»

Indijci prepovedali Google Earth?

Times Online - Za novembrske teroristične napade v Indiji naj bi napadalci uporabili Googlovo aplikacijo za ogled satelitskih posnetkov Google Earth, zato so v Indiji zastrigli z ušesi. Tako sedaj od indijskih sodišč zahtevajo prepoved uporabe Google Eartha. Odvetnik Amit Karkhanis je v svoji zahtevi višjemu sodišču dejal, da prosto dostopna aplikacija pomaga teroristom pri načrtovanju napadov, saj nudi podrobne posnetke, s katerimi so se napadalci seznanili s tarčami.

Zahteve za zameglitev določenih strateških območij niso nič novega, saj so od Googla za svoja vojaška področja, jedrske elektrarne in podobne isto zahtevale že ZDA, Velika Britanija, Avstralija in Južna Koreja. A Indijci so šli še dlje, saj zahtevajo popolno prepoved uporabe Google Earth v državi. Omeniti velja, da nameni morda niso tako enostranski, saj je Indija pred kratkim napovedala zagon projekta Bhuvan, ki bo njihova verzija Google Eartha. Bhuvan bo s pomočjo satelitov nudil visokoločljivostne zračne posnetke, ki jih bo...

21 komentarjev

Google predstavlja novost: GPS Simulator

Video prestavitev Google Maps myLocation

vir: Google
Slashdot - Najnovejša izdaja Google Maps, ki je na dan prikukala ta teden vsebuje zanimivo novost, ki pa je trenutno še v Beta fazi testiranja. Gre za My Location, ki je bil razvit za vse prenosne naprave, ki ne vsebujej hardware-skega dela satelitske navigacije, kot je to naprimer zelo priljubljen iPhone. My Location ne deluje preko satelitske navigacije, ampak namesto tega uporablja zemeljske oddajnike, s čimer doseže natančnost okoli 1000m. Napovedan je nadaljni razvoj ter izhod iz bete v najkrajšem možnem roku.

Za vse neučakance pa naj še povemo, da novost lahko preizkusijo na mobilnikih z internetno in Java podporo ter na BlackBerry, Windows Mobile ali Nokia/Symbian temelječih gadgetih....

46 komentarjev

Google Base bo nadomestil Froogle

Slashdot - Googlova storitev za informiranje o določenih izdelkih, njihovih cenah in mestih prodaje, imenovana Froogle, je med manj inovativnimi zadevami, ki nam jih spletni gigant ponuja. Druge strani s podobno funkcijo so jo prehitele po desni, zato se Google trudi, da bi vzpostavil nov, sodobnejši sistem, ki ga bo mogoče ponosno postaviti ob konkurenco. Poimenovali so ga Google Base, med novostmi se najde dodatno iskanje med že najdenimi rezultati, razvrščanje glede na količino podanih podatkov o izdelku, ki jih je navedel prodajalec, storitev pa bo najverjetneje lansirana v času, ko bo doživela največ uspeha -- pred božično nakupovalno mrzlico. Novica izvira z Slashdot-a.

2 komentarja

Google Picasa na Linuxu

OSNews - Google se je končno usmilil uporabnikov enega alternativnih operacijskih sistemov, ki bi želeli uporabljati njegovo orodje za iskanje in organizacijo slik, Picassa. Od danes naprej si lahko brezplačno prenesete iz njihove domače strani prenesete različico Picasse za Linux.

Aplikacijo so pri Googlu prenesli s pomočjo Windows emulatorja Wine. To žal sicer ni pravi (tim. native) prenos na Linux platformo, kljub temu pa aplikacija deluje popolnoma normalno.

Trenutno so na voljo predpripravljeni namestitveni paketi za distribucije Red Hat, Fedora, Suse, Mandriva, Debian in Ubuntu, na voljo pa je seveda tudi splošni namestitveni program za ostale distribucije.

33 komentarjev

Linux jedro v treh dimenzijah

Slashdot - Uf, morda se bo kdo malce začudil, ko bo po dolgem času na prvi strani Slo-Techa zopet uzrl moj nadimek, ampak kaj morem - tudi nekoč najbrž najbolj priden pisun in trenutno eden izmed najbolj lenih članov tima kdaj dobi kanček motivacije, da se usede za nekaj minutk na svoj škripajoč stol in kaj spiše [:D]. Začnimo z bolj nezahtevno temo:

Oboževalci Linuxa si lahko na tej strani ogledate, kako si nekateri predstavljajo jedro tega operacijskega sistema. Če me spomin ne vara, sem o nečem podobnem pred časom že pisal, vendar pa je šlo takrat zgolj za 2D sličico. Tokrat si lahko jedro Linuxa ogeldate kar v 3D (tako vsaj pravijo na Slashdotu). Torej, če vam radovednost ne da miru, potem - saj veste - KLIK![:D]

3 komentarji

Powertweak

Overclockers Australia - Ponavadi so razni tweak programčki bili bolj v domeni Windows operacijskih sistemih, sedaj pa se da te majhne a uporabne stvarce poganjati tudi na Linuxu. Sicer lahko tweakerje (najbrž) poganjate tudi pod emulatorjem WINE, vendar so original tweak programčki pisani za Linux še vedno najboljši. Eden izmed takih je Powertweak, ki je namenjen tweakanju strojne operme (BTW, če kdo ve kakšen boljši izraz za "tweak", naj mi prosim sporoči). Vendar je vprašanje, če bo naletel na kakšen velik odziv, saj je Linux že tako ali tako operacijski sistem, ki ga lahko nastavljamo in optimiziramo, kolikor nas je volja. Kdo ob vsem tem sploh še pomisli na strojno opremo :)

0 komentarjev

Novi WCPIUD

Jaz - Izšla je nova verzija programčka za ugotavljanje hitrosti procesorja, WCPUID. Tokratna verzija, v3, prinaša nekaj novosti. Najpomembnejša je realno-časovno odčitavanje ferkvence procesorja. Potem je tu še malo spremenjeni zunanji izgled... Programček dobite tukaj. Lahko pa tudi download-ate različne dodatke zanj (trenutno je samo eden, a kmalu se bo dalo dobiti tudi druge!). Hvala Janez!

5 komentarjev