»

Novi OCZjev "AMD-only" spomin

The inquirer - V svetu računalništva, sploh procesorskih in nanje vezanih komponent, redko vidimo, da proizvajalec relativno stare tehnologije, v nekoliko modificirani obliki prinaša nove produkte na trg, sploh če gre za modifikacijo, ki vsaj v začetku omejuje uporabo na AMD platformo.

Gre za nove RAM module, ki izkoriščajo univerzalnost pomnilniškega krmilnika, vdelanega v AMD-jeve K-8 in K-10 procesorje. Ti omogočajo uporabo RAM-a z 11-bitnimi stolpci in velikostjo strani 16 Kib, kar je dvakrat več od standardnih 10 bitov in velikostjo strani 8 Kib.

Če še ne veste, je RAM organiziran nekako tako kot ogromna šahovnica. Katerokoli polje na njej lahko naslovimo v osnovi v dveh korakih:

1. izberemo "privzeto" vrstico, v kateri se polje nahaja ( in ki bo ostala izbrana, dokler ne bomo izbrali nove);
2. izberemo polje v tej vrstici.

Prvi korak je razmeroma počasen, drugi pa hiter. Če ste se kdaj igrali z RAM nastavitvami v BIOS-u, potem veste, da je RAS zakasnitev (poenostavljeno rečeno izbira...

19 komentarjev

Novičke iz AMD-jevih logov

The inquirer - Luč sveta so zagledale nove informacije o uradni predstavitvi AMD-jeve grafične zverine, R600, ki govorijo o predstavitvi konce marca. Grafična kartica z omenjenim grafičnim čipom bo na voljo v treh izvedbah in sicer XTX, XT in XL, retail grafična kartica pa naj bi bila dolga 24 cm, poročajo na VR-Zone. Poleg tega naj bi bila možna sočasna uporaba štirih R600 grafičnih kartic v Quad CrossFire načinu. Poleg ustrezne matične plošče s štirimi PCIe 16x režami bo za poganjanje štirih R600 potreben seveda dovolj zmogljiv napajalnik, so dodali vizvorni novici na The Inquirerju.

Poleg R600 pa naj bi aprila predstavili tudi grafični kartici s podporo DX10 srednjega in nižjega razreda. Grafična kartica srednjega razreda z jedrom RV630 naj bi bila na voljo v različicah z DDR2, z GDDR3 ter z GDDR4 pomnilnikom. V najnižjem cenovnem in zmogljivostnem razredu bo RV610LE podpiral DDR2 pomnilnik, medtem ko bo različica RV610PRO podpirala GDDR3 pomnilnik. V prevem primeru bo frekvenca pomnilnika...

2 komentarja

AMD trdi, da bo jedro K8L tudi do 40 odstotkov hitrejše od Intelovega štirijedrnika

Slo-Tech - Najprej nekaj tehničnih podrobnosti. Namizna varianta strežniške Barcelone, poimenovana Agnea, bo imela štiri jedra, ki bodo na začetku tiktakala od 2.4 do 2.6 GHz, z 2 MB L2 in 2 MB L3 predpomnilnika. Procesor naj bi bil na voljo v tretji četrtini tega leta. Ponovno se nam torej obeta vroča jesen. Hkrati z Ageno bo AMD predstavil dvojedrnik z imenom Kuma (1 MB L2 in 2 MB L3), s frekvencami od 2.0 GHz do 2.9 GHz. Sempron, ki se uporablja za nezahtevna pisarniška opravila, bo zamenjan s procesorjem Rana (1 MB L2 in nič L3 predpomnilnika).

In zdaj k sapo jemajočim 40 odstotkom. Kot večina bralcev ve, je AMD ubral drugačen pristop kot Intel, ki štirijedrnika dobi z združitvijo dveh dvojedrnikov. K8L je namreč pravi (ang. monolithic) štirijedrni procesor, kar naj bi se zelo odrazilo pri njegovi moči. Poleg tega AMD zatrjuje, da bo lahko operacije s plavajočo vejico K8L izvedel do 3,6 krat hitreje, kot jedro K8 pri isti hitrosti.

Če AMD-jeve navedbe držijo, bomo kupci seveda spet na...

46 komentarjev

Intel Core 2 Quad Q6400

Hkepc - Potem, ko bo januarja predstavil Core 2 Quad Q6600, naj bi Intel v tretjem četrtletju prihodnjega leta predstavil svoj tretji štirijedrni procesor za namizne računalnike, Core 2 Quad Q6400. Na jedru Kentsfield temelječ procesor bo tiktakal pri frekvenci 2,13 Ghz in imel 1066 MHz FSB ter osem megabajtov drugonivojskega predpomnilnika. Cena novega štirijedrnika naj bi bila pod 450 ameriškimi dolarji, s čimer bo najcenejši štirijedrnik in bo predstavljal odlično konkurenco AMD-jevim K8L procesorjem.

Več o tem na HKEPC.

9 komentarjev

Intel: pocenitve in novi procesorji

Hkepc - Kot odgovor na AMD-jev K8L, ki bo luč sveta zagledal sredi prihodnjega leta naj bi Intel za drugo četrtletje prihodnjega leta načrtoval pocenitev procesorjev Core 2 Duo in Core 2 Quad. Največje pocenitve bodo deležni procesorji Core 2 Duo E6700,ki se bodo pocenili za kar 40 odstotkov in bo za njih potrebno odšteti 316 ameriških dolarjev. Core 2 Quad Q6600 se bo pocenil za 38 odstotkov, njegova nova cena pa bo znašala 530 ameriških dolarjev.

Težko pričakovani Core 2 Duo E4300, ki bo uradno predstavlen enaindvajsetega januarja se bo pocenil za 31 odstotkov, in bo zanj namesto prvotnih 163 potrebno odšteti 113 ameriških dolarjev, poleg tega pa bo hkrati z njegovo pocenitvijo luč zagledal tudi njegov večji brat,Core 2 Duo E4400 s frekvenco 2 GHz, za katerega bo potrebno odšteti 133 zelencev. Hkrati s pocenitvijo naj bi Intel predstavil tudi dva nova Core 2 Duo procesroja, in sicer modela E6420 in E6320,ki se od modelov E6400 in E6300 razlikujeta le po dodatnih dveh megabajtih...

28 komentarjev

AMD: K8L in AM2+

DigiTimes - AMD je predstavitev novega podnožja AM3 prestavil iz tretjega četrtletja prihodnjega leta na sredino leta 2008. Tako bo za svoje prihajajoče štirijedrnike K8L v tretjem četrtletju prihodnjega leta predstavil posodobljeno podnožje AM2 z oznako AM2+, ki bo omogočal HyperTransport 3.0. Procesorji za AM3 podnožje bodo kompatibilni tako z AM2 kot AM3 matičnimi ploščami, medtem ko bodo slednje podpirale le procesorje za AM3.

Več o tem na DigiTimes-u.

8 komentarjev

Imperij vrača udarec: Intel Core 2 Duo

Intel Core 2 Duo

AnandTech - Danes je Intel predstavil težko pričakovano novo družino procesorjev, poimenovanih Core 2 Duo, zgrajenih okrog nove Core arhitekture. Že neuradni testi na začetku leta in testi redkih srečnežev, ki so se dokopali do primerkov teh procesorjev, so obljubljali, da bo šlo za izjemno hiter in varčen procesor. Danes so v testih besede meso postale.



Koliko so novi procesorji hitrejši od AMD-jeve ponudbe, si oglejte v izčrpnem testu. Zvedeli boste tudi, koliko k zmogljivosti prinese večji L2 (2 MB ali 4 MB) predpomnilnik in koliko 1333 MHz vodilo, koliko se novince z lahkoto navije, …

Leta AMD-jeve tehnološke prevlade so nedvomno mimo. V teh dneh je AMD sicer predstavil serijo EE in...

75 komentarjev

Novi podatki o K8L...

Slo-Tech - DailyTech poroča, da so na AMD-jevem pomladnem forumu od Chucka Moorea, predstavnika AMD-ja, uspeli zvedeti več podrobnosti o prihajajočih procesorjih serije K8L. Čeprav AMD pravi, da gre za evolucijski in ne revolucijski korak naprej, novosti očitno ne bo manjkalo.

K8L prinaša ob drugih tudi tri bistvene novosti na področju cachea (predpomnilnika), pomnilniškega vmesnika in Hypertransporta. K8L bo AMD-jev prvi čip s podporo za L3 cache še od časov starega K6, bo pa tudi "quad core friendly", kar pomeni, da bo dodatno prilagojen možnosti dela s štirimi jedri.

Vsako jedro bo imelo neodvisen L2 predpomnilnik, vsa jedra v procesorju pa si bodo delila L3. Podatkov o količinah predpomnilnika še ni, vendar lahko domnevamo, da pri izdelavi, v geometriji 65 nm SOI, tega verjetno ne bo ravno malo.

Čip bo podpiral DDR-2 in DDR-3, ko bo ta postal dosegljiv, čeprav je še negotova prisotnost DDR-3 v času splavitve K8L in tako ni podatkov o tem, če bo ta opcija prisotna ob splavitvi nove...

11 komentarjev

Athloni z jedri K8L v prvi polovici 2007

Tech Report - Sodeč po načrtih, objavljenih na strani HKEPC, bo prenovljeno jedro, K8L, na trg prišlo v prvi polovici naslednjega leta. Pričakuje se, da bo jedro nudilo 50% več zmogljivosti v operacijah s plavajočo vejico (FPU). Procesorji s tem jedrom naj bi bili kompatibilni z novim podnožjem AM2, ki bo predstavljeno ta mesec.

Sušlja se tudi, da bo Intel ravno na ta dan, v papirni obliki, splavili tudi svoj up, procesor Conroe, ki naj bi na trg prispel na začetku jeseni.

Bo zeleno-zelena kombinacija zamenjana z modro-rdečo?

9 komentarjev