»

Plošče na VIA KT266A

X-Bit Labs - Plošče, ki bodo narejene okoli VIA KT266A nabora so naslednje:
  • ABIT KR7

  • AOPEN AK77 PlusA

  • ASUS A7V266-A

  • CHAINTECH 7VJDA

  • EPOX 8KHA2

  • FIC AN11A

  • MSI K7T266 Pro2

  • SHUTTLE AK31 Rev3

  • SOYO K7VA Dragon

Kljub tem najavam pa ne smemo pozabiti na dejstvo, da je bil nabor plošč na KT266 skoraj dvakrat večji, kot trenutni na KT266A. Razlogov za to je več. K266A je še sorazmerno svež nabor zato tudi ne moremo pričakovati kakšnega velikega odziva, saj ostali proizvajalci najverjetneje še čakajo, kako se bo stvar obnesla v praksi. Drug razlog je, da je VIA dobila hudo konkurenco v obliki zelo dobrega AMD760 in odličnega SIS735, ki sta navdušila marsikaterega proizvajalca matičnih plošč. Nekateri pa se samo ogibajo Viinih naborov. Tak je na primer Gigabyte, ki je izjavil, da ne bo več uporabljal Viinih DDR Socket A naborov. Vsi vemo zakaj ... ;).
Prej omenjene plošče lahko pričakujemo oktobra.

6 komentarjev

Pridnost

Tom's Hardware - Fantje pri stricu Tomu so res pridni. Pred kratkim so naredili velik test matičnih plošč na AMD760 čipovju, zdaj pa, verjetno zato, da ne bi pokvarili tradicije, naredili še test matičnih plošč na VIA KT266 čipovju.
Na test so postavili: Aopen AK77 Plus, Asus A7V266, Biostar M7VIB, Chaintech CT-7VJD2, DFI AD70-SR, DFI AD72-SR, Epox EP-8KHA, Fujitsu-Siemens D1279, Gigabyte GA-7VTX, Jetway 866ASR, MSI K7T266 Pro (MS-6380), QDI KD7 (K7V 8366), Shuttle AK31, Shuttle AK32, Soltek SL-75DRV, Soyo SY-K7V (Dragon), VIA VT5431E. Sodeč po testih je najitrejša v Kvaki3 Asus A7V266 (DDR). Drugače pa sta se v drugih testih MSI in Soltek izkazala za najitrejša. Njihova ugotovitev? Če že kupujete DDR matično ploščo zdaj (kar ne priporočajo) vzemite raje AMD760.

1 komentar

VIA in AMD

X-Bit Labs - Po najnovejših informacijah bo dvo-procesorsko čipovje za AMD Athlon 4 (Palomino) procesorje izdelovala tudi VIA. Čipovje bo zasnovano na Viinem KT266 čipovju in bo imelo veliko lastnosti le tega. Zelo velika verjetnost je, da bo ta novi čip vseboval podporo PCI64 standardu. Novemu čipovju bo ime KT266DP (mislim, kako originalno...).
Glavna prednost KT266DP pred AMD-760MP bo cena. Medtem, ko bo matična plošča na AMD-760MP stala okoli $500, bo plošča na KT266DP stala le $300.
Naj opozirim še na eno dvo-procesorsko čipovje s PCI64 podporo: AMD-770. Ampak, pri AMD-770 bo šlo samo za visoko proračunske strežnike katerih cena je za navadnega smrtnika astronomska. AMD-770 bo precej izboljšano AMD-760MP čipovje.

