»

Francozi sprejemajo HADOPI 2

Ars Technica - Kontroverzni francoski zakon o nadzoru interneta, ki se v žargonu imenuje kar HADOPI, in uvaja prisilno izključitev uporabnikov z interneta kar po diskreciji ponudnikov dostopa do interneta po treh kršitvah in blokiranje spornih strani, je letos junija padel. Prvikrat se je spotaknil že aprila, ko ga presenetljivo ni potrdil spodnji dom francoskega parlamenta. Ko so ga po velikonočnih praznikih vendarle uspeli potrditi v obeh domovih, ga je junija zavrnil ustavni svet (Conseil constitutionnel) zaradi omejevanja svobode izražanja ter zaradi kršitve domneve nedolžnosti.

Zgodba te dni dobiva nadaljevanje. Včeraj so namreč v spodnjem domu z 285 glasovi za in 225 proti sprejeli osnutek popravljene verzije (HADOPI 2), ki odgovarja na očitke ustavnega sveta. Nova revizija predvideva sodniški odlok o izklopu interneta uporabnikom, ki pa na zaslišanju sploh ne bo potreboval osumljenega uporabnika. HADOPI 2 prav tako od uporabnikov terja, da svoje dostopne točke do spleta zavarujejo, tako...

35 komentarjev

Resničnost, 116.

Slo-Tech - Čisto zadnjič v letošnjem letu nas bo Resničnost razveselila danes, ponedeljek, 12. decembra ob 20.30 na drugem kanalu (bolj ali manj) ljube nacionalke.

Kot navadno se bomo tudi tokrat trudili povedati čim manj zanimivih stvari. Če pa nam kakšna zanimivost po pomoti uide s porednih jezikov (ki so nam jih pozabili izpuliti Miklavževi parkeljni) si jih bomo sami privezali na Rudolfov rep in ga pognali v tek. Puljenje jezikov (in prstov) pa si najmanj toliko kot ustvarjalci oddaje zaslužijo pisci lažnih emailov, ki prejemnike nagovarjajo k darovanju za ljudi v stiski ali pa ponujajo dobre poslovne ponudbe nekje v Afriki. Domen se je pozanimal kako sploh ločiti resnične in lažne ponudbe (če se vam ne da gledati oddaje, naj vam damo hiter povzetek: uporabite zdravo pamet).

Sergej je tokrat postal sam svoj varnostni mojster - čez cel prispevek se namreč baha z doma narejenim GPS-GPRS sledilnim sistemom za svoj avto. Spet bomo malo pogledali Google Picaso, Vesna pa bo v hudih...

36 komentarjev

Vesele praznike

Slo-Tech - Ker sem bil ta vikend zelo zaseden, vam sploh nisem imel časa čestitati za praznike. Torej, vesele velikonočne praznike (kolikor jih je še ostalo). Želim vam tudi kar se da najbolj preležan ter zaspan velikonočni ponedeljek. Pomnite - prostih ponedeljkov je malo .

Ker sem pa v fundamentu zelo satiričen človek, vam morem še reči, da kliknite sem. Pa srečne praznike.

7 komentarjev

Kravjek all over

Futuremark - Ali veste, kaj pomeni po angleško "easter egg"? Ja, velikonočno jajce, to že vemo. V prenesenem pomenu pa to pomeni mali skriti bonbončki, ki odprejo nove zmožnosti v programu in so tam nastavljene bolj za zabavo, kot zares. Easter egg je, na primer, bil seznam ustvarjalcev Internet Explorerja ter možnost ogleda vseh nagic v Leisure Suit Larryju 7 (kje so ti časi... ). Torej, k sržu novice: MadOnion je v slogu z vso velikonočno tradicijo objavil, da se v 3D Marku 2001 skriva velikonočno jaje. Klik, če ne verjamete. Povedali niso, kje je, zatorej vam pravim samo: Išči in našel boš. To jaje naj bi odprlo pot do letečih krav, kar malo spominja na Cow Level od Diabla II, ampak vseeno.

3 komentarji

Čas je za novice

Jaz - Ok, čas je, da krmilo Slo-Techa spet prevzamem jaz (vsaj za ta vikend ). Drugi fantje nekje očitno na veliko uživajo in so novice zadnje, na kar mislijo. Nič hudega, bom pa jaz poskrbel za vas.
Danes bom prav tako objavil rezultate in komentar naših Oskarjev, edino ne morem obljubiti točno kdaj. Verjetno bolj zvečer ali celo ponoči, ker je s tem več dela, kot je izgledalo na prvi pogled.
Jutri ali v ponedeljek pa lahko pričakujete tudi test Kyra proti GeForce2 MXu, ki je že napisan in pripravljen na objavo!

1 komentar