»

Zlomljena zaščita AACS 2 za Ultra HD Blu-ray

Slo-Tech - Na internetu se je znašla piratska kopija (rip) Smrkcev 2. Da se je na internetu znašla kopija nekega filma, ni čisto nič nenavadnega, v konkretnem primeru gre za kopijo v ločljivosti Ultra HD (2160p), ki obsega kar 53,3 GB. Analiza kaže, da gre po vsej verjetnosti za prekopirano ("zripano") zgoščenko Ultra HD Blu-Ray, ki so zaščitene z metodo AACS 2.0, ki je doslej veljala za nezlomljivo, kar je ljudi spravljalo v obup. A nič ni večno.

Če omenjena kopija res izvira iz takšne zgoščenke, kakor trenutne kaže, potem je nekdo uspel to zaščito zlomiti. Na forumih in trackerjih zato že dežujejo čestitke za zdaj še anonimnemu hekerju, ki je to zaščito zlomil. To je...

25 komentarjev

HD DVD predvajalniki za 99 dolarjev

X-Bit Labs - Toshiba bo v nekaterih trgovinah (Best Buy in Wal Mart) ponujala HD DVD predvajalnike za (danes) pičlih 99 dolarjev (običajna cena se vrti malo nad 200 zelencev). Gre za časovno omejeno akcijo (dokler ne poidejo zaloge), s katero naj bi prispevali k večji popularnosti standarda HD DVD. S tem naj bi spodbudili željo potrošnikom, da si priskrbijo multimedijske vsebine v tem formatu in ne razmišljajo morda modro.



Izdelka se ne da rezervirati, potreben pa bo tudi obisk v lokalnih trgovinah. Sicer gre za vstopni model predvajalnika, ki je sposoben predvajanja HD DVD, DVD in CD medijev in zmore odkodirati vsebino v formatih H.264 (MPEG4 AVC), VC-1 in MPEG2 (DVD). Če vas zanima, kaj zamujate, si lahko preberete test.

Več o akciji in podrobnejših tehničnih...

35 komentarjev

Zapisovalnik HD DVD še januarja

X-Bit Labs - Vneta zagovornica standarda HD DVD, Toshiba Corporation, je včeraj predstavila prvi zapisovalnik ploščkov v standardu HD DVD. Toshiba SD-H903A lahko predvaja, bere, piše in prepisuje eno- in dvoslojne DVD-je, HD DVD-je in običajne CD-je. Za nemoteno zapisovanje skrbi osem megabajtov predpomnilnika, na matično ploščo pa se naprava povezuje z novim standardom SATA. Pogon bo uradno predstavljen z vsem pompom v Las Vegasu na International Consumer Electronics Showu med 8. in 11. januarjem. Prve primerke bodo razposlali še ta mesec, širšo prodajo pa pričakujemo v februarju. Več o tem.

19 komentarjev

Zapisovalnik Blu-ray za 750 zelencev

X-Bit Labs - Pri Sony Electronics so včeraj najavili, da bodo avgusta predstavili prvi zapisovalnik Blu-ray za osebne računalnike z dostopno ceno. Sony BWU-100A, kot se bo naprava imenovala, bo podpiral branje, predvajanje in zapisovanje vseh formatov DVD-jev, CD-jev in najpomembnejše 25 in 50 gigabajtnih Blu-ray diskov. Zanimivo je, da bo enota še vedno podpirala le stari ATA (PATA) in ne vedno popularnejšega SATA. Napravo lahko pričakujemo 18. avgusta za 750 ameriških dolarjev (597 EUR), s čimer bo najcenejša tovrstna naprava. Trenutno ponujata Panasonic in Pioneer svoji rešitvi za 900 oz. 1000 dolarjev (716 oz. 795 EUR), BenQ pa obljublja svojo za 799 evrov (1023 USD). Več o tem.

31 komentarjev

HD DVD in Blu-Ray filme se da kopirati

Heise - AACS - Advanced Access Content System naj bi zaustavil piratsko in tudi ostalo presnemavanje vsebin. A so spregledali veliko luknjo. Filme je mogoče kopirati s preprostim pritiskom na tipko "Print Scrn", kar so odkrili pri reviji C't - Computer Tehnik. Postopek pridobitve filma v polni HD resoluciji je nekoliko mukotrpen, ker je potrebno sestaviti vse posamezne slike v celoto, a je vseeno izvedljiv.

Napaka naj bi bila v Intervideo WinDVD predvajalniku za omenjena formata. Toshiba zato namerava izdati nadgradnje za grafiko in WinDVD njihovega prenosnika.