4 komentarji

Gigabyte 7VTX @ SocketA

Slo-Tech - Prve plošče na VIA KT266 DDR čipovju niso navdušile veliko ljudi, saj performanse enostavno niso bile na obljubljenem nivoju. AMDjevo 760 čipovje je tako še vedno edina viabilna DDR opcija za SocketA platforme... oziroma je bila. Na strani SocketA so namreč testirali novo revizijo Gigabytove 7VTX plošče, ki bazira prav na VIA KT266 čipovju in fantje trdijo, da je plošča hitrejša kot AMD 760 platforme.
Vse skupaj po pravici povedano meče slabo luč na proizvajalce matičnih plošč. Če je mogoče že z manjšimi spremembami v BIOSu in zasnovi matične plošče iz enakega čipovja iztisniti veliko več, potem je vprašanje, zakaj tega ne naredijo že na začetku. V današnjem svetu hitrega napredka je očitna tendenca k čimprejšnjem izdajanju novih izdelkov, toda vprašanje je, kaj imamo od tega mi uporabniki. Mogoče pa ultra hiter razvoj le ni vsesplošno tako dober, kot bi si mislili, oziroma ali je mogoče iz trenutnih izdelkov z malce pazljive optimizacije iztisniti še veliko več? Thnx Linker....

0 komentarjev

VIA KT266

AnandTech - Tukaj si lahko preberete test VIA KT266 čipovja. Fantje so ugotavljali, kaj je narobe z AMD 760 čipovjem, ki je tekmec VIA KT266 čipovju. Da bi si ogledali zmogljivosti čipovja, so fantje uporabili MSI-jevo K7T266 Pro, ki bazira na VIA KT266 čipovju. Kot veste, VIA KT266 podpira DDR SDRAM. Na testu so ugotovili, da KT133A prekaša KT266 v veliko točkah in je torej veliko boljši nakup. Če pa že morate kupiti DDR ploščo, kupite tako, ki temelji na AMD 760 čipovju. Sodeč po rezultatih, je AMD 760 trenutno najbolše DDR čipovje.

0 komentarjev

Test AMD čipovij

AnandTech - Fantje na Anand tech-u so napisali članek o aktualnih AMD čipovjih. Torej tukaj. Ogledali so si ASUS A7V133 (VIA KT133A), ki deluje na SDRAM in dve DDR SDRAM matični plošči, ASUS A7M266 (AMD 760) in ASUS A7A266 (ALi MAGiK1). Ker primerjajo čipovja in ne plošče, je normalno, da so vse plošče istega proizvajalca. Za najhitrejše se je izkazalo AMD 760 čipovje, ki je z svojo podporo DDR SDRAM-u prehitelo VIA KT133A. Samo trenutno se vam plošč na osnovi AMD 760 čipovja ne splača kupovati ker a) je DDR SDRAM še vedno predrag in ker b) bo VIA kmalu izdala svoje DDR SDRAM čipovje, imenovano KT266. Predlagam torej, da počakamo in vidimo.

5 komentarjev

KT266 proti KT133A

Jaz - Guruji na Ace's Hardware so objavili nadvse zanimiv test, in sicer primerjavo med VIA KT266 ter KT133A čipovji in s tem posredno tudi DDR in SDR pomnilnikom v praktičnih aplikacijah. Plošče so zmučili s celo paleto benchmarkov, od iger do zahtevnih 3D aplikacij in povsod je kot najhitrejša izšla MSIjeva K7T266 Pro, predstavncia KT266 čipovja. Očitno je torej, da je KT266 DDR platforma trenutno najhitrejša SocketA opcija, vprašanje je le v dobavljivosti in ceni. Prve DDR plošče so se že začele pojavljati v Sloveniji, za pomnilnik pa bo potrebno počakati še teden ali dva. Potem pa še samo počakamo, da se cene malo spustijo... Thnx, Timon!

0 komentarjev

Predogled VIA Apollo PX266 čipovja

VIA Hardware - Na VIA Hardware si lahko ogledate predogled Apollo PX266 čipovja. Seveda ne gre za nič drugega, kot kontraverzno VIAino P4 čipovje, okoli katerega se bo še odvijala prava živčna vojna (moja predvidevanja...).

