»

Flex on Rails

Slo-Tech - V četrtek, 21. 1. 2010, ob 19.30 uri se bosta v OpenLabu (Koroška c. 19, Kranj - rumen trojček pri Gimnazija Kranj) srečala Adobe Flex in Ruby on Rails. O prilagodljivosti na tračnicah nam bo predaval Uroš Galič iz podjetja xgroup, večer pa bomo končali z debato ob pijači in jedači. Več o dogodku na spletni strani.

0 komentarjev

Prihodnji teden v Kiberpipi

Slo-Tech - Prihodnji teden vas vabimo v Kiberpipo na dve predavanji. V torek na Pipinem odprtem terminu bo Andraž Sraka predaval o upravljanju glasbenih z zbirk s programom Amarok. V sredo na Spletnih uricah pa bo predstavljena študija primera izdelave spletne strani in storitve Debikartica. Oboje ob 19.00.

Amarok je projekt, ki se razvija v okviru namizja KDE kot še en od grafičnih linux predvajalnikov zvočnega zapisa MP3,OGG,WAV,... Poleg klasičnega predvajalnika je Amarok tudi inteligentni program za upravljanje z glasbenimi zbirkami in pestrim naborom različnih dodatkov, ki zadovoljijo še tako zahtevnega uporabnika.

V novi sezoni spletnih uric predstavljamo novo serijo predavanj, ki se bodo služila kot predstavitev spletnih strani, ki so tako ali drugače posebne. Spletni projekti postajajo vedno bolj kompleksni - uporabniku prijazne storitve se preko zaledja integrirajo v različne sisteme naročnika in obratno. Pomembno je, da si pomagamo z metodologijo spletnega razvoja, saj v...

11 komentarjev

Spletne urice: Ogrodje malo drugače - Continuations

Slo-Tech - V sredo, 15. novembra, ob 19.00, Vas vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Simon Belak predaval o konceptu Continuations.

Prenašanje stanja in kontrole med stranmi naše aplikacije se zaradi asinhronosti zahtevkov lahko kaj hitro sprevrže v morečo packarijo. Zdi se, kot da se borimo proti jeziku, ko mu znova in znova "od zunaj" tlačimo stanje nazaj. Čeravno sprejeta praksa, pa to ni edina pot. Dovolite, da vam predstavimo "continuations", paradigmo, kjer jezik postane zvesti pomagač pri prenašanju stanja in kontrole.

Simon Belak se je s spletnimi ogrodji intimno seznanil kot razvijalec TurboGears, trenutno pa se prepušča eksotičnim tehnologijam.

1 komentar

Spletne urice: Spletno tiskanje brez CSS

Slo-Tech - V sredo, 10. maja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo imel Jure Koren predavanje z naslovom Spletno tiskanje brez CSS.

Ob različnih priložnostih potrebujemo mehanizem, ki omogoča s spletne strani prevzeti kakšno potrdilo ali stran izpisati na papir. Pri tem nas ovirata predvsem nekonsistentnost brskalniške podpore tiskalniškemu delu CSS standardov in v primeru elektronskega shranjevanja tudi (pre)enostavno spreminjanje dokumentov s tekstovno obliko zapisa.

Predstavljena prosta Python knjižnica ReportLab omogoča programsko gradnjo PDF dokumentov in omogoča nebolečo integracijo generatorja PDF dokumentov, računov, potrdil, za tisk oblikovanih gradiv in podobnih reči, ki jim spletni brskalniki danes še niso kos. Predavanje bo temeljilo na primeru spletnega vmesnika za generiranje računov, napisanem nad turbogears.

3 komentarji

Spletne urice: TurboGears

Slo-Tech - V sredo, 19. aprila, vas vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Simon Belak predaval o programerskem ogrodju TurboGears.

Ruby on Rails je podrl jez. Preplavila so nas ogrodja za izdelavo spletnih aplikacij ter strani. Žal je šele sledeča zmešnjava končno spodbudila Python skupnost, da je opustila dolgotrajno tradicijo in se, namesto brezbrižnega podpiranja, začela za neko področje resno boriti.

Rezultat je kopica živahnih projektov, ki jih izvrstno pooseblja TurboGears. Ogrodje je uspešno, ker pripelje pod isto streho najboljše, kar ima Python ponuditi. Na predavanju bomo spoznali, kako ti, povsem samosvoji koščki, sestavljajo koherentno celoto, kaj vse lahko z njo postorimo ter si za konec ogledali nekaj najpogostejših pristopov.

Simon Belak je razvijalec TurboGears in vodja razvoja pri agenciji Hruška.

16 komentarjev

Spletne urice: Testiranje spletnih aplikacij

Slo-Tech - V sredo 12. aprila vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice kjer bo Sebstajn Trepča predaval o tem kako poteka Testiranje spletnih aplikacij.

UnitTesti so vsekakor zelo uporabni, vendar jih ne moremo vedno uporabiti za spletne aplikacije. V zadnjem času vedno več orodij izvaja teste kar preko HTTP protokola, torej imajo vgrajen spletni brskalnik, s katerim testirajo vašo aplikacijo na najvišjem nivoju. Na predavanju bo predstavljeno nekaj takih orodij in njihova uporaba.

Sebastjan Trepča je spletni programer in navdušen uporabnik Pythona.

7 komentarjev

Spletne urice: Osnove protokola HTTP ali kako streči čim manj vsebine

Slo-Tech - V sredo 5. aprila vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice kjer bo Primož Bratanič predaval o osnovah protokola HTTP oziroma kako streči čim manj vsebine.

Tokrat si bomo skupaj ogledali, kako lahko z uporabo nekaj osnovnih trikov, ki jih omogoča protokol HTTP, obremenitev našega strežnika zmanjšamo za več kot polovico. Primož Bratanič je glavni programer portala Slo-tech in odgovorni trener veleznane hrčkovske reprezentance.

5 komentarjev

Spletne urice: Django

Slo-Tech - V sredo, 29. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Jure Čuhalev predaval o orodju Django.

Django je visoko-nivojsko Python ogrodje za grajenje spletnih strani. Po samem delovanju se močno zgleduje po Ruby on Rails, vseeno pa ima kopico svojevrstnih značilnosti in originalnih pristopov, ki omogočajo resnično hitro grajenje spletnih aplikacij.

V predavanju bodo predstavljene osnove model-control-view pristopa k razvoju spletnih aplikacij in kako je ta pristop integriran v Django. Kot dopolnilo k teoriji pa bodo predstavljene tudi dejanske izkušnje pri uporabi.

14 komentarjev