»

Intel predstavil 9. generacijo Core procesorjev

vir: Intel
Intel - Običajna jesenska splovitev Intelovih namiznih procesorskih novosti je potekala v New Yorku, v neposrednem spletnem prenosu pa so poskrbeli za nekaj napetosti. Sprva so namreč predstavili samo en Core i9 procesor, in sicer i9-9900K, ki bo stal 488 ameriških dolarjev. Zasnovan je na osmih jedrih s 16 nitmi, teče pa na frekvenci 3,6 GHz oz. v turbo načinu 5 GHz.

A so potem, ko so ugasnile kamere, vendarle razkrili še družini Core i7 in i5. i7-9700K ima 8 jeder in 8 niti ter frekvenco od 3,6 (4,9) GHz in ceno 373 USD. i5-9600K pa 8 jeder, 16 niti teče pa na 3,7 (4,6) GHz, stal pa bo 262 dolarjev. Omenjene procesorje je v ZDA že mogoče naročiti.

Za zahtevnejše...

84 komentarjev

Novi Core 2 Duo procesorji z 2 MB L2

Hkepc - Intel bo februarja prihodnje leto predstavil Core 2 Duo procesorje z le dvema megabajtoma drugonivojskega prepomnilnika. Za tak korak so se pri Intelu odločili predvsem zaradi proizvodnih stroškov ter s tem povezano ceno procesorjev, saj imajo vsi sedanji Core 2 Duo procesorji 4 MB drugonivojskega prepomnilnika, pri čemer je pri različicah z le dvema megabajtoma polovica drugonivojskega prepomnilnika onemogočena. Z novimi procesorji bo Intel napovedal cenovno vojno prihajajočim AMD-jevim 65-nanometrskim procesorjem.

Več na HKEPC

45 komentarjev

Primerjava Core 2 veznih čipov

The Tech Report - Ob nakupu Core 2 procesorja se postavlja vprašanje katero vezno čipovje je najbolje uporabiti. Za morebitne prestopnike iz AMD tabora še toliko bolj, ker je veliko odvisno od pomnilniškega krmilnika, ki je pri Intelovih rešitvah del čipseta in ne procesorja, kot pri najbližji konkurenci. Ker se teh vprašanj na Tech Reportu zavedajo, so pripravili obširen test veznih naborov za Core 2 procesorje.

Tako so pod drobnogled vzeli in konkretno prepotili štiri izdelke. Med temi sta se znašla dva Intelova čipa - starejši 975X Express in novejši, precej razširjen P965 Express, ki se pojavlja tako na izdelkih vstopnega razreda, kot na zmogljivejših matičnih ploščah. Druga dva izdelka na testu pa...

6 komentarjev

Nizkonapetostni Meromi, Santa Rosa in nov Celeron-M

Hkepc - Januarja prihodnje leto naj bi Intel predstavil nizkonapetostna procesorja za prenosne računalnike Core 2 Duo L7200 in L7400. Nova procesorja s frekvenco 1,33 oziroma 1,4 GHz bosta podpirala platformo Napa Refresh, njuna poraba pa naj bi znašala 17 W. V drugem četrtletju prihodnjega leta naj bi jima sledil model z oznako Core 2 Duo U7500 s frekvenco 1,06 GHz ter porabo vsega 11 W.

Obenem bo naslednjo pomlad s prihodom platforme Santa Rosa ter novega podnožja Socket P, ki bo zamenjal dosedanji Socket M, zaradi nekompatibilnosti starih procesorjev z novim podnožjem Intel tako predstavil nova procesorja L7300 in L7500, ki bosta nadomestila dosedanji različici L7200 in L7400.

Več o tem preberite na HKEPC.

V enakem obdobju bo luč sveta zagledala tudi nova serija procesorjev Celeron-M 500, ki bodo temeljili na enem jedru Merom, kot prvi pa bo predstavljen Celeron-M 520 s frekvenco 1,6 GHz ter enim megabajtom drugonivojskega prepomnilnika. Tudi o tem več na HKEPC.

2 komentarja

Intel Xeon 5160 vs. Core 2 Duo X6800

The inquirer - Intel je s svojimi spremembami cen ustvaril zanimivo situacijo -- njihov procesor Xeon 5160, namenjen profesionalnim delovnim postajam in strežnikom, je cenejši od trenutno najboljšega namiznega procesorja Core 2 Duo Extreme X6800, kljub temu, da prvi teče pri višji frekvenci in je opremljen tudi s hitrejšim FSB-jem. GamePC se je zato odločil, da procesorja primerja in najde zmogljivejšega ter tako pomaga morebitnim kupcem, ki ne vedo popolnoma, kako bi se znašli v tej čudni situaciji. Stvari se še bolj zakomplicirajo, ker trenutno cenovna razlika ni črno-bela -- cene matičnih plošč za strežniške Xeone so namreč precej višje od tistih za namizne procesorje, morda pa bo kateri od proizvajalcev položaj na trgu izkoristil in zapolnil tržno nišo, komentirajo pri The Inquirer-ju.

