»

HDMI 1.4 z mnogo novostmi

Expreview.com - 4. popravek standarda HDMI bo prinesel mnogo novosti, dodatnih zmogljivosti, obenem pa še večjo zmedo s kabli. Po novem bo napravi, ki bosta podpirali HDMI 1.4 in bosta povezani s pravim kablom, mogoče povezati tudi v LAN omrežje, saj bo poleg zvoka oz. slike po istem kablu tekla tudi 100 Mb/s podatkovna, Ethernet povezava. Tako bo naprava, ki je že povezana v svet, to omogočila tudi drugim, prek HDMI povezanim napravam. Poleg dvosmerne Ethernet povezave pa bo po novem enako mogoče tudi za zvok, saj bo tudi ta lahko po enem kablu potoval npr. v televizijo in nazaj iz nje v zvočni sistem. Z novim standardom se je dvignila tudi podpora resolucijam, saj bo zdaj mogoče prenašati štirikrat večjo sliko od FullHD, kar 4k x 2k (tako 3840×2160 pri 24Hz, 25Hz...

20 komentarjev

GeCube Radeon HD 2600 XT z GDDR4

GeCube - Na GeCubeovi uradni spletni strani se je pojavil dokončen opis njihove različice grafične kartice Radeon HD 2600 XT. Kot je znano, je bila omenjena kartica predstavljena hkrati z ostalimi grafičnimi karticami serije Radeon HD 2000, vendar naj bi kupcem bila na voljo šele konec junija. V kolikor je GeCube na svoji spletni strani navedel prave podatke, bo njihova različica Radeona HD 2600 XT opremljena s 256 MB GDDR4 pomnilnika in imela vgrajen HDMI.

Več na uradni strani.

15 komentarjev

GeCube predstavil Radeon X1950 XT X za AGP

Slo-Tech - GeCube je razveselil lastnike matičnih plošč z AGP utorom, saj je predstavil novo grafično kartico za to vodilo. Tokrat je luč sveta zagledala AGP grafična kartica najvišjega zmogljivostnega in cenovnega razreda, Radeon X1950 XT. Premore 256 MB GDDR3 pomnilnika, R580+ jedro pa tiktaka pri frekvenci 648 MHz, po zagotovilih proizvajalca pa ga je možno naviti na najmanj 675 MHz. Poleg tega se Radeon X1950 XT X ponaša tudi z (vsaj po besedah proizvajalca) zmogljivim in tihim hladilnim sistemom.

Več o novi AGP grafični kartici si lahko preberete v GeCube-ovem sporočilu za javnost.

40 komentarjev

HDMI grafične kartice

Slo-Tech - GeCube je predstavil grafični kartici HDMI X1300 in X1600, ki podpirata HDMI (High-Definition Multi-media Interface). To pomeni, da je možno omenjeni kartici povezati z drugimi HDMI audio/video napravami. Poleg HDMI podpirata omenjeni kartici tudi Shader Model 3.0, tehnologiji Avivo in HDR ter CrossFire. Več o tem si lahko preberete v GeCube-ovem sporočilu za javnost

Poleg omenjenih kartic s HDMI lahko po poročanju The Inquirer-ja pričakujemo tudi X1900 grafične kartice s HDMI podporo, pri tem naj bi HDMI priključek zaradi ohranitve dveh DVI izhodov na posebni plošči. Več o tem v izvorni novici.

12 komentarjev

Pioneerjev DVD predvajalnik s HDMI, ki prebavi Divx-e

DivX.com - V oddelku Zvok in slika že nekaj časa čakamo na takšno zadevo. Nazadnje v temi: Kateri DVD/(DiVX) predvajalnik do max. 25000 SIT?. Nekaj, kar bo predvajalo vse, kar se nahaja na tržišču. OK. HD-DVD napravice zamujajo. Blu-ray filmi tudi. Zaenkrat torej še ne štejejo.



Pioneer je eden prvih predstavil univerzalni DVD predvajalnik, DV-696AV-K, z HDMI(720p/1080i) izhodom, ki zmore prežvečiti tudi nam ljube Divx-e. Poleg tega niso pozabili na JPEG fotografije in audiofilske, ter manj audiofilske glasbene formate in codece: CD (tudi R in RW), SA-CD, DVD-Audio, MP3.

V deželi, ki jo trenutno vodi Gregor Grmovje, bo naprodaj od junija za 149,- zelencev. Glede na ustaljeno prakso, bo cena v evrih verjetno enaka ali celo višja. Zaenkrat mi še ni uspelo odkriti na katerem čipu predvajalnik bazira. Od tega je namreč odvisna nadaljnja uradna in neuradna...

12 komentarjev

Nove grafične kartice Sapphire s povečano HD podporo

Slo-Tech - Podjetje Sapphire je izkoristilo sejemsko vzdušje CeBITa 2006 in predstavilo ATI-jev grafični pospeševalnik serije Radeon X1600 Pro, združljiv z večpredstavnostnim vmesnikom z visoko ločljivostjo (HDMI).

Nova različica PCI-Express kartice s HDMI podpira standard HDCP (High Bandwidth Digital Content Protection), ki bo najverjetneje osnova za protipiratsko zaščito prihajajočih visokoločljivostnih (HD) vsebin.

Sapphire bo zaenkrat izdal dve različici tovrstnih kartic – prva omogoča zvočno povezavo prek izhoda SPDIF, druga pa prenaša zvočni signal prek notranjega kabla HDMI.

Sapphire Radeon X1600Pro HDMI ima 128-bitni pomnilniški vmesnik in 12 točkovnih cevovodov. Kartica bije pri 500 MHz v jedru in z 800 MHz v pomnilniku GDDR3.

Več o HDMI Sapphire tukaj.

34 komentarjev

GeCube Dual-X1600 XT na CeBIT-u

X-Bit Labs - Potem ko je ASUS na začetku meseca zaradi manjših zmogljivosti od pričakovanih preklical izdelavo grafične kartice z dvema grafičnima čipoma X1600, se je GeCube odločil, da na CeBIT-u, kljub temu predstavi svoj model z dvema X1600 čipoma. Le-ta bosta povezana z CrossFire tehnologijo in bo imela kar štiri DVI izhode (dva Dual-Link in dva Single-Link DVI). Jedro X1600 XT tiktaka na frekvenci 590MHz, ima 12 pixel cevovodov in 5 vertex enot, na voljo pa ima 128 bitni pomnilnik pri frekvenci 1380MHz. Teoretično bi kartica z dvema takima čipoma dosegla zmogljivost Radeona X1800 XT, vendar v resnici take zmogljivosti dva čipa povezana z CrossFire tehnologijo (tudi SLI) ne zmorejo doseči.

Od aprila naj bi bila kartica dobavljiva po ceni 399 ameriških dolarjev. Cena je proti ceni navadne X1600 XT (približno 179 ameriških dolarjev) kar visoka, saj je edina prednost, ki jo prinaša nova kartica možnost priklopa štirih monitorjev na eno grafično kartico.

Izvorna novica na X-bit labs.

1 komentar