»

Celeron dosegel 8,2 GHz

Testni sitem

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Verjetno se mnogi od bralcev še spominjate časov, ko so kraljevali Pentiumi in Celeroni s svojimi visokimi frekvencami (ki so jih danes že bolj ali manj izenačili dvojedrniki) ter navijalci, ki so tovarniške frekvence uspeli podvojiti tudi na najhitrejšem, 3,8 GHz Penitum 4. Prihod procesorjev Core 2 je seveda prinesel pravo renesanso, ko govorimo o zmogljivostih (predvsem na MHz in na Watt), a so bili daleč od frekvenčnih pošasti, ki so bili in so še procesorji na arhitekturi Netburst. Slednji so dandanes uporabni samo še za doseganje visokih frekvenc, saj so primat tudi v SuperPI, kjer je bila Netburst arhitektura nadvse uspešna, prevzeli mnogo hitrejši procesorji Core (2/i5/i7). Za doseganje visoke frekvence je sicer...

13 komentarjev

Nove GeForce Go

VR - Zone - V drugem četrtletju letošnjega leta naj bi nvidia predstavila dva grafična čipa za prenosne računalnike in sicer G84 in G86. Prvi naj bi spadal v srednji, drugi pa v nižji zmogljivostni razred. Na grafični čip najvišjega zmogljivostnega razreda osme generacije GeForce-ov za prenosnike bo kot vse kaže potrebno počakati do tretjega četrtletja letošnjega leta, ko naj bi luč sveta zagledal G81M.

Več o tem na VR-Zone.

4 komentarji

Novi Celeroni D

Slo-Tech - Intel je najavil prihod novih nizkocenovnih procesorjev Celeron. Medtem ko v srednjem in višjem zmogljivostnem razredu začenjajo prevladovati dvojedrni procesorji, bodo novi Celeroni ostali enojedrni. V 65-nanometrski tehnologiji izdelani procesorji bodo imeli glede na predhodnike podvojen, 512 kB L2 cache (predpomnilnik).



V tretjem četrtletju letošnjega leta tako prihajajo Celeron D 352, 355, 356 in 360. Novi Celeroni D temeljijo še na starem NetBurst, in ne na novejši arhitekturi Core. O cenah novih procesorjev še ni informacij.

Več o prihajajočih Celeronih v izvorni novici na Daily Tech-u.

15 komentarjev

Novice iz Intelovih logov

Pentium Extreme Edition 965

Slo-Tech - Po predstavitvi štirijedrnika za strežnike, je Intel za prvo četrtletje prihodnjega leta napovedal prihod štirijedrnega procesorja za namizne računalnike. Prihajajoči procesor, s kodnim imenom Kentsfield, bo temeljil na dvojedrniku, s kodnim imenom Conroe, ki bo predstavljen še letos. Oba nova procesorja bosta delovala tudi na že izdelanih matičnih ploščah, z Intelovim 975X veznim naborom (razen plošč izdelanih pred januarjem 2006) in na matičnih ploščah s prihajajočimi P965, Q965 in G965 veznimi nabori. več o prihajajočih procesorjih lahko preberete v izvorni novici.

Poleg tega je Intel pred dnevi predstavil dvojedrni procesor Pentium Extreme Edition 965. Gre za dvojedrnika, s 65...

7 komentarjev

Intel predstavil štirijedrni procesor

News.com - Komaj se je polegel prah okrog dvojedrnih procesorjev, je Intel prejšnji teden na International Solid-State Circuits Conferenc (ISSCC) predstavil štirijedrnega Xeona, izdelanega v 65 nanometrski tehnologiji. Procesor, s kodnim imenom Clovertown, bo kupcem na voljo najverjetneje na začetku leta 2007. Po Intelovih podatkih naj bi arhitektura tega procesorja omogočala izdelavo kar 32 jedrnega procesorja. Na enaki arhitekturi bodo bazirani tudi prihajajoči dvojedrniki, Merom za prenosnike in Conroe za namizne računalnike, ki bodo predstavljeni proti koncu letošnjega leta.

Predstavljeni štirijedrnik bo namenjen vgradnji v dvoprocesorske strežnike, kar je po zmogljivostih primerljivo z današnjimi osemprocesorskimi strežniki. Za strežnike s štirimi ali več procesorji pri Intelu razvijajo Clovertown-u podoben procesor s kodnim imenom Tigerton.

Uslužbenec Intela, Justin Rattner, je dejal, da do konca tega desetletja lahko pričakujemo že desetjedrne procesorje, v desetih letih pa bo...

25 komentarjev

Zadnji NetBurst Celeroni za prenosnike

X-Bit Labs - Intel je danes uradno predstavil zadnji Mobile Celeron procesor za prenosnike, ki temelji na arhitekturi NetBurst (nima zveze z internetom) in jo najdemo tudi v namiznih Pentiumih 4 in Celeronih.

Novi procesor, ki ne bo imel svojega naslednika, tiktaka pri 2,5 GHz, v velikih količinah pa je na voljo za 149 dolarjev. Spomnimo še, da ima procesor 256 kB drugonivojskega predpomnilnika, 400 MHz FSB; zgrajen je v 0,13-mikronski tehnologiji, porabi pa največ 35 W energije. Več o tem.

1 komentar

AMD o novem Celeronu

X-Bit Labs - Kot verjetno že veste misli Intel okoli 20. maja letos obdelodaniti nove Celerone Willamette (obubožani p4 - 128kB L2 predpomnilnika, socket 478,...) z začetnimi hitrostmi od 1,7GHz naprej. AMD ni vesel tega spljoh, saj se njihovi Duroni pri precej nižjih frekvencah nikakor ne morajo kosati s prihajajočimi C-ji. Kaj bodo postorili, da jim trg ne bo ušel iz rok:
- dvig tehnologije izdelave na 0,13mikronov - Appaloosa jedro (še vedno le 64kB L2);
- hitrost vodila 266MHz;
- ostalo bo ime Duron, toda poimenovanje hitrosti bo podobno tistemu od XP-jev.
To je to, mislite da jim bo uspelo? Več o teh procesorjih (tudi o hitrostih) tukaj.

4 komentarji