»

Nativno branje PDF-dokumentov v brskalniku s pdf.js

CNet - Branje PDF-dokumentov, ki so vedno pogosteje med zadetki iskalnikov po spletu, v brskalnikih ni noben problem, a moramo imeti za to nameščen Adobov dodatek Reader. V brskalniku prek njega odprti dokumenti se vedejo precej drugače kot spletne strani, saj za navigacijo ne moremo več uporabljati klasičnih brskalniških gumbov ipd. Zato so junija v Mozilli predstavili razvoj vtičnika za nativni prikaz PDF-dokumentov v Firefoxu. V ta namen bo uporabljal tehnologije iz prihjajočega standarda HTML5. Sedaj je pdf.js, kot se imenuje, dosegel pomembno verzijo 0.2.

Najnovejša verzija pdf.js namreč prvikrat odpre in brez artefaktov prikaže testni dokument v popolnosti, kakor to stori...

17 komentarjev

V Kiberpipi se spet dogaja!

Obiskovalci, ki so ostali še po zakuski za KDE 4.2 release

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ker vreme še nekaj časa ne bo najugodnješe za prostočasne aktivnosti pod oblačnim nebom, vas ponovno vabimo v Kiberpipo, kjer ste ta teden morda že zamudili zabavno druženje ob izidu KDE 4.2, ki smo ga za vas organizirali v sodelovanju društvom Lugos. A ni še vse zamujeno, jutri se oglasite na Spletne urice, na katerih vam bo Urška Podobnik predstavila, kako v praksi deluje optimizacija spletnih mest, pozneje pa se bomo spet družili. Do 27.2. si v kavarni Metropol lahko ogledate, kakšne računalnike so izdelovala slovenska podjetja. Seveda pa se lahko oglasite kar tako, izkoristite prost dostop do interneta, ali pa se poigrate s starimi računalniki, ki jih razstavljamo v muzeju.

Če ste dejansko zamudili današnji Pipin...

1 komentar

V Kiberpipi

Akademy 2008

vir: Kiberpipa
Kiberpipa -

Na Pipinem odprtem terminu v torek, 14.10. ob 19h bo Jure Repinc predstavil najbolj aktualne, vroče in zanimive utrinke z letošnje Akademy 2008 konference, ki se je odvijala med 9. in 15. avgustom 2008 v Belgiji.

Na Spletnih uricah v sredo, 15.10. ob 19h bo Marko Samastur z Zemante govoril o razširjanju spletnih mest s pomočjo brskalniških vtičnikov, ki nam ponujajo zelo zanimive možnosti. Kot nam je pokazal že Greasemonkey za Firefox lahko spletnim stranem enostavno dodamo funkcionalnosti, ki jih te same nimajo. Razvijalci niso več omejeni s spletno stranjo, saj lahko izvajajo klice med stranmi in do strežnikov s pomočjo katerih lahko poljubno nadgradijo izbrana spletna mesta. Predavanje se bo osredotočilo na izzive in kompromise pri razvoju celovite Zemantine...

11 komentarjev

POT in SU v tem tednu

Kiberpipa - Na torkovem Pipinem odprtem terminu bo Jan Kraljič predstavil tiskanje iz informacijskega sistema z uporabo odprtokodne rešitve - ConTeXt. Pri vsakem informacijskem sistemu zelo kmalu naletimo na to, da je potrebno nekaj izpisati na papir. Uporabljene rešitve se zelo razlikujejo med seboj. Ena izmed osnov je lahko odprtokodni projekt ConTeXt, ki nam generira PDF dokumente. Več...

Kako iz nizko proračunske, domače strojne opreme ali omejenega vps okolja iztisniti kar se da največ? Najbolj poznani in razširjeni spletni strežnik Apache mogoče ne bo preživel naslednjega Slashdot ali Digg udarca na vaš blog, zato je treba poiskati alternative. Na sredinih Spletnih uricah nam bo Denis Arh, razvijalec v podjetju Domenca, pobližje pokazal pet alternativ, njihove prednosti in slabosti ter nas navduševal nad rezultati testov zmogljivosti in odzivnosti.

