»

Betamax bo dokončno umrl

BBC - Betamaxa se verjetno spomnijo le starejši obiskovalci te strani, medtem ko je mlajšim že VHS čuden relikt preteklosti. Toda pred štiridesetimi leti sta formata bíla trdo bitko za prevlado na trgu analognih videokaset in videorekorderjev, ki jo je dobil VHS. Betamax je podpiral Sony in je nudil za odtenek boljšo kakovost slike, medtem ko je JVC-jev VHS omogočal posneti več materiala. Čeprav je bil VHS tudi nekoliko cenejši, je na koncu odločila možnost snemanja dveh ur videa na kasete, medtem ko je prva verzija Betamax zmogla le eno uro. VHS je bil veliki zmagovalec, Betamax pa je romal na smetišče zgodovine. Sony je že leta 1988 začel proizvajati lastne VHS-videorekorderje in kasete, kar je bilo de facto priznanje poraza. Ostali formati (Video 2000 ipd.) niso...

12 komentarjev

HD-DVD je mrtev - Tokrat uradno

engadget - Na današnji dan je Toshiba naznanila, da bo prenehala izdelovati pogone, samostojne predvajalnike in vse ostalo v povezavi s HD-DVD. Dokončna zaustavitev proizvodnje HD-DVD materiala naj bi se zgodila do marca letos. To seveda pomeni, da je Blu-Ray zmagovalec te vojne formatov. Pri Toshibi pa so še povedali, da zaenkrat še raziskujejo možnosti HD-DVD pogonov pri prenosnikih. Zdajnšnji lastniki HD-DVD zapisovalnikov in snemalnikov ba bodo lahko medije še vedno kupili preko spleta.

Toshiba zaenkrat ne planira prehoda na Blu-Ray format vendar obstaja tudi ta možnost. Več o tej tragični novici si preberite na engadget.com.

Počivaj v miru HD-DVD!

43 komentarjev

Samsungov BD/HD DVD predvajalnik bo stal okoli 400 €

DigiTimes - Samsung je prejšnji teden na konferenci IFA v Nemčiji razkril, da bodo v zadnjem četrtletju 2007 splavili svoj prvi univerzalni predvajalnik (BD-UP5000), katerega modri laser bo sposoben brati zapis tako po standardu blu-ray kot tudi po standardu HD-DVD. V primerjavi s prvim univerzalnim predvajalnikom, ki ga je na trg poslalo podjetje LG ( LG BH100), bo Samsungov nekoliko naprednejši, saj bo obogaten z interaktivnima tehnologijama HDi in BD-J.

Samsungov Duo HD BD-UP5000 bo sprva na voljo v Evropi, in sicer za dokaj presenetljivo nizko ceno okoli 400 €. Njegov edini tekmec iz logov LG Electronics se trenutno namreč prodaja po ceni med 700 in 800 € (1000 - 1200 $).

Novice na blu-ray.com, DigiTimes in X-bit labs.

39 komentarjev

Toshiba bo predstavila nov HD-DVD predvajalnik

PC World - Že v začetku tega leta so se pojavili HD-DVD in nato še Bluray predvajalniki prve generacije, po besedah PC Worlda pa naj bi Toshiba na splavitev pripravljala posodobljene izdelke. Ti bodo podpirali standard HD vse do najvišje možne ločljivosti, 1080p, opremljeni pa bodo tudi z najnovejšim vmesnikom HDMI. Cene se bodo posledično dvignile, šibkejši model, dobavljiv oktobra, bo stal petsto zelencev, za predvajalnik višjega razreda pa boste decembra odšteli dolarskega tisočaka.

Vprašanje je le, če se stvar izplača. Proizvajalci periodično dodajajo nove funkcije v svoje predvajalnike, kot da standard še ni popolnoma definiran, poleg tega pa se tudi ne ve, kdo bo tokrat zasedel prestol. Pametnih rešitev zaenkrat ni, lahko le preberete izvorno novico.

2 komentarja

Toshiba predstavila troslojne nosilce DVD/HD-DVD

Slo-Tech - Toshiba je danes v navezi z Memory-Tech-om predstavila troslojni nosilec formata DVD Twin, ki podpira DVD in HD-DVD zapis na istem ploščku hkrati, kar je v omejenih pogojih omogočal že prejšnji dvoslojni medij. Sedaj lahko troslojni disk vsebuje dve kombinaciji zapisa -- en sloj zavzame DVD (4.7 GB Single Layer) in dva HD-DVD (30 GB Dual Layer), ali pa dva sloja DVD (9 GB Dual Layer) in enega HD-DVD (15 GB Single Layer). Memory-Tech je izumil tudi postopek, ki omogoča izdelavo troslojnih medijev na obstoječih strojih za reprodukcijo DVD in HD-DVD medijev, a preden lahko izdelek ponudijo na tržišču, ga mora še odobriti DVD Forum. Pri Toshibi predvidevajo, da bo to mogoče že v začetku naslednjega leta.

