»

Test hladilnikov za AMDjeve procesorje

3dXtreme - Na 3dXtreme sem zasledil test treh hladilnikov za AMDjeve procesorje, ThermalTakeovega Dragon Orba 3 in Arkuahova 7228 in 7528. Test ni prazvzaprav nič posebnega, ponuja pa nekaj informacij o hladilnikih samih in o njihovih hladilnih zmogljivostih. Na testu je bil absolutni zmagovalec v hlajenju Dragon Orb 3, bil pa je tudi najglasnejši. Medtem sta pa bila Arkuahova hladilnika tišja, a hkrati tudi nista hladila tako dobro kot Dragon Orb 3. Na koncu je še povezava na test hladilnika, ki ga lahko vzamemo za alternativo tem trem - OCZjev Tech Dominator2. Test Dragon Orba 3 in Arkuahovih hladilnikov najdete tu, link na test OCZjevega hladilnika pa najdete na zadnji strani testa.

0 komentarjev

Test: Thermaltake Storm Fan (TT 6025 CAP)

Overclockedcafe - Nekaj dni nazaj sem objavil novico o TT dodatnem ventilatorju, ki se ga lahko enostavno namesti in uporabi na vseh Orbih. No danes se je na Overclockercafe.com pojavil test le tega. TT ga je imenoval Storm Fan in deluje pri 7000 rpm. Je pa enak ventilator, kot se ga uporablja na Dragon Orbih. Za test so izbrali TT Mini Copper Orb. Seveda so odstranili originalen ventilator, saj je Storm Fan mišljen kot nadomestek le temu. Kakšna pa je njegova učinkovitost? Moram reči, da so dobil z njim približno za tri stopinje boljše rezultate (kot z originalnim ventilatorjem). Jaz se tukaj sprašujem, ali je Storm Fan vreden dodatnega denarja, ki ga bomo morali dati zanj? Test pa dobite tukaj: TEST

0 komentarjev

Ultra zanimiva modifikacija

Slo-Tech - Še ena zanimiva novica od Gpodoba. Tokrat gre za nekoga, ki je svoj Mini Copper Orb spremenil v vodni hladilnik. Ne dvomim, da je zadeva prišla na misel marsikaterem lastniku AMDjevih procesorjev, toda izpeljava tega tipa je res vredna ogleda. Skozi bakreno jedro Orba je enostavno izvrtal en kanalček ter skozi napeljal vodo. Glede na to, da nikjer ni nikakršnih prej/potem meritev temperature, ne morem sklepati, ali je zadeva uspešna ali ne. Toda zanimiva vsekakor je .

1 komentar

Mini Copper orb

hardCOREware - Ja, Thermaltake ni izdal le mini verzije Super orba, temveč tudi mini verzijo Copper orba. Tudi ta je, enako kot večji mini bratec, ožji od svojega izvirnikia Chrome orba. Namenjen je AMDjevim procesorjem do frekvence 1.5 GHz. Izboljšali so pritrdilni mehanizem, tako da je namestitev s pomočjo ploščatega izvijača otročje lahka. Hladilnik je zgrajen iz dveh delov. Prvi je bakren in je na nek način izmenjevalna površina med procesorjem in aluminijem. Razlog za uporabo bakra je boljša notranja toplotna prevodnost ter boljše prehajanje toplote iz procesorja na baker kot na aluminij. Del bakra, ki se vidi, če odstranite ventilator, je podoben Copper hedgehodu. Drug del hladilnika pa je narejen iz aluminija in oddaja toploto zraku. Hladilnik se obnese bolje kot Mini Super Orb, a malo slabše kot Volcano II. Mini Copper orb je sicer tišji od Mini Super orba, a glasnejši od Volcano II hladilnika. Na žalost je tu še en dejavnik in to je cena, ki bo najverjetneje govorila v prid Volcano II...

0 komentarjev

Mini Super Orb

NeoSeeker - Wow, prvo imamo Chrome Orbe, nato Super Orbe, potem se pa prikažejo takoimenovani Mini Super Orbi. Se je Thermaltakeovcem zmešalo? Niti ne, saj je bil eden večjih problemov pri Super Orbu njegov premer. Problem je namreč nastopal pri osnovnih ploščah z manj prostora, tako da je bila edina možnost pritrditve Super Orba na osnovno ploščo brušenje / ukrivitev reber. Tako so se načrtovalci pomujali ter ponudili 4 milimetre ožji hladilnik ter ga, izvirno kot le kaj, poimenovali Mini Super Orb. Če berete Slo-Tech že dlje kot mesec, potem ste opazili, da nad samimi zmogljivostmi Super Orba nismo bili zadovoljni, saj je enostavno ponujal premajhno razliko v temperaturi za preveliko fizično velikost. Tukaj je stvar ista, vsaj tako ugotavljajo NeoSeekerji. Njihov pogled na to hladilno enoto si preberite na tej strani.

