»

Sony VAIO TX3 s samo 1.25 kg in desetimi urami avtonomije

Sony VAIO TX3

vir: Hartware.net
Hartware.net - Sony bo predstavil nov prenosni računalnik iz lahke kategorije, obljubljajo namreč, da bo TX3 tehtal zgolj 1,25 kg. Pri tej kategoriji je običajno, da je vse podrejeno čim lažji prenosljivosti (tako glede dimenzij, kot tudi teže) in čim daljši avtonomiji računalnika. Tudi pri tem modelu bo na voljo relativno majhen zaslon diagonale 11,1 palcev, z ločljivostjo 1366x768 pik.



Izbirati bo možno med dvema procesorjema. Odvisno od potreb in debeline denarnice boste lahko kupili ali Intelov Celeron M pri 1,06 GHz ali Core Solo pri 1,2 GHz. Tudi na račun danes počasnega procesorja (vendar še vedno dovolj hitrega za namen, za katerega se takšen računalnik kupi) obljubljajo avtonomijo kar desetih ur. Cena še ni znana, kot pa verjetno veste, nakup prenosnika iz...

30 komentarjev

Sparkle ponuja GeForce 7900 GT s 512 MB RAM-a

Slo-Tech - Počasi, a vztrajno se povečuje količina pomnilnika na grafičnih karticah. Če smo še ne tako dolgo tega shajali z 128 MB, ali celo s 64 MB RAM-a, je danes, glede na ceno, ki jo plačamo in dani izkoristek, najbolje poseči po različici s 256 MB RAM-a.

Nekatera podjetja pa skušajo priti na naslovnice novičarskih strani in tiskanih revij tudi tako, da dodajo več pomnilnika, kot to predvideva referenčni dizajn. Poleg tega proizvajalci radi posežejo še po izdelavi posebnega sistema hlajenja (po tem je/bil znan denimo Leadtek), ki omogoča boljše navijanje. Nobena novost niso tudi serijsko vodno hlajene grafične kartice. V zadnjem času pa pozdravljamo kartice s pasivnim hlajenjem.

Kot rečeno, pri Sparklu so ubrali pot povečanja količine pomnilnika, ki ga je tako 512 MB. Kot veste, referenčni GeForce 7900 GT nosi na tiskanem vezju 256 RAM-a.

Poleg dodanega pomnilnika so povišali takt jedra na 500 MHz (50 več kot referenčna kartica), povišane pa so tudi frekvence delovanja pomnilnika, ki...

5 komentarjev

NVIDIA predstavila 7900 GTX in GT

Hartware.net - NVidia je skladno z napovedmi danes predstavila grafični kartici GeForce 7900 GTX in GT, ki temeljita na novem grafičnem čipu G71. Ugibanj o njunih specifikacijah je konec. 7900 GTX, katerega poslanstvo je zasesti prestol med grafičnimi karticami, ima frekvenco jedra 650 MHz, njegovih 512 MB 256 bitnega pomnilnika pa frekvenco 800 MHz. Kljub napovedim o 32 pixel cevovodih jih ima ''le'' 24. Prav toliko pixel cevovodov premore njegov manjši brat, GeForce 7900 GT, le da jedro le-tega tiktaka pri frekvenci 450 MHz in ima 256 MB 256 bitnega pomnilnika, s frekvenco 660 MHz. V primeru 7900 GT, količina pomnilnika še ni...

29 komentarjev

Marca prihajata GeForce 7900GTX in GT

VR - Zone - Kot je znano, bo nVidia na letošnjem CeBitu predstavila svojo najnovejšo in najzmogljivejšo grafično kartico, ki temelji na najnovejšem, 90 nanometrskem čipu G71. Prvi dan CeBita, 9. marca, bo nVidia predstavila GeForce 7900GTX, s 512 MB spomina ter po ugibanjih sodeč 32 pixel cevovodov.

Po 20. marcu mu bo sledil še ''manjši brat'', GeForce 7900GT, ki se bo verjetno ponašal s 24 cevovodi in imel 256 MB pomnilnika. Model 7900GT bo verjetno predstavljen istočasno z modelom GeForce 7600GT. Ostale specifikacije obeh kartic še niso poznane, šušlja pa se o frekvenci jedra med 700 in 750 MHz ter frekvenci pomnilnika med 800 in 900 MHz.

