»

NVidia Tritium, nova sistemska platforma za entuzijaste

AnandTech - NVidia namerava združiti več, posebej certificiranih komponent različnih proizvajalec (matična plošča, grafična kartica, delovni pomnilnik), pod imenom Tirtium. Če bo sistem prepoznal prave komponente, se bo navil sam.

Zgornje besedilo je dovolj za potrošnike (z dovolj denarja), vsi pravi navdušenci pa si lahko v nadaljevanju besedila preberete nekatere tehnične zahteve, ki jim bodo morali proizvajalci komponent zadostiti, če si bodo želeli pridobiti certifikat.

Matične plošče bodo morale zagotavljati dovolj napetosti in njihov razpon:

CPU (AMD AM2 podnožje)
- V_Core: 0.775V to 2.2V
RAM
- VDDIO: 1.8V to 2.5V
- VTT: 0.9V to 1.25V
C51XE
V_Core: 1.2V to 1.45V
- V_PEX: 1.5V to 1.7V
- V_HT: 1.2V to 1.5V
MCP55XE
- V_Core: 1.5V to 1.7V
- V_PEX: 1.5V to 1.7V
- V_HT: 1.2V to 1.5V

Poleg tega bodo morale matične plošče omogočati dovoljšen razpon delovnih frekvenc. RAM bo tako moral delovati vsaj pri 800 MHz. PCIe reže bodo morale biti dovolj narazen, da bo plošča lahko sprejela Quad-SLi...

1 komentar

5V na matični plošči

Extreme Cooling - Naše uboge mlinčke mučimo na vse načine, da bi le dobili ven še tisto kapljico moči, ki je ostala. Pri tem pa se lahko pojavi problem - imamo najboljše hlajenje, najboljši procesor, najboljši RAM, plošča je tudi dobra - le da ne more zagotavljat dovolj napetosti. S takim problemom so se spopadli na ExtremeCoolingu, ko jim je na poti do teh zadnjih megaherzev stala prenizka napetost na 5-voltni liniji -- namesto 5 je bilo le 4.2 volta. To težavo so obšli z modifikacijo, ki lahko uniči ploščo, hkrati pa se lahko poslovite od garancije.
No, če vas še zanima, oddeskajte sem in si oglejte, kako priklopiš 5V linijo iz napajalnika direktno na napetostne regulatorje na plošči.

1 komentar

Intel preložil izid novih Celeronov

X-Bit Labs - Intel je brez kakršnegakoli sporočila ali pojasnila preložil izid Celeronov z novimi D0 jedri (733/66, 766/66, 800/100. 850/100). Ti procesorji naj bi sprva izšli 1. junija, novi datum pa je 9. julij.
Novo jedro bo pomenilo tudi povišanje voltaže, in sicer s 1.7V na 1.75V. Prav tako je spremenjena CPUID vrednost, z 0686 na 068A.

0 komentarjev

Novi Pentium4 stepping

X-Bit Labs - Med priprave na izzid 1.7GHz Pentiuma4 sodi tudi novi stepping jedra. Procesor, ki bo izšel nekje konec aprila/začetek maja bo tako s seboj prinesel tudi novi stepping z oznako C-1. V osnovi novi stepping ne prinaša nič drugega, saj so jedro spremenili le malenkostno: povišali so Vcore na 1.75V, kar bi moralo zagotoviti stabilno delovanje pri 1.7GHz. Sicer pa bodo prvi procesorji z novim steppingom na voljo že marca, in sicer gre za počasnejše modele. Če gre sklepati po dosedanjih izkušnjah, bodo novi C-1 Pentiumi4 precej bolj navijanju prijazni...

0 komentarjev

Nova Intelova jedra

Intel - Intel je pred kratkim sporočil, da bodo predstavili novo različico (stepping) jeder svojih Pentium3 procesorjev. Stepping se bo iz sedanje cC0 različice spremenil v cD0. Poglejmo si, kaj nam prinaša novo jedro:
  • Spremembo CPUIDja iz 0686h za cC0 v 068Ah za cD0,
  • Delovna napetost je povečana z 1.7V na 1.75V,
  • Izboljšan "Thermal Design Power", kar pomeni boljše hlajenje procesorjev,
  • 1GHz cD0 procesorji bodo na voljo v FC-PGA2 pakiranju z vdelanim Integrated Heat Spreader (IHS) sistemom
Ta Intelov korak je povsem logičen, saj se bodo v prihodnjem letu počasi znebili Copperminov pri nižjih frekvencah, standard pakiranja pa se bo spremenil iz FC-PGA v FC-PGA2 (tudi Tualatini bodo FC-PGA2). Na žalost bo novi standard pakiranja zahteval posebno podporo čipovja, tako da bomo te procesorje lahko uporabili komaj v drugem četrtletju 2001, ko bo prišel i815 B (mogoče bodo na voljo kakšni konverterji [;)]). Kakorkoli, masovna izdelava novih procesorjev naj bi se začela 5. marca 2001, mene pa že...

0 komentarjev