjali z GeForce2 Ultra, tudi od Visiontek-a. Tukaj gre za dejanski test dveh kartic in ne za razlago tehnologij. Primerjali so ju v Win2k in Win98 SE. Končna ugotovitev je, da je kartica super, ampak predraga. Kot ponavadi. Pravijo pa, da če ji cena pade, da postane zelo dober nakup. Opis lahko preberete tukaj.

4 komentarji

Kako se GeForce 3 obnese v 3DMark-u 2001

NvNews - Vas zanima, a? Fantje pri nV News so se spravili nad GeForce3 z 3DMark-om 2001. Kot veste, je 3DMark 2001 trenutno edini program, ki prikaže zmogljivosti Nvidiinega GeForce3 čipa. GeForce3 namreč podpira Microsoft-ov DirectX 8, igric, ki bi tudi podpirale to knjižnico trenutno ni. Kartico so primerjali z GeForce2 Ultra kartico, ki naj bi, po specifikacijah sodeč, bila najbližje GeForce3. Končna ugotovitev testa je, da GeForce3 seka. Ne glede na ceno, ki je, kot sami veste, astronomska.

11 komentarjev

Hercules Prophet 3

t - break - Znani izdelovalec grafičnih kartic Hercules je dal svojo zadnjo, Prophet 3, v test na tbreak. Kartica je bazirana na GeForce 3 čipu in podpira DirectX 8.0. Kot je značilno za Hercules, je v coolski modri barvi (slin!). Na njej pa je, kot dodatek za nas navijače, Blue orb (na samo slin, ampak njam!). Fantje so pripravili celoten test kartice in jo preizkusili v veliko programih in igrah. Ne samo to, poglobili so se tudi v različne vrste tehnologij, ki jih GeForce 3 ponuja in jih, veliko bolj zanimivo kot drugi, analizirali. Med branjem članka me niti enkrat ni zamikalo, da bi kakšno stran preskočil. Kot opombo naj dodam, da je kartica v 3D Mark 2000, v ločljivosti 1024x768x32 dosegla 8560 točk. Kartica naj bi predvidoma izšla 6. aprila.

16 komentarjev

Kaj prinaša Quincunx?

NvNews - Če še ne veste, Quincunx je nova možnost, vgrajena v Geforce 3 kartice ter na kratko pomeni "hitrejši, a hkrati boljši FSAA". FSAA je metoda glajenja robov (Full Screen/Scene Anti Aliasing), poteka pa nekako takole: Če imamo vključen FSAA 2x na ločljivosti 800x600, se slika prvo renderira na dvokratni ločljivosti (1600x1200, v tem primeru). Nato se renderirana 2D slika skrči na želeno ločljivost. Tako so robovi dosti glajši, teksture lepše ter barvni prehodi bolj realistični. Najboljši FSAA ima 3dfx, a je možno, da si je nVidia z nakupom podjetja zagotovila tudi vgraditev enakega FSAAja v Geforce3 kartice. Na nV News so v testu Geforcea 3 primerjali tudi kvaliteto FSAAja v primerjavi z Geforce II Ultra. Preizkusili so vse, od FSAA 2x, 4x ter Quincunx ter ugotovili, da Quincunx ponuja nekje najboljše razmerje med kvaliteto ter hitrostjo. Kdaj, o, kdaj bo GF3 v Sloveniji pri meni na testu?

9 komentarjev

Kartice z GeForci 3

X-Bit Labs - 27. februar, ko bo Nvidia dejansko predstavila GeForce3 se približuje in z njim tudi veliko informacij o prihajajočih produktih. Tako so na dan splavale informacije o dveh dodatnih karticah (o Prophetu III ste lahko že brali...). Gre za ASUSov V8200 in Elsin Gladiac 920. Specifkacije slednjega so:
  • Nvida GeForce3 grafični čip (d0h),
  • 350MHz RAMDAC,
  • 64MB DDR DRAMa (3.8ns čipi ),
  • 200MHz jedro in 460MHz pomnilnik (je kdo rekel overclockanje?),
  • 3.2Gtexel/sec zapolnjevalna hitrost,
  • AGP 2x/4x vodilo s podporo FastWrites funkciji,
  • TV-Out
Če se sedaj že slinite nad specifikacijami kartice naj vas opozorim, da se priporočene cene gibajo okoli $699. To je za naš standard pravo premoženje in dvomim, da si bo veliko ljudi lahko privoščilo nakup novitete. Kakorkoli, zelo verjetno je, da bodo cene še dodatno padle po izidu kartic, posebej s predstavitvijo močnejših modelov (Pro in Ultra style). Le upamo lahko, da se bo Nvidia odločila predstaviti tudi GeForce3 MX ....