Kakorkoli, PX266 res izgleda zelo obetavno. Čipovje bo podpiralo tako sedanje P4 z Willamete jedrom, ko prihodnje Northwoode. Prav tako bo v čipovje vdelana podpora 133MHz FSBju (ali 533MHz Quad Pumped), ki ga bo po vsej verjetnosti podpiral Northwood. Poleg tega čipovje prinaša še eno cvetko: podporo večprocesorskih sistemom. Zelo celovita rešitev, ni kaj! V članku lahko zasledite še nekaj drugih zanimivosti, kot naprimer podrobnosti o PM266 čipovju, integrirani različici PX266. V PM266 bo vdelano novo Paramount grafično jedro, ki sicer ni nič posebnega, toda vseeno prekaša podobne Intelove izdelke. Ogled priporočen!

0 komentarjev

Infineon v polnem zagonu

X-Bit Labs - Eno izmed najbolj znanih podjetij v pomnilniškem poslu, Infineon, je danes najavilo začetek proizvodnje prvih primerkov 1GB DDR modulov. S posebno tehnologijo jim je uspelo doseči doslej najvišjo gostoto DDR modulov, gre pa za PC1600 pomnilnik.
Podjetje je prav tako sporočilo, da so 256MB DDR moduli uspešno opravili AMDjevo preverjanje in so tako priporočeni za uporabi z AMD 760 čipovjem. Večjo razširitev svojega DDR pomnilnika pa pričakujejo v drugem in tretjem četrtletju tega leta.

0 komentarjev

ABIT v bližnji prihodnosti

X-Bit Labs - ABIT bo v bližnji prihodnosti izdal kar nekaj modelov novih plošč. Kljub nekaterim govoricam je še vedno opaziti nespremenjeno politiko podjetja, torej nagibanje k zahtevnim uporabnikom in overclockerjem. Prva plošča bo KG7, zdaj že znana AMD 760 SocketA plošča s podporo za DDR SDRAM. Videli jo bomo februarja. Druga SocketA plošča se bo imenovala KR7, šlo bo pa za različico z VIA KT266 čipovjem, ki bo prav tako podpirala DDR SDRAM. Naslednja platka se imenuje TW7, šlo pa bo za i850 ploščo za Pentiume4. ABIT je precej predelal referenčni Intelov design in v ploščo integriral tudi ATA100/RAID kontroler. Aprila bomo videli še 3 plošče, o katerih trenutno ni znano veliko. Znano je, da bo šlo za platke namenjen P3 Tualatin procesorjem: ena bo imela i815B čipovje, drugi dve pa bosta bazirali na predelanem VIA Apollo Pro133A, ki podpira Tualatine.

1 komentar

Epox 8KHA: prva VIA KT266 plošča

X-Bit Labs - Epox je zadnje čase kar vedno med prvimi, ki ponudijo svoje matične plošče okoli novih čipovij, sedaj pa bodo kar prvi z VIA KT266 ploščo. VIA KT266 je težko pričakovano DDR čipovje za AMDjeve SocketA procesorje, zadnje čase pa se je o njem govorilo precej malo. No, prve specifikacije 8KHA kažejo, da bo šlo za iredno ploščo: 3 DDR DIMM (PC1600/2100, do 1.5GB), 6 PCI, 1 AGP, 1 LMR (spet neka nova pogruntavščina) reže, ATA100 podpora, AC97 zvok, 6 USB portov, Debug zaslonček... Seveda bo plošča OC prijazna, saj bo mogoče spreminjae VCore in VIO voltaže ter nastavljati množilnik in zunanjo frekvenco...

3 komentarji

AMD v težavah

Yahoo News - Že nekajkrat so se pojavile govorice o težavah z AMD 760 DDR čipovjem, sedaj pa je ta zadeva potrjena. Sicer ne gre za nič kritičnega, toda vseeno bo napaka prestavila izid prvih matičnih plošč. MicronPC, podjetje, ki naj bi kot prvo začelo prodajati konfiguracije z AMD 760 čipovjem, je v svojih matičnih ploščaj opazilo probleme z elektrostatičnimi motnjami. Zato so prenehali proizvodnjo in v sodelovanju z AMDjem in Gigabytom na novo razvili ploščo. Vse skupaj je prodajo zelo zavleklo, tako da naj bi se le-ta začela 20. januarja. Zaenkrat še ni govora o ploščah drugih proizvajalcev.

0 komentarjev