»

Sloveniji se obeta prepoved nasilnih računalniških iger

STA - Pravosodni ministri držav članic Evropske unije so na neformalnem zasedanju v Dresdnu spregovorili tudi o računalniških in video igrah, ki vsebujejo nasilne prizore.

Čeprav v Sloveniji prodaja računalniških in video iger z nasilnimi prizori ni prepovedana (v Nemčiji denimo takšna prepoved obstaja), je po zagotovilih slovenskega pravosodnega ministra Lovra Šturma "v prihodnje zagotovo pričakovati ukrepe na tem področju."

Medtem si Evropska komisija prizadeva za normativno ureditev področja interaktivnih iger, ki bi med drugim opredeljevala tudi prodajo in proizvodnjo interaktivnih iger za otroke. Slovenski pravosodni minister tovrstna prizadevanja Bruslja podpira in opozarja na "nujnost preventivnega pristopa k preprečevanju širjenja nasilnih računalniških iger." Sem sodi tudi vzpostavitev spletnega portala, kjer bi uporabniki lahko oblastem prijavljali spletne strani, ki ponujajo nasilne računalniške igre.

A poenotenje zakonodaje na ravni Evropske unije po mnenju ministra ni...

220 komentarjev

Črno beli svet nasilnih iger

Reuters - Z vsebino iger, ki prihajajo iz ZDA, niso zadovoljni v marsikateri južni (in vzhodni) sosedi ameriškega kontinenta. V arabskem svetu so do sedaj reciklirali zahodne igre z zamenjavo "oblek" glavnih pozitivnih in negativnih junakov.

Sedaj so Iranci, navdihnjeni z zadnjim dogajanjem okoli nukleark v svoji deželi, najavili prihod igre, v kateri bo "Komandant Bahman" reševal ugrabljenega znanstvenika iz rok hudobnih Američanov. Igra naj bi izšla pred marcem naslednjega leta, izpod pridnih prstov združenja islamskih študentov.

17 komentarjev

Recilkliran črno beli svet nasilnih iger

Reuters - Svet računalniških iger je pomensko zelo črno bel. Ravno pravšnji za sejanje raznih političnih, rasnih in verskih prepričanj. Verjetno zato razni verski fanatiki, puristi in ostali zategnjenci tako zelo nasprotujejo goloti v določenih igrah. Da ne omenjam ameriške vojske, ki je že pred leti pristopila k rekrutiranju in treniranju na virtualen način.

Virtualen bumerang se je vrnil. Trenutno največji nasprotniki globalne velesile so igice izkoristili v svoj namen. Preoblekli so američane v arabce in zlobneže v američane. Vkomponirali še nekaj video posnetkov iz realnosti, par govorov in slik, in že je tu Al-Kaida party game.

Modificiranje je moč relativno enostavno izvesti s pomočjo raznih programskih orodij ali zakrp, ki se jih najde na spletu. O učinku nasilnih iger na mladino so mnenja sicer deljena, a za labilne osebnosti definitivno škodljiva. Ker je takšnih možno na raznih kriznih območjih bližnjega vzhoda relativno enostavno najti, zna torej takšna "zabava" postati...

24 komentarjev

GTA San Andreas na zatožni klopi

Reuters - Skupina, ki je v igričarski industriji odgovorna za varovanje morale, preverja, če je v nam dobro znani igri GTA San Andreas možno vklopiti kake za nežne otroške dušice neprimerne prizore. Seveda so s tem mišljen prizori, ki bi simulirali spolni akt (ali seks po domače). Na straneh, ki se ukvarjajo s to igro, je namreč možno najti popravek, ki naj bi omogočil dostop do nemoralnih vsebin in tako je Entertainment Software Rating Board takoj stopil v akcijo preverjanja.

V kolikor se domneva izkaže za resnično, bo potrebno popraviti oceno primernosti igre - trenutno je označena z M, kar pomeni, da je primerna za 17 in več let staro občinstvo, lahko pa bi jo doletela oznaka AO (Adult only) - s čimer bi jo lahko kupovali samo še odrasli osebki. Več informacij je na voljo tukaj.

Igra je zaradi obilice nasilja sicer zelo privlačna za varuhe uboge zmedene mladine, ki bodo z možno prisotnostjo seksualnih prizorov zagotovo dobili še dodaten polet pri opravljanju svoje nadvse pomembne in...

52 komentarjev

Koliko igre res vzbujajo nasilje?

BBC - Vprašanje, v kakšni meri nasilne igre vzpodbujajo nasilje, predvsem pri mladimi, je že nekaj časa snov raziskav sociologov in hvaležna tema za fanatične puriste določene države. Kljub temu jasnega odgovora še ni, smo mu pa verjetno vedno bližje.

Tokrat so tematiko obdelali pri BBC-ju, kjer so se posvetili predvsem vplivu nasilja na fiziologijo, ki uravnava delovanje človeka. Tako lahko podaljšano spremljanje nasilnih vsebin sicer spremeni izločanje stresnih mediatorjev, npr. glukokortikoidov, ki pa dolgoročno nimajo vpliva na dojemanje sveta.

Poleg tega so prišli do sklepa, da med nasilje v igrah in resničnem svetu manjka povezovalni element. To posredno potrujuje tudi dejstvo, da se na Japonskem, kjer je letno okoli 800 umorov, pojavlja bistveno več nasilnih iger kot v Združenih državah. Tam se samo New York "ponaša" z okoli 2500 umori letno. Še klik.

Do podobnih ugotovitev je prišel tudi Michael Moore. Bo statistika dala prav liberalnemu mišljenju?

34 komentarjev