4 komentarji

Orb vodno hlajenje

Overclockers.com - Še ena zanimina novička z Overclockers.com: neki tip je sestavil zelo zanimiv vodni blok, katerega osnova je prav nadvse popularni (in zelo povprečni) Chrome Orb. Hladilniku je odstranil ventilator, ga obdal z alumijasto cevjo ter stvar dobro zadihtal, dodal vhod/izhod ter voila: instant Orb vodno hlajenje. Kot bi lahko pričakovali, se zadeva obnese precej dobro. Voda ima namreč precej velik stik s kovino in to je edino pomembno, saj vodni in zračni hladilniki v bistvu delujejo na enakem principu (oddajanje toplote na drug medij), samo snov, ki vpija toploto je drgačna. Priporočam ogled!...

1 komentar

Novi Thermaltakovi hladilniki

Thermaltake - Za Thermaltake bi res lahko rekli, da nikoli ne počiva. Po VolcanoII hladilnikih, ki so navdušili overclockerje, sedaj pripravljajo nove izdelke. Definitivno zelo zanimiv je Chrome Orb z bakreno stično površino.: Mini Copper Orb. Moram priznati, da je to bila kar nekako logična razvojna pot in vprašam se lahko, zakaj za kaj takega niso poskrbeli že prej.
Drugi izdelek je komercialna različica Mini Blue Orba, ki smo ga doslej lahko videli le na Herculesovih grafičnih karticah. Za razliko od dosedanjih Blue Orbov ta malček ne zaseda niti ene PCI reže. Vprašanje je samo, kakšne so njegove hladilne sposobnosti .

0 komentarjev

Thermaltake Volcano II

hardCOREware - O tem hladilniku smo na Slo-techu že pisali, a tokrat je na vrsti test in primerjava s Super Orbom in bakrenim Ježem (Copper Hedgehog). Testirali so ga na Thunderbirdu 750, navitem na 1000 MHz, tako da je bilo za toploto poskrbljeno. Temperatura v ohišju je bila 33°C (vroče, se mi zdi...). Rezultati pa so naslednji:

Hladilnik Temp. idlanja Po 60 min. Primea 95
Thermaltake Volcano II 33°C 44°C
Thermaltake Super Orb 34°C 45°C
Copper Hedgehog 34°C 41°C

Hja.. Rezultati so dokaj dobri. Res je, da se je v primerjavi z bakrenim ježom odrezal, kar dosti slabše, a to do neke mere odtehta cena, ki je dvakrat manjša in znaša nekje okoli 5 tisočakov. Če želite videti celoten test, kliknite tukaj.

1 komentar

Mini Super Orb

Thermaltake - Kar nekaj uporabnikov je imelo težave z namestitvijo Thermaltakovih Chrome/Super Orb hladilnikov na svoje matične plošče, predvsem zaradi velikih kondenzatorjev, ki so ponavadi nameščeni tik ob procesorskem podnožju. Da bi rešili tudi to težavo, so pri Thermaltaku pripravili novi hladilnik z imenom Mini Super Orb. V bistvu gre za popolnoma enak hladilnik, kot je Super Orb, le da so mu zmanjšali premer z 69 na 65mm. Če vas zanimajo podrobnosti, jih najdete tukaj.

0 komentarjev

Sestavljanje sistema z AMDjevimi procesorji za telebane

Jaz - Sestaviti celoten računalnik od ogrodja do delujoče mašine ni lahek postopek in marsikdo se že ob sami pomisli na vse kable in komponente ustraši dela. Toda po pravici vam povem, da se le malo stvari lahko meri z užitkom, ko vas bo napornem sestavljanju in preverjanju pozdravi zagonski zaslon računalnika... Vsem pogumnim začetnikom je namenjen članek na Computer Peripherals, ki govori ravno o sestavljanju lastnega računala. Avtor se je v članku omejil na AMDjeve procesorje, kar je dobro glede na to, da vas večina trenutno tako ali tako kupuje Durone. Thnx, Miha.

0 komentarjev