0 komentarjev

Kiberpipa se zbuja po prvem maju

Slo-Tech - Videonadzor, kompaktni fotoaparati, radijsko vodenje in leteče naprave niso le sestavni deli distopične prihodnosti. V torek, 8. maja ob 19.00 vam bo Jure Koren podal pregled posnetkov, nepremičnih in gibljivih, narejenih s pomočjo letalnih in malo manj letalnih naprav, ter kratko predavanje o tem, kako take posnetke in igrače, s katerimi jih lahko posnamemo, napravimo sami. V Ptičji perspektivi.

Od 29. aprila do 2. maja se je v Las Vegasu odvijala konferenca Mix07, kjer Microsoft predstavlja svoje spletne tehnologije kakršna je trenutno vroči Silverlight. Kaj vse je bilo tam videti bo poročal Marko Mrdjenovič v sredo ob 19.00, na Spletnih uricah.

V četrtek pa bo na Večeru inovativnih in podjetnih o Podjetništvu iz investitorjeve...

3 komentarji

Kiberpipa med zvezde

Slo-Tech - Po vikendu strateškega načrtovanja, Kiberpipa nadaljuje pot v vesolje možnosti.

V torek bo na Pipinem odprtem terminu predaval znani administrator Jure Koren. Govora bo o virtualnih privatnih omrežjih s pomočjo tehnologije OpenVPN

V sredo bomo na spletnih uricah poročali o prihodnosti spletnih tehnologij. Skupaj s Sekcijo za splet pri GZS bodo predstavljene novosti z londonske konference "Future of web apps". Kakšen bo splet prihodnosti?

V četrtek sledi...

0 komentarjev

Spletne urice: Elementi uporabniške izkušnje

Slo-Tech - V sredo, 17. maja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Splente urice, kjer bo David Rozman predaval o Elementih uporabniške izkušnje.

Je za dobro spletno rešitev potrebno res le znanje programiranja in oblikovanja?

Skozi pojem uporabniške izkušnje si bomo na praktičnih primerih ogledali, kaj ta sploh je, zakaj je pomembna, v kakšnem odnosu je do sorodnih pojmov, kot so: informacijska arhitektura, uporabnost in uporabniška orientiranost, ter kaj nas o njej lahko naučijo Google, Amazon in spletna mesta oblikovana v duhu Web 2.0.

David Rozman je študent komunikologije na Fakulteti za družbene vede in se v podjetju Parsek ukvarja s spletnim načrtovanjem in uporabniško izkušnjo.

7 komentarjev

Spletne urice: Spletno tiskanje brez CSS

Slo-Tech - V sredo, 10. maja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo imel Jure Koren predavanje z naslovom Spletno tiskanje brez CSS.

Ob različnih priložnostih potrebujemo mehanizem, ki omogoča s spletne strani prevzeti kakšno potrdilo ali stran izpisati na papir. Pri tem nas ovirata predvsem nekonsistentnost brskalniške podpore tiskalniškemu delu CSS standardov in v primeru elektronskega shranjevanja tudi (pre)enostavno spreminjanje dokumentov s tekstovno obliko zapisa.

Predstavljena prosta Python knjižnica ReportLab omogoča programsko gradnjo PDF dokumentov in omogoča nebolečo integracijo generatorja PDF dokumentov, računov, potrdil, za tisk oblikovanih gradiv in podobnih reči, ki jim spletni brskalniki danes še niso kos. Predavanje bo temeljilo na primeru spletnega vmesnika za generiranje računov, napisanem nad turbogears.

3 komentarji

Spletne urice: TurboGears

Slo-Tech - V sredo, 19. aprila, vas vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Simon Belak predaval o programerskem ogrodju TurboGears.

Ruby on Rails je podrl jez. Preplavila so nas ogrodja za izdelavo spletnih aplikacij ter strani. Žal je šele sledeča zmešnjava končno spodbudila Python skupnost, da je opustila dolgotrajno tradicijo in se, namesto brezbrižnega podpiranja, začela za neko področje resno boriti.