25 komentarjev

HD DVD in Blu-Ray filme se da kopirati

Heise - AACS - Advanced Access Content System naj bi zaustavil piratsko in tudi ostalo presnemavanje vsebin. A so spregledali veliko luknjo. Filme je mogoče kopirati s preprostim pritiskom na tipko "Print Scrn", kar so odkrili pri reviji C't - Computer Tehnik. Postopek pridobitve filma v polni HD resoluciji je nekoliko mukotrpen, ker je potrebno sestaviti vse posamezne slike v celoto, a je vseeno izvedljiv.

Napaka naj bi bila v Intervideo WinDVD predvajalniku za omenjena formata. Toshiba zato namerava izdati nadgradnje za grafiko in WinDVD njihovega prenosnika.

Podobno bodo verjetno reagirali tudi pri ostalih proizvajalcih. Nenazadnje naj bi novi filmi vsebovali nadgrajeni AACS, ki ne bo dopustil predvajanja v primerih nenadgrajenih ostalih gonilnikov oz. programja. Tako naj bi bila preprosta luknja zakrpana.

48 komentarjev

Samsung razvija Blu-Ray/HD DVD dvoživko

golem.de - Kim Du-Hyon, eden izmed vodilnih v Samsungu, je napovedal, da razmišljajo o Blu-Ray predvajalniku, ki bo imel tudi podporo za HD DVD. Predvajalnik bi bil lahko na tržišču že konec tega ali v začetku naslednjega leta. Zaenkrat lansiranje takšnega proizvoda pogojujejo z uspehom HD DVD-ja. Samsung je že bil prvi, ki je predstavil Blu-Ray predvajalnik BD-P1000. O podobni potezi razmišljajo tudi pri LG, Toshibi, NEC-u in celo Sonyu.

Zakaj je temu tako? Potrošniki ne želijo imeti dveh naprav za gledanje filmov, ki jih bodo studii objavljali vsak v svojem formatu.

9 komentarjev

HD DVD v prednosti napram Blu-rayu

X-Bit Labs - Bitka med zagovorniki HD DVD-ja in Blu-raya, kateri izmed standardov bo prevladal in postal dostojni naslednik DVD-jev, je sicer še daleč od dokončne odločitve, a prve špekulacje o izidu se že pojavljajo. Podjetje ABI, ki se ukvarja z raziskavami trga, daje nekoliko večje možnosti za dolgoročno zmago HD DVD-ju.

V torek je Toshiba začela po Severni Ameriki razpošiljati prve predvajalnike HD DVD, na svojo stran pa je zaenkrat pritegnila studia Warner Home Video in Universal Studios Home, kar bi utegnilo jeziček na tehtnici vsaj začasno prevesiti na njihovo stran. Ker Amerika predstavlja daleč najpomebnejši svetovni trg, napovedujejo HD DVD-ju kar 70-odstotni tržni delež. Naslednji večji pretres lahko pričakujemo novembra, ko bo Sony izdal svoj PlayStation 3, ki bo seveda opremljen s pogonom Blu-ray. Tudi Sonyjeve močne povezave s filmskimi studii bi lahko Blu-rayu prinesle marsikateri prepotreben odstotek na trgu.

Kakorkoli že, zmagovalca verjetno še ne bomo dočakali kmalu, tako...

32 komentarjev

Microsoft in Intel podprla HD DVD standard

Slashdot - Že dolgo traja bitka za prevlado kralja naslednje generacije DVD-jev med Toshibinim HD DVD ter Sony-evim Blu-ray standardom, danes pa se je tehtnica prevesila na Toshibino stran. Dva izmed največjih velikanov v računalniški industriji, Microsoft in Intel, ki bosta pri dokončnem rezultatu bitke vsekakor odigrala pomembno vlogo, sta se namreč odločila, da bosta zaradi boljše združljivosti s trenutno obstoječo DVD tehnologijo in zarad večje enostavnosti za končne uporabnike, podprla Toshibin HD DVD standard. Vendar modri disk še ni mrtev - Sony ima na svoji strani še vedno Samsung in Panasonic, da ne omenjamo nekaterih velikih filmskih studijev.