3 komentarji

Poceni GeForci2 Ultra

X-Bit Labs - Večina vas verjetno ne pozna podjetja Sparkle, saj je njihov glavni cilj izdelava poceni grafičnih kartic. Ravno zato je bila najava GeForce2 Ultra kartice tega podjetja takšno presenečenje in mnogi so se spraševali ali jim bo uspelo predstaviti konkurenčno, a vseeno poceni Ultra kartico. No, ravno pred parimi dnevi so se prvi primerki njihove Ultre (SP6900) pojavili v japonskih trgovinah in vse kaže, da je cena res precej nižja od konkurentov. Kartica se prodaja za okoli $385, medtem, ko konkurenčne Creativove in ASUSove kartice stanejo po $450. Najlepše pri vsemu skupaj pa je to, da so specifikacije kartice povsem spodobne: 250MHz čip, 64MB 460MHz pomnilnika ter D-Sub in DVI izhoda. Če vas zanima več o podjetju in njihovih produktih, potem kar obiščite njihovo domačo stran!

2 komentarja

Hardwareski problem GeForce-a pri DXTC 2.

Sci-Fi Gaming - V četertek je TESKAn objavil novico s povezavo na stran The Register, kjer so objavili, da ima GeForce 2 res probleme s stiskanjem tekstur. Za dokaz pa so uporabili kar demo Dagoth More Zoological Gardens. Zadeva pa očitno spet ni tako enostavna. Na Sci-Fi Gaming so zato povprašali, kako je s to stvarjo Patrick-a Moynihan-a (iz skupine, ki je demo izdelala), in Patrick pravi, da Radeon ne podpira nekega tipa megle, ki ga ta demo uporablja. To naj bi bil razlog za razliko, screen shot iz GeForce MX-a pa naj bi bil pravi... Ker pa nisem uspel zrihat enga pametnga linka:
The problem lies not in the GeForce2's texture compression, but rather in the Radeon's lack of support for the type of hardware fog/haze effect we implemented for DMZG.

Zadeve sem se lotil še doma in tukaj so rezultati:
Prva slika
Druga slika
Tretja slika
Četrta slika
Ko pogledate prvo sliko vidite na levi A8R8G8B8 32bitni format, ki ima 8 bitov za alpha kanal (svetlo moder del slike je "povsem prosojen"). Na desni pa...

4 komentarji

Nvidia objavila detajle v zvezi z GeForcom3

BBspot - Povsem nepričakovano je danes Nvidia odprla svojo dolgo zaprta usta in razkrila kar nekaj sočnih podrobnosti o njihovih prihodnjih produktih. Čeprav smo pričakovali nasprotno, je nakup 3DFXa še kako vplival na njihov razvoj. Ime najmočnejšega predstavnika nove generacije bo Voodoo GeForce3 Ultra GTS/MX Banshee 3000 Quadro. Šlo bo za napumpano verzijo navadne kartice, ki ji bo ime Voodoo GeForce3 Ultra GST/MX Banshee 2000. Kartica bo vsebovala vgrajen HDTV dekoder, do 2GB DDR RAMa, integriranih RAMDAC (wow!), 32 bitne barve in T&L enoto. Quake3 timedemo v resoluciji 640x480 naj bi pri 98% populacije povzročil epileptične napade, za ostala 2% pa bo mogoče v sistem priklopiti še en Voodoo GeForce3 Ultra GTS/MX Banshee 2000 v SLI povezavi, za kar bo po vsej verjetnosti potreben 500W napajalnik. Nove kartice bodo na voljo že v prvem četrtletju tega leta, več informacij pa dobite tukaj. LOL .

16 komentarjev