6 komentarjev

Masovna odpuščanja v Intelu

Digital Trends - O morebitnih odpuščanjih hardverskega giganta smo poročali že v nedeljo, včeraj pa je zgodba dobila uraden epilog. Intel je napovedal, da bo v prihodnosti odpustil 10.500 delavcev, kar je približno 10% vseh zaposlenih. Drastična poteza naj bi bila del prestrukturiranja, ki ga nameravajo opraviti, da bi optimizirali delovanje podjetja in ponovno pridobili tržni delež, ki jim ga je v preteklih letih odvzel AMD. Letos bo največ odpuščanj v marketingu, managementu in med IT osebjem, do leta 2008 pa naj bi Intel s svojim načrtom prihranil 6 milijard dolarjev. Več podrobnih informacij lahko najdete v izvorni novici na Digital Trends ali v Intelovi uradni izjavi za tisk.

15 komentarjev

Intel predstavil Core 2 Duo za prenosnike

Slo-Tech - Po predstavitvi Core 2 Duo procesorjev za namizne računalnike sredi preteklega meseca je Intel danes uradno predstavil omenjeno serijo procesorjev tudi za prenosne računalnike. Ti temeljijo na jedru Merom, ki premore 4 MB drugonivojskega predpomnilnika, razdeljenega med obe jedri. Za najdražji model, T7600 s frekvenco 2,33 GHz, bo potrebno odšteti 637 ameriških dolarjev, medtem ko bo najcenejši T5500, z le dvema megabajtoma drugonivojskega predpomnilnika, in frekvenco 1,66 GHz, stal 209 ameriških dolarjev.

Več o Core 2 Duo procesorjih za prenosne računalnike lahko preberete na NotebookReview, kjer lahko najdete tudi spisek prenosnikov z omenjenimi procesorji, oziroma na Daily Tech-u.

15 komentarjev

Imperij vrača udarec: Intel Core 2 Duo

Intel Core 2 Duo

AnandTech - Danes je Intel predstavil težko pričakovano novo družino procesorjev, poimenovanih Core 2 Duo, zgrajenih okrog nove Core arhitekture. Že neuradni testi na začetku leta in testi redkih srečnežev, ki so se dokopali do primerkov teh procesorjev, so obljubljali, da bo šlo za izjemno hiter in varčen procesor. Danes so v testih besede meso postale.



Koliko so novi procesorji hitrejši od AMD-jeve ponudbe, si oglejte v izčrpnem testu. Zvedeli boste tudi, koliko k zmogljivosti prinese večji L2 (2 MB ali 4 MB) predpomnilnik in koliko 1333 MHz vodilo, koliko se novince z lahkoto navije, …

Leta AMD-jeve tehnološke prevlade so nedvomno mimo. V teh dneh je AMD sicer predstavil serijo EE in...

75 komentarjev

Intel: Core 2 Duo in znižanje cen 23. julija

X-Bit Labs - V javnost so pricurljale nove informacije o Intelovovih prihajajočih procesorjih s kodnim imenom Conroe. Sodeč po le-teh bo nova serija procesorjev predstavljena 23. julija, vendar bo kupcem na voljo le omejena količina procesorjev. Predstavljeni bodo modeli Core 2 Duo E6700, E6600, E6400 in E6300, ter najzmogljivejša različica z oznako Core 2 Extreme X6800 in frekvenco 2,93 GHz. Cena slednjega bo 999 ameriških dolarjev, medtem ko bo za ostale modele potrebno odšteti 530, 316, 224 in 183 ameriških dolarjev.

Poleg tega naj bi zaradi prihoda novih procesorjev Intel znižal cene sedanjih dvojedrnikov. Ob predstavitvi Core 2 Duo procesorjev se bo znižala cena procesorjem Pentium D 960, 950, 945, 940 in 820. Za prvega bo potrebno odštet 316, za najcenejši model, Pentium D 805, pa bo po omenjenem datumu potrebno odšteti le 93 ameriških dolarjev, kar pomeni da bodo kupcem na voljo relativno zmogljivi dvojedrniki za ceno sedanjih Celeronov. Nove cene ostalih procesorjev si lahko ogledate...

49 komentarjev

Conroe in Merom bosta Core 2 Duo

Slo-Tech - Težko pričakovana Intelova procesorja, ki sta bila do zdaj poznana pod kodnima imenoma Conroe in Merom, sta dobila uradno poimenovanje. Kljub razlikam med obema procesorjema, se bosta oba imenovala Core 2 Duo. Najzmogljivejši procesorji nove generacije pa bodo nosili oznako Core 2 Extreme, le-ti bodo skupaj s Core 2 Duo procesorji za namizne računalnike (Cornoe) tudi prvi predstavljni, in sicer letos julija. Mesec kasneje jim bodo sledili tudi Core 2 Duo procesorji za prenosne računalnike (Merom). Uradna predstavitev nove linije procesorjev bi naj bila šestega junija na Computex-u 2006. Izvorna novica na Daily-Tech-u.

Poleg tega so se pojavile informacije o oznakah posameznih procesorjev nove generacije. Procesorji za namizne računalnike bodo imeli oznake 4000 in 6000, najzmogljivejši (2.67 GHz, 4 MB drugonivojskega predpomnilnika) bo tako nosil oznako Core 2 Duo E6700, ostali modeli pa bodo imeli oznake Core 2 Duo E6600, E6400 in E6300. Core 2 Duo procesorji za prenosne...

30 komentarjev