13 komentarjev

Toshiba predstavila nov prototip HD DVD-R

Slo-Tech - Skupina štirih proizvajalcev ( Hayashibara Biochemical Laboratories, Hitachi Maxell, Mitsubishi Kagaku Media in Toshiba Corporation) je danes objavila, da jim je uspelo razviti enoslojni HD DVD-R (15 GB, dvoslojni ima kapaciteto 30 GB), ki ga je mogoče masovno proizvajati na proizvodnih linijah, ki so namenjene izdelavi standardnih DVD-jev. Kot zatrjujejo pri Toshibi, bodo proizvajalci DVD-jev morali proces proizvodnje le minimalno spremeniti.



Hitachi Maxell in Mitsubishi Kagaku Media/Verbatim, ki sta modifikacijo proizvodnih linij že uspešno preizkusila in potrdila njeno uspešnost, bosta prve HD DVD-R diske poslala na trg spomladi prihodnje leto. Istočasno pa bodo iz Toshibe na prodajne police prišli tudi prvi predvajalniki in zapisovalci omenjenih DVD-jev...

4 komentarji

Kompatibilnost standardov HD DVD in Blu-ray?

X-Bit Labs - Po poročanju na X-bit labs bi se naj DVD Forum in Blu-ray dogovarjala o poenotenju protokolov in fizičnih DVD-formatov naslednje generacije. Primarna motivacija za to je seveda izogibanje konfliktu med standardi in posledično morebitni slabši prodaji prihajajočih DVD diskov in predvajalnikov. Kakorkoli, tovrstni dogovor bi imel pozitivne posledice tudi za potrošnike, saj bi nam s tem prihranili odločanje o nakupu predvajalnika, ki podpira ali HD DVD (ena plast - 15GB) ali Blu-ray (ena plast - 27GB) format. S poenotenjem bi namreč dobili predvajalnike, ki bi podpirali oba standarda. Poleg tega bi lahko bilo vse skupaj nekoliko cenejše, saj bi proizvajalci namenili manj sredstev za razvoj ločene programske in strojne opreme za visoko-definicijske DVD predvajalnike.

Držimo pesti, da jim bo uspelo, ker zmeda na področju trenutno aktualnih DVD-formatov presega vse meje dobrega okusa ...

15 komentarjev

Boj za naslednjo generacijo DVD

The New York Times -

Dasi sedanji DVD-ji zadoščajo trenutnim potrebam potrošnikov in industrije, pa se podjetja že mrzlično pripravljajo na novo generacijo, ki bo prišla na tržišče predvidoma leta 2005 in bo omogočila shranjevanje veliko večje količine podatkov na DVD-nosilce. Spet smo priče dobro poznanemu boju, čigav standard bo prevladal. NEC in Toshiba razvijata svojo rešitev HD-DVD, pri kateri bodo nosilci debeli 0,6 mm, izdelava pa podobna današnjim DVD-jem, medtem ko skupina Bluray Group, ki jo vodita Sony in Matsushita, dela na svoji implementaciji, kjer bodo nosilci debeli zgolj 0,1 mm in prepisljivi, česar za HD-DVD še ne moremo trditi.

Obe tehnologiji sta še daleč od tega, da bi jih v bližnji prihodnosi videli na prodajnih policah, a vseeno bosta skupini vsaka svoje rešitve predstavili že na Consumer Electronics Showu v Las Vegasu ob konca prihodnjega tedna in skušali pridobiti čim večjo podporo, zakaj navsezadnje bodo končno odločitev, kateri standard bo prevladal, sprejeli najverjetneje v...

12 komentarjev

Sony proti piratom z vsemi sredstvi

SiOL -

Filmi, ki jih bo ponujal Sony, naj bi bili odslej pripravljeni v vrhunski kvaliteti; uporabnik jih bo lahko prek interneta prenesel v svoj računalnik, si jih ogledal (ali pa tudi ne), v točno določenem času pa se bo zapis s filmom uničil. Tehnologija, ki jo je razvil japonski Japan Wave, naj bi zapisala filmsko datoteko v več map hkrati, s čimer bo onemogočeno predvajanje s klasičnimi video predvajalniki. Posebna programska oprema naj bi ob predvajanju sproti združevala vse potrebne dele datoteke v uporabno celoto. Kdor bi se, denimo, sam poskušal igrati sestavljanko, bi sprožil takojšnje samouničenje filmskega zapisa. Nad novo tehnologijo so že navdušeni pri Walt Disneyu, kjer bodo novost tudi preizkusili na ameriškem tržišču.

Tudi pri DVD-jih in kemijskih reakcijah so našli svojevrstno rešitev. DVD-ji bodo ob nakupu hermetično zaprti in preplasteni s posebnimi kemikalijami. Po odprtju embalaže bo v 48 urah dotična kemikalija potemnila DVD ploščo in tako laserju v DVD enoti...

31 komentarjev