»

GPGPU - nVidia Tesla

Daily Tech - Grafični procesorji se od centralnih razlikujejo predvsem zaradi specializacije. Če poznate delovanje procesorja, najbrž veste, da so grafični že nekaj časa precej superiorni in da svoje starejše bratce na svojem področju (računanje s plavajočo vejico) posekajo po celi črti. Prav zato se izdelovalci grafičnih procesorjev lotevajo uporabe svojih čipov v bolj splošne namene, mletje decimalk je recimo ena najbolj pogostih računalniških aktivnosti na različnih področjih znanosti. Iz nVidie tako prihaja Tesla, ki je na voljo v različnih oblikah in okusih, temelji pa na...

15 komentarjev

Prihaja Radeon X1900 GT

Slo-Tech - Po informacijah s spletne strani Daily Tech, naj bi ATI prihodnji teden pričel s proizvodnjo novih grafičnih kartic z oznako Radeon X1900 GT, pri kateri gre za oskubljeno X1900 XTX. Namesto 48 Pixel Shader-jev, jih bo nova grafična kartica imela 32, poleg tega bo imela nižje frekvence (GPU 575 MHz, RAM 600 MHz) od X1900 XTX, opremljena pa bo le s 256MB pomnilnika.

V nasprotju z ostalimi člani družine X1900 naj bi model z oznako GT imel enostaven, nizek hladilnik, ki ne zaseda dodatnega slota pod grafično kartico. Cena nove kartice naj bi se gibala pod tristo ameriškimi dolarji, tako bi se v ceni in zmogljivosti X1900 GT primerjal z GeForce 7900GT. Poleg tega so se že pojavila ugibanja o možnosti softmoda v različico XTX, saj oba temeljