»

Intel predstavil nove Xeone

AnandTech - Intel je predstavil nove procesorje Xeon SP (scalable processor), ki smo jih skupaj s poimenovanjem po žlahtnih kovinah napovedali že pred dvema mesecema. Novih modelov je več kot 50, zato jih nima smisla naštevati in primerjati vsepovprek. Podrobne sezname so pripravili na Anandtechu, mi pa si poglejmo le ključne poudarke.

Za razliko od AMD-ja se je Intel odločil za popolno segmentacijo strežniškega trga. Procesorji prihajajo v barvnih oznakah platinast, zlat, srebrn in bronast ter imajo do 28 jeder. Ta so nameščena v dvodimenzionalni mreži in ne več v krožni orientaciji, saj so s tem zmanjšali število vozlišč, ki jih morajo podatki prepotovati, da dosežejo poljubno jedro. Naslednji dodatek je skupina ukazov AVX512, ki prinašajo vektorsko aritmetiko z natančnostjo 16 mest s plavajočo...

23 komentarjev

Novičke iz Intelovih logov

več strani - Šestindvajsetega avgusta bo luč sveta zagledal nov Intelov dvojedrnik najnižjega cenovnega ranga s frekvenco 2 GHz, ki bo nosil oznako Pentium Dual-Core E2180, zanj pa bo predvidoma potrebno odšteti toliko, kot sedaj stanejo različice E2160, torej 84 dolarjev. Cena slednjih bo po vsej verjetnosti padla na 71 dolarjev, sedanjo ceno različice E2140. Oktobra bo bogato ponudbo Core 2 Duo procesorjev dopolnila različica E4600 s frekvenco 2,4 GHz in predvideno ceno 133 ameriških dolarjev. Več o tem na RegHardware.

Poleg tega je Intel razkril uradni datum predstavitve veznega nabora X38 Express, ki bo 23. septembra, poroča Daily Tech.

Šved Jon "elmor" Sandström je postavil nov svetovni rekord v navitju Intelovih Core 2 Duo procesorjev, saj je procesor Core 2 DUo X6800 navil na 5854.6MHz, pri čemer je za hlajenje procesorja skrbel tekoči dušik. Več o tem na NordicHardware.

25 komentarjev

Štirijedrni Xeoni

Slo-Tech - Intel je prenovil nov sistem poimenovanja prihajajočih strežniških procesorjev Xeon, saj je po novem iz imena procesorja moč razbrati njegovo porabo. Štirijedrni Xeoni, poznani tudi pod kodnim imenom Clovertown, bodo nosili ozkake formata 53xx, pri tem pa bo vsaka črka oziroma številka predstavljala določeno lastnost procesorja. V četrtem četrtletju letošnjega leta bodo tako predstavljeni štirje modeli, E5310, E5320, E5345 ter X5355, v prvem četrtletju prihodnjega leta pa se bo ponudba štirijedrnih Xeonov dopolnila z različico L5310, poraba katerega naj bi znašala vsega 50 W.

Več o prihajajočih štirijedrnih Xeonih ter o novih oznakah preberite na HKEPC.

0 komentarjev

Nadgrajevanje Mac Pro

AnandTech - Na AnandTechu so šarili po nedavno predstavljeni Applovi delovni postaji. V srebrno ohišje so najprej nameščali pomnilniške module različnih proizvajalcev, ki so povečini dosti cenejši od tistih z jabolčnim blagoslovom, preizkušali so, kako na sistemu tečejo Okna XP, največja poslastica članka pa je zamenjava vgrajenih procesorjev. Ker so se kot ena najuglednejših strani dokopali do testnih primerkov prihajajočih štirijedrnih Xeonov (jedro Clovertown), so dva takšna čipa namestili v Maca namesto standardnih dvojedrnih Xeonov z jedri Woodcrest. Na manjše presenečenje vseh je zadeva delovala brez problemov, performans novih čipov pa niso razkrili, saj jih k molku veže posebna pogodba, ki so jo ob prevzemu testnih...

0 komentarjev

Intel: Core 2 Duo in znižanje cen 23. julija

X-Bit Labs - V javnost so pricurljale nove informacije o Intelovovih prihajajočih procesorjih s kodnim imenom Conroe. Sodeč po le-teh bo nova serija procesorjev predstavljena 23. julija, vendar bo kupcem na voljo le omejena količina procesorjev. Predstavljeni bodo modeli Core 2 Duo E6700, E6600, E6400 in E6300, ter najzmogljivejša različica z oznako Core 2 Extreme X6800 in frekvenco 2,93 GHz. Cena slednjega bo 999 ameriških dolarjev, medtem ko bo za ostale modele potrebno odšteti 530, 316, 224 in 183 ameriških dolarjev.

Poleg tega naj bi zaradi prihoda novih procesorjev Intel znižal cene sedanjih dvojedrnikov. Ob predstavitvi Core 2 Duo procesorjev se bo znižala cena procesorjem Pentium D 960, 950, 945, 940 in 820. Za prvega bo potrebno odštet 316, za najcenejši model, Pentium D 805, pa bo po omenjenem datumu potrebno odšteti le 93 ameriških dolarjev, kar pomeni da bodo kupcem na voljo relativno zmogljivi dvojedrniki za ceno sedanjih Celeronov. Nove cene ostalih procesorjev si lahko ogledate...

49 komentarjev

Novi Xeoni

ComputerBase - Devetnajstega junija naj bi Intel predstavil, na novi Core arhitekturi temelječe procesorje, za strežnike in delovne postaje, Xeon. S tem bodo omenjeni procesorji predstavljeni kot prvi izmed novih serij Intelovih procesorjev. Šestim modelom, predstavljenim na omenjen datum, se naj bi kasneje pridružil še varčen model z oznako Dual-Core Xeon DP LV 5148, s porabo 40 W.

Najzmogljivejši model, s frekvenco 3 GHz, bo nosil oznako Dual-Core Xeon DP 5160, zanj pa bo potrebno odšteti 851 ameriških dolarjev. Najšibkejši model bo nosil oznako Dual-Core Xeon DP 5110 ter imel frekvenco 1,6 GHz, njegova cena pa bo znašala 209 ameriških dolarjev. Vseh šest predstavljenih procesorjev bo imelo 4 MB drugonivojskega predpomnilnika in porabo 80 W (po poročanju The Inquirerja naj bi ta vrednost znašala celo 65 W).

Več o tem v izvorni novici na ComputerBase.

19 komentarjev

AMD predstavil procesorje Turion 64 X2

AMD - AMD je pred dnevi predstavil štiri nove procesorje za prenosne računalnike, z imenom Turion 64 X2. Gre za 64-bitne dvojedrnike, katerih poslanstvo je konkurirati Intelovim Core Duo dvojedrnikom za prenosne računalnike. Najšibkejši med novimi Turioni bo nosil oznako Turion 64 X2 TL-50 in imel frekvenco 1.6 GHz, poleg tega bo imel dvakrat po 256 KB drugonivojskega predpomnilnika, njegova poraba pa naj bi znašala 31 W.

Najzmogljivejši, z oznako Turion 64 X2 TL-60, tiktaka pri frekvenci 2.0 GHz. Imel bo dvakrat po 512 KB drugonivojskega predpomnilnika in porabo 35 W. Cena slednjega znaša 354 ameriških dolarjev, medtem ko bo za najšibkejšo različico potrebno odšteti 184 zelencev. Poleg omenjenih dveh, bosta kupcem na voljo še Turion 64 X2 TL-52 in TL-56 po ceni 220, oziroma 263 ameriških dolarjev.

Več o tem si preberite v AMD-jevem sporočilu za javnost.

6 komentarjev

Conroe in Merom bosta Core 2 Duo

Slo-Tech - Težko pričakovana Intelova procesorja, ki sta bila do zdaj poznana pod kodnima imenoma Conroe in Merom, sta dobila uradno poimenovanje. Kljub razlikam med obema procesorjema, se bosta oba imenovala Core 2 Duo. Najzmogljivejši procesorji nove generacije pa bodo nosili oznako Core 2 Extreme, le-ti bodo skupaj s Core 2 Duo procesorji za namizne računalnike (Cornoe) tudi prvi predstavljni, in sicer letos julija. Mesec kasneje jim bodo sledili tudi Core 2 Duo procesorji za prenosne računalnike (Merom). Uradna predstavitev nove linije procesorjev bi naj bila šestega junija na Computex-u 2006. Izvorna novica na Daily-Tech-u.

Poleg tega so se pojavile informacije o oznakah posameznih procesorjev nove generacije. Procesorji za namizne računalnike bodo imeli oznake 4000 in 6000, najzmogljivejši (2.67 GHz, 4 MB drugonivojskega predpomnilnika) bo tako nosil oznako Core 2 Duo E6700, ostali modeli pa bodo imeli oznake Core 2 Duo E6600, E6400 in E6300. Core 2 Duo procesorji za prenosne...

30 komentarjev

Varčni Xeoni

Intel - Intel je predstavil nov dvojedrni procesor iz družine Xeon, katerega odlika je predvsem majhna poraba in s tem povezan boljši izkoristek. Po beseda Intela bo nov Xeon z oznako LV (low–voltage) imel dva do štirikrat večjo zmogljivost na Watt , kot dosedanji Xeoni. Njegova poraba (TDP - Total Dissipated Power ) naj bi znašala le 31 W.

Kupcem sta na voljo dve različici, in sicer s frekvencama 1.66 in 2.0 GHz. Cena šibkejšega modela je 209 ameriških dolarjev, za močnejši model pa je potrebno odšteti 423 ameriških dolarjev.

Več o novih Xeonih v Intelovem sporočilu za javnost.

13 komentarjev

Dvojedrni Xeoni so tu

X-Bit Labs - Kot ruska stran X-Bit Labs poroča, je Intel včeraj začel razpošiljati prve primerke dvojedrnih Xeonov 2,8 GHz. Novi procesor je osnovan na jedru s kodnim imenom Paxville in ima dva megabajta drugonivojskega predpomnilnika na jedro (torej štiri), vse skupaj je jasno izdelano v 0,09-mikronski tehnologiji. Prav tako tudi podpira HyperThreading (tako lahko v dvoprocesorskem sistemu izvajate hkrati osem niti), 64-bitno računanje, EDB, DBS in večino drugih Intelovih pogruntavščin. Za procesor boste odšteli 1043 dolarjev po kosu, če jih boste kupili vsaj tisoč. Za konec letošnjega leta nam Intel obljublja še dvojedrne Itaniume ter Xeone MP. Več o tem.

21 komentarjev