»

Pirati ustanovili svojo stranko tudi v ZDA

Wired News - Očitno je inspiracija s stare celine, točneje Švedske, delovala, da so tudi v ZDA ustanovili svojo "piratsko stranko". Intervju s predsednikom Brentom Allisonom in njegovim podpredsenikom Davidom Segalom, si lahko preberete na Wired News.

Na kratko: podobno kot švedska piratska stranka, se bo tudi ameriška zavzemala za spremembe veljavne zakonodaje (predvsem o elektronskih medijih) in ne nujno legalizacije zastonjkarske izmenjave avtorskih del. Pirati na oni strani luže ugotavljajo, da je ozaveščenost na novi celini glede tega veliko manjša in očitno preveč zaupajo velikim korporacijam, katerih glas se žal najbolj sliši. Zanimiv je tudi v intervjuju omenjeni paradoks, ki ga je osvetlil Weird Al Yankovich. Njegov občudovalec, ga je vprašal ali naj kupi njegove albume v CD obliki ali preko iTunes? Yankovich je odgovoril, da ima osebno več koristi, če ljudje kupujejo CDje, čeprav založnike stane distribucija preko interneta veliko manj.

Prizadeti v raciji švedske policije pa so...

17 komentarjev

Boj proti kriminalu iz naslonjača?

Slashdot - V Britaniji so pričeli oddajati eksperimentalni TV kanal Shoreditch TV. Gre za TV program, ki prinaša žive posnetke iz uličnih in ostalih javnih kamer. Za začetek nameravajo prenašati signal iz 400 nadzornih kamer.

Trenutno "program" prenašajo v 22.000 domov, naslednje leto pa nameravajo pokriti celotno državo. Gledalci bodo imeli možnost prijaviti "sumljivo obnašanje", ki ga bodo zapazili na posebno telefonsko števliko ali preko elektronske pošte.

Njihov slogan je "boj proti kriminalu iz naslonjača".

Patetično. Namesto dolgočasnega voayerizma si raje privoščite kakšno dobro knjigo. Priporočamo Orwellowo 1984 ali Bradburyevo Fahrenheit 451 (ki postaja še posebej aktualna v časih popolne patentiranosti in "copyright-a").

33 komentarjev

S psi nad pirate

Slashdot - Da s pomočjo naših štirinožnih prijateljev iščejo mamila, eksplozive, zasute v plazovih in ruševinah, tartufe in še marsikaj drugega, je znano že dolgo. V britanskem združenju FACT (Federation Against Copyright Theft) pa so se domislili, da bi pasjo delovno silo lahko zaposlili še pri iskanju razpečevalcev piratskih DVD-jev. Ob pomoči nam tako ljube MPAA so tako dva labradorca, Lucky in Flo, poslali na osemmesečno šolanje, nato pa je sledil izpit v FedExovem logističnem središču na londonskem letališču Stansted. Preizkus sta opravila zelo uspešno, saj je britanska carina odprla vse pošiljke, ki sta jih označila za "sumljive" in v veliki večini so zares bili, resda legalni, DVD ploščki. Več tu in tu. Žal nikjer ne omenjajo, katere so tiste kemikalije, ki jih psi dejansko zavohajo.

Me prav zanima, kdaj bodo pse naučili še ločevati legalno vsebino optičnih nosilcev podatkov od piratske. [:D]

45 komentarjev

MPAA na pohodu

Slo-Tech - Kot ste verjetno opazili, je v zadnjem tednu svojo "mafijsko" pot končalo kar veliko število popularnih strani za izmenjavo datotek preko spletnega servisa BitTorrent, kot so na primer: Suprnova, TorrentBits, DVDRCore, Phoenix Torrents, Youceff Torrents ... Krivec za zaprtje je po vsej verjetnosti MPAA (Motion Picture Association of America), ki je prejšnji teden napovedala, da bo uvedla bolj krute sankcije proti upravljalcem BitTorrent strani, ki gostijo povezave do nelegalnih vsebin (predvsem filmov in iger) in internetnim ponudnikom, ki dovoljujejo ponujanje takšne vsebine na njihovem omrežju.

V kratkem pogovoru z administratorjem Suprnove, slonckom, sem izvedel, da je zaradi prevelikega pritiska oblasti sam prostovoljno ugasnil najbolj obiskan spletni servis za izmenjavo datotek na internetu.

Po podatkih večjega slovenskega ponudnika dostopa do interneta zaradi te akcije ni bilo opaziti nobenega upada prometa.

Na novico sta nas opozorila Jux in MKrmec.

111 komentarjev

MPAA proti DVD-jem za oskarjeve kritike

eOnline - Stalna praksa je, da člani Akademije, ki podeljuje Oskarje, v Združenih državah dobijo DVD-je oz. t.i. "screenerje" filmov, ki se bodo potegovali za najprestižnejše filmske nagrade, akoravno ti filmi še niso uradno izdani na DVD-jih. Praksa gre ponekod še dlje, tako da te ekskluzivne filme dobijo tudi nekateri vplivneži, kot so direktorji, kritiki in podobno.

MPAA temu izrecno nasprotuje, trdeč, da to spodbuja piratstvo, saj so nekateri tako prijazni, da filme lepo "zripajo" in ponudijo celotnemu spletu. Uradnih odzivov produkcijskih hiš še ni. Več o tem.

4 komentarji

Pes, ki zna prinesti e-časopis

How, how :)

Slashdot - Sony je predstavil novo leglo robotskih kužkov AIBO. Rod ERS-7 je veliko pametnejši od svojih prednikov, in si kot prvi lahko izoblikuje značaj tekom svojega življenja. Da bi ta prišel kar najbolj do izraza, mu gobček krasi nov LED-zaslon višje ločljivosti, ki omogoča prikaz obsežnejšega nabora čustev. Njega stvaritelji se zavedajo, da se povodcem čas izteka, zato nova ščeneta priklepamo na njihovo uto kar z WLAN vmesnikom.



Če si nekoliko bolj natančno ogledamo, kaj nam prinaša kombinacija 64-bitnega 576 MHz RICS procesorja (me zanima, do koliko bi se ga dalo naviti, in kakšen...

16 komentarjev