»

Razvit laser za prestrezanje raket

Los Angeles Times - Pentagon je ta teden izvedel preizkus tehnologije, ki se zdi kakor iz Vojne zvezd. Na predelani Boeing 747 so namestili ogromen laser, ki je prestregel in uničil balistično raketo Scud med letom. Letalo je raketi sledilo s toplotnimi senzorji in nato s kemičnim laserjem, ki je preluknjal ohišje rakete, ki je zaradi tega razpadla na dva dela in padla v ocean. Po neuradnih informacijah naj bi bilo letalo med poizkusom od rakete oddaljeno 100 do 200 kilometrov. Uro pozneje so uspeli na enak način uničiti še drugi tesni izstrelek, ne da bi boeing moral pristati in dotočiti gorivo. V Pentagonu so sicer dejali, da so prvi tovrstni test izpeljali že 3. februarja, a javnosti niso obvestili.

Drugi del preizkusa, kjer so poizkušali sestreliti...

73 komentarjev

Nov "gizmo", ki kani nadomestiti miško

vir: CNet
CNet - Res je. In točno ta gizmo naj bi bil na prodajalnih policah že letos v času Božiča, za ceno 299$.



Gre namreč za napravico, ki jo na glavo nataknemo kot čelado, le ta pa nam preko posebnih tipal oziroma senzorjev potem "prebira" naša možganska valovanja. Samo programje pa je zasnovano tako, da le ta valovanja pretvori v prave ukaze, ki se kažejo na zaslonu (npr.: manipulacija z objekti na zaslonu).







Podjetje Emotiv, ki razvija to napravico prihaja iz San Francisca, za Božička pa v paketu poleg t.i. brain control interface-a obljubljajo tudi priloženo igrico.



Več si lahko preberete na cnet

34 komentarjev

Barcade obuja spomine

News.com - Na News.com pišejo o zelo zabavnem projektu, imenovanem Barcade, pravzaprav gre za skladišče v Brooklynu (New York), ki ga je lastnik preuredil v igralnico. Prostor je podoben tistim, v katerih si je mladina v preteklosti znala krajšati čas z različnimi igralnimi avtomati, le da tokrat primaren namen ni zaslužek, kot je bilo to včasih, saj zaradi razmaha računalnikov praktično nihče več ne zahaja v tovrstne lokale. Barcade je zasnovan tako, da je potrebno plačati le ob vstopu, potem pa se lahko do onemoglosti zabavate s Froggerjem, Pacmanom in podobnimi klasikami. Namen vsega skupaj je predvsem obujanje nostalgičnih čustev, več lahko izveste v izvorni novici, priporočamo še ogled fotografij.

3 komentarji

Orožje prihodnosti

Del ABL sistema

News.com - CNET je objavil zanimiv intervju z Dougom Beasonom, o orožjih ne tako daljne prihodnosti, ki jih namerava uporabljati vojska ZDA, ter o nekaterih orožjih, ki so že bila uporabljena.

Ameriška vojska že nekaj let razvija protibalistični, leteči laserski sistem, poimenovan preprosto ABL, sedaj pa se bliža prvi, leteči test tega obrambnega orožja. Orožje je opremljeno s t.i. COIL laserjem, svoj namen, to je prestrezanje raketnih izstrelkov, pa bo dosegalo s segrevanjem površine izstrelka, kar povzroči eksplozijo goriva, ki uniči raketo. Sistem bo sposoben prestreči več tarč, prvi testi prestrezanja medcelinskih balističnih izstrelkov pa so napovedani za leto 2008. Na voljo je tudi galerija fotografij...

56 komentarjev

Kratka fotozgodovina trdih diskov

News.com - Na news.com so nam pripravili kratko slikovno zgodovino razvoja trdih diskov. Od prvega diska IBM 305 v letu 1956, ki je vseboval 50 24 palčnih ploščkov in je lahko shranil 5MB podatkov, pa do današnjih "Microdrive" diskov kot jih najdemo v iPodih, ki merijo le 0.85 palca in lahko shranijo več kot 5 GB podatkov. Pravijo tudi, da proizvajalci ne nameravajo več zmanjševati velikosti diskov, ampak se bodo potrudili povečati zanesljivost in kapaciteto teh malih zverinic.

15 komentarjev

Humvee z laserjem

New Scientist - Ne, naslov novice ni hec. Na Humveeja so ameriški znanstveniki namestili močan laser, njegova naloga pa bo uničevanje min na bojnem polju. Testirati naj bi ga začeli kmalu, malo daljši tekst pa si lahko preberete tukaj.
Hehe, me zanima, kdaj se bodo naši politiki odločili, da če so že naročili Humveeje, lahko zraven naročijo še 'en par' takihle laserčkov[>:D].

0 komentarjev