Rezultat je kopica živahnih projektov, ki jih izvrstno pooseblja TurboGears. Ogrodje je uspešno, ker pripelje pod isto streho najboljše, kar ima Python ponuditi. Na predavanju bomo spoznali, kako ti, povsem samosvoji koščki, sestavljajo koherentno celoto, kaj vse lahko z njo postorimo ter si za konec ogledali nekaj najpogostejših pristopov.

Simon Belak je razvijalec TurboGears in vodja razvoja pri agenciji Hruška.

16 komentarjev

Spletne urice: SSL/TLS

Slo-Tech - V sredo, 2. novembra ob 19.00, bo v Kiberpipi na Spletnih uricah Jure Koren predaval o tehnologijah SSL/TLS.

Osvetljeno bo ozadje delovanja tehnologij, ki omogočajo varen prenos podatkov med končnimi točkami v omrežju, ki lahko v določenih mejah dokažejo svojo identiteto.

Predstavitev praktične izvedbe s strežnikom Apache in spletnim brskalnikom Firefox je obogatena s komentarjem, ki razjasni tudi omejitve in nekatere nevarnosti, ki prežijo tako na uporabnike kot tudi skrbnike sistemov. Na koncu se predavanje dotakne tudi X509-certifikatov, agencij in hierarhičnega modela zaupanja.

Jure Koren je že približno desetletje borec proti kiberterorizmu (odkar je prestar, da bi sam bil kiberterorist). Pri tem se ukvarja s praktičnimi težavami, ki se pojavljajo ob vsakdanjem razvoju in vzdrževanju varnih internetnih storitev.

2 komentarja

Kiberpipa odpira vrata spletnim razvijalcem

Slo-Tech - Kiberpipa se oktobra zbudi iz poletnega spanca. V ponedeljek 3. oktobra bo odprla svoja vrata.

Vendar pa je internet direktno v žilo le ena od bolezni, ki se jih lahko dobi v pipi. Še bolj zanesljivo lahko namreč v pipinem podzemlju staknete predavanja, delavnice, predstavitve in še kaj!

Letošnjo sezono pripravljamo kar nekaj novosti, s prvimi bomo udarili že naslednji teden. Po izjemnem uspehu tedenskih srečanj odprtokodnikov, dodajamo še Spletne urice!

Spletne urice se bodo odvijale vsako sredo ob 19.00. Spletne urice so tedenska srečanja spletnih profesionalcev. Posamezniki z dolgoletnim stažem v spletni industriji predstavljajo specifične aktualne tehnološke teme tega področja. Cilj spletnih uric je večsmerni prenos znanj med spletnimi razvijalci.

Na prvih Spletnih uricah 5. oktobra bo Jure Koren, spletni programer in glavni administrator omrežja Kiss, predaval o PHPju v času terorizma - kako pisati kodo, da bo varna. Več o tem pa tule.

4 komentarji

Predavanje: Dražen Pantič: Primeri hibridnih medijev

Slo-Tech - V sredo, 10. novembra, ob 19. uri vas Kiberpipa in Ljudmila vabita na predavanje: Dražen Pantič: Primeri hibridnih medijev (video blogi, direktni streaming na TV, P2P in interaktivna TV) na izkušnjah 4-letnega dela in življenja v ZDA.

Dražen Pantič, je med drugim davnega 1996 so-ustanovil beograjski OpenNet, internetni oddelek neodvisne medijske organizacije Radio B92, CyberREX in praški C@MP, leta 1999 je prejel nagrado Pioneer award organizacije Electronic Frontier Foundation. Že vrsto let sodeluje v vodenju njujorške tehno-performans umetniške galerije Location One.

Opisal bo svoje izkušnje in delo v ZDA v zadnjih štirih letih. Leta 2000 je namreč prevzel mesto so-direktorja galerije Location One, na Univerzi New York pa kot sodelavec vodil program "Mediji, tehnologija in demokracija".

Na kratko bi lahko njegovo delo opisali kot gradnjo arhitekture v kontekstu participatorne medijske prakse, novih in hibridnih medijev (advanced media). Vabljeni v Kiberpipo in berite dalje ...

6 komentarjev