Izvorna novica na VR-Zone.

50 komentarjev

Vodno hlajeni Sapphire

FiringSquad - Prva industrijsko vodno hlajena grafična kartica je bil GeForce 3, pa če verjamete ali ne. Ne, Gainward ni bil prvi, prvo je bilo malo znano podjetje 3DPower, z GeForcem 3, ki pa se na žalost ni prijel. Nato se je letos poleti zopet z nVidio pojavil Gainward, kmalu pa mu bo sledil še ATI, oziroma njegov partner Sapphire.

Ta bo izdal verjetno pregrešno dragega Radeona 9800 Pro (XT) z vgrajenim vodnim hlajenjem dobro znanega podjetja Koolance. Čas izida in cene še niso znane, slike pa si lahko ogledate v poročilu s Comdexa na FiringSquad.

8 komentarjev

Osnove pomnilnika

Corsair Micro - Vas zanima kako deluje pomnilnik? Če vas, potem si le poglejte predstavitev na spletni strani Corsair Micro, kjer vam zelo nazorno prikažejo tako zgradbo in delovanje pomnilnika, kot tudi vlogo pomnilnika v celotnem sistemu. Predstavitev vsebuje 35 poglavij, v katerih vam glas prijazne gospe s pomočjo animacije razloži vse o Corsair pomnilnikih in osnovnem delovanju pomnilnika na sploh. Priporočam vam, da čimprej odklikate na to učno uro.

8 komentarjev

Radeoni z 256 MB pomnilnika?

X-Bit Labs - Še pred kratkim smo se spraševali, kaj nam bo prineslo povečanje količine pomnilnika na grafičnih karticah s 64 na 128 megabajtov. No, proizvajalci se očitno bijejo predvsem bolj za višje cifre, kot dejanske zmogljivosti, saj Xelo in Tyan že napovedujeta svoje Radeone 9700 z kar 256 megazlogi™ RAMa, kjub temu, da trenutni Radeonov PCB dovoljuje največ 128 MB. Kaj bo še dodatnih 128 MB RAMa doprineslo k zmogljivostim, mi sicer ni jasno, bo pa to dobra vaba za bogate kupce, ki so jim pomembne zgolj številke. Klik!

7 komentarjev

Uporaba pomnilnika na grafični kartici

Slashdot - Ste slučajno uporabnik Linuxa? Ga obvladate? Se vam je po pomoti v vašem računalniku znašla grafična kartica, ki ima precej pomnilnika, za katerega pa se vam sanja ne, v kakšne namene bi ga uporabili? Če ste na vsa tri vprašanja odgovorili pritrdilno in slučajno čakate na nov izziv, ki bo samo še potrdil, da Linux obvladate kot nobeden drug, bo tale članek idealen za vas. Govori namreč o tem, kako del pomnilnika na grafični kartici preoblikovati v nekakšen zelo hiter navidezni disk, ki ga lahko uporabljate za swap, ali še kaj bolj uporabnega. Precej zanimiv članek, ki se ga splača prebrati.

5 komentarjev

Ti4200: VisionTek versus Abit

HardOCP - Katero od kartic kupiti, je vprašanje, ki si ga zastavimo pogosto. Če ste se že odločili, da vaša sanjska kartica temelji na procesorju Geforce4 Ti4200, se morate še odločiti med proizvajalci ter količino pomnilnika, ki bo vašo kartico krasila. 128 MB ali 64 MB, dodatki, podpora prikazovanju slike na dveh zaslonih, priloženo kablovje in dodatna programska oprema, in tako dalje... HardOCP je v primerjavo vrgel VisionTekovega Xtasyja (128 MB) ter Abitovega Silura Ti4200 (64 MB). Obe kartici sta po svoje bisera ponudbe, se dobro navijata ter imata dosti dodatkov, ki prepričajo kupca v "pravo" odločitev. Klik za test!

1 komentar