»

Pakistanskega premierja pri ponarejanju izdala Microsoftova pisava Calibri

Slo-Tech - Na drugem koncu sveta se soočajo z zanimivim korupcijskim škandalom, v katerem bo odločilno vlogo, kot kaže, odigrala Microsoftova pisava Calibri. Pakistanski premier Nawaz Sharif se je znašel v težavah, ko je razkritje panamskih dosjejev o poslovanju odvetniške družbe Mossack Fonseca pokazalo, da v tujini obstaja več kot 200.000 bančnih računov na ime njegovih otrok. To samo po sebi ni kaznivo, vzbuja pa sum utaje davkov in pranja denarja, še zlasti ker tega premoženja v Pakistanu niso prijavili, zato je stekla preiskava.

Sharifova hči Maryam Nawaz je na poziv predložila več dokumentov z datumom 6. februar 2006, ki naj bi dokazovali, da Sharif ni storil nič nezakonitega. Toda preiskovalna komisija je svoje delo opravila zelo skrbno. Dokumente je poslala v Radley Forensic...

16 komentarjev

Razprtije na vrhu reddita

Daily Dot - (Še vedno) priljubljeni novičarski agregator reddit je te dni umaknil svojo glavno tehnološko podstran (subreddit) r/technology s seznama "privzetih" oz. priviligiranih 25 podstrani, na katere so avtomatsko naročeni vsi novo registrirani uporabniki portala. Posledično bo r/technology deležen vidno manj obiska, s tem pa tudi manjših možnosti, da se tam izpostavljene zgodbe znajdejo tudi na prvi strani, ki je rezervirana za res najbolj izpostavljene novice.

Razlog za takšno "kazen" je v kršitvah in internih kregarijah med voluntersko moderatorsko ekipo, ki bedi nad podstranjo. Moderatorji so, zgleda, bili že kar naveličani določenih tem, npr. "NSA", "Bitcoin", oz. "Obama", zato so antispam filtre na podstrani nastavili tako, da so prijavljene novice s temi besedami v naslovu avtomatsko...

16 komentarjev

Novosti iz ATI-ja

Slo-Tech - ATI naj bi v drugi polovici letošnjega leta predstavil nove grafične procesorje, in sicer RV505CE, s 64 bitnim pomnilniškim vodilom in frekvenco 350 MHz za najcenejše grafične kartice, v omenjen razred bo spadal tudi RV505LE, ki pa bo imel 128 bitno pomnilniško vodilo in frekvenco 450 MHZ. Predstavljena bosta še RV505 Pro in RV515 Pro.

Poleg tega je vse več informacij tudi o grafičnih čipih srednjega razreda, RV560 in RV570. Oba naj bi tako imela t.i. Composition Engine integrirano v jedro, kar bo olajšalo uporabo dveh grafičnih kartic v CrossFire načinu, vendar naj bi bilo potrebno obe kartici tudi fizično povezati, saj celotna komunikacija med njima ne bo potekala po PCIe vodilu. RV560 bo imel frekvenco jedra 450 MHz, frekvenco pomnilnika 650MHZ, pri širini vodila 128 bitov, RV570 pa naj bi se od njega razlikoval le po širini pomnilniškega vodila, saj bo imel namesto 128 256-bitnega. Poleg običajne RV570 naj bi izdelali tudi različico RV570XT s frekvenco jedra 600 MHz....

23 komentarjev

Elephant dream - odprtokodni animirani film

golem.de - Slonje sanje je odprtokodni animirani film v več pomenih besede. Najprej je nastal zgolj in samo s pomočjo odprtokodnega programja, sedaj je še prosto dostopen preko BitTorrenta.



Na voljo je v AVI/MPEG4 formatu in dveh resolucijah, navadni 1024 in HD 1920 x 1080, ter QuickTIme formatu v treh ločljivostih: 1024, 720 ali 480. Za bolj starokopitne so tu še ISO verzije DVD-jev. Za še bolj zakrnele, je film na prodaj v DVD obliki. V tej obliki so na voljo še standardni bonbončki v obliki: Making Of, zvočnih posnetkov igralcev, podnapisov in komentarjev. Na voljo je tudi soundtrack. Za pretok z medmrežja se je do sedaj odločilo že 533 000 uporabnikov.

31 komentarjev

Odprtokodna grafična kartica

golem.de - Kot je znano, proizvajalci grafičnih kartic večinoma zanemarjajo podporo za odprtokodne operacijske sisteme. Razvijalec programske opreme Timothy Miller, ki je pred leti predlagal izdelavo grafične kartice za odprtokodne sisteme, je pred časom ustanovil podjetje Traversal Technology in pričel z razvijanjem Open Graphics Development Board-a (OGD1). Februarja 2006 je bil predstavljen načrt omenjene grafične kartice z dvema DVI izhodoma, TV-out izhodom in 256 MB pomnilnika in z FPGA. Procesor je možno programirati s programom ispLEVER-Starter, ki pa deluje samo v Windows 2000/XP okolju.

Po ceni tisoč ameriških dolarjev, bo OGD1 na voljo razvijalcem predvidoma poleti, pri tem pa bodo le-ti v primeru aktivnega sodelovanja pri razvoju omenjene kartice lahko prejeli 300 do 400 dolarjev rabata, vendar bodo morali biti vsi dokumenti in programje, ki so ga razvili, javno dostopni, oziroma izdelani na podlagi drugih odprtokodnih virov.

Izvorna novica na Golem.de.

Na novico nas je...

13 komentarjev

Prenosnik za vsakega otroka na svetu

golem.de - MIT je, kot sem pisal že v temi Prototip notesnika za 19.900 SIT, danes predstavil prototip prenosnega mlinčka (računalnika), ki naj bi bil vreden pičlih 100 dolarjev. Zadeva je resnično podobna mlinčku, saj je za polnjenje baterij potrebno vrtenje ročice.


Iniciativi je ime One Laptop per Child in je del projekta OZN, s katerim poskušajo približati sodobne tehnologije otrokom, da bi se ti lahko spoznavali po celem svetu. Pred tremi dnevi se je projektu poskusil pridružiti še Apple - Steve Jobs je namreč za prenosnik ponudil brezplačno verzijo operacijskega sistema OS X, ponudba pa je bila s strani MIT zavrnjena, ker ne gre za odprtokodni sistem.

Kako...

62 komentarjev