Podobno bodo verjetno reagirali tudi pri ostalih proizvajalcih. Nenazadnje naj bi novi filmi vsebovali nadgrajeni AACS, ki ne bo dopustil predvajanja v primerih nenadgrajenih ostalih gonilnikov oz. programja. Tako naj bi bila preprosta luknja zakrpana.

48 komentarjev

Toshiba ponovno želi združiti HD DVD in Blu-ray

Reuters - Predsednik uprave Toshibe, Atsutoshi Nishida, je na srečanju z delničarji naznanil, da si želijo združiti oba omenjena standarda. Tovrstni dogovori med glavnima rivaloma (Sony in Matsushita z Blu-ray tehnologijo na drugi strani), so do sedaj vedno propadli.



Verjetno je obnovljeno željo vzpodbudila Samsungova najava prejšnjega tedna. Procesorje, ki bodo znali prebaviti oba formata, razvija tudi Zoran Corp., ki nam je že znan iz sveta Divx predvajalnikov. Poleg tega je druga stran že naredila "mehki prestop". Sony in NEC sta ustanovila skupno podjetje iz področja optičnih diskov, ki Sonyu omogoča izdelavo naprav s podporo obema standardoma.

Dodatna motivacija k dogovoru je seveda tudi slaba prodaja obeh formatov. Kar je nekako napovedal tudi Chris Crotty, analist podjetja iSuppli Corp.: "Vojna formatov se bo končala v pat poziciji".

41 komentarjev

Samsung razvija Blu-Ray/HD DVD dvoživko

golem.de - Kim Du-Hyon, eden izmed vodilnih v Samsungu, je napovedal, da razmišljajo o Blu-Ray predvajalniku, ki bo imel tudi podporo za HD DVD. Predvajalnik bi bil lahko na tržišču že konec tega ali v začetku naslednjega leta. Zaenkrat lansiranje takšnega proizvoda pogojujejo z uspehom HD DVD-ja. Samsung je že bil prvi, ki je predstavil Blu-Ray predvajalnik BD-P1000. O podobni potezi razmišljajo tudi pri LG, Toshibi, NEC-u in celo Sonyu.

Zakaj je temu tako? Potrošniki ne želijo imeti dveh naprav za gledanje filmov, ki jih bodo studii objavljali vsak v svojem formatu.

9 komentarjev

HD DVD v prednosti napram Blu-rayu

X-Bit Labs - Bitka med zagovorniki HD DVD-ja in Blu-raya, kateri izmed standardov bo prevladal in postal dostojni naslednik DVD-jev, je sicer še daleč od dokončne odločitve, a prve špekulacje o izidu se že pojavljajo. Podjetje ABI, ki se ukvarja z raziskavami trga, daje nekoliko večje možnosti za dolgoročno zmago HD DVD-ju.

V torek je Toshiba začela po Severni Ameriki razpošiljati prve predvajalnike HD DVD, na svojo stran pa je zaenkrat pritegnila studia Warner Home Video in Universal Studios Home, kar bi utegnilo jeziček na tehtnici vsaj začasno prevesiti na njihovo stran. Ker Amerika predstavlja daleč najpomebnejši svetovni trg, napovedujejo HD DVD-ju kar 70-odstotni tržni delež. Naslednji večji pretres lahko pričakujemo novembra, ko bo Sony izdal svoj PlayStation 3, ki bo seveda opremljen s pogonom Blu-ray. Tudi Sonyjeve močne povezave s filmskimi studii bi lahko Blu-rayu prinesle marsikateri prepotreben odstotek na trgu.

Kakorkoli že, zmagovalca verjetno še ne bomo dočakali kmalu, tako...

32 komentarjev

Neuki uporabniki

Slashdot - Za konec pa še en prispevek o malce bolj zabavni strani računalništva: kot veste je privajanje popolnega začetnika na najnovejše čudo tehnologije, ki se ji reče računalnik, lahko včasih precej mukotrpna stvar. Mukotrpna tako za začetnika, kot tudi za tistega, ki nikoli ne ve, katero pomembno datoteko mu bo računalniški vajenec po neumnosti izbrisal iz računalnika. Ravno za take novopečene računalnikarje so na tej strani obdelali tri naprave - miško, monitor in tipkovnico - ki so "prijazne" do novih uporabnikov, saj z uporabo le-teh zagotovo ne bo prišlo do sesutij sistema in podobnih nevšečnosti. KLIK![:D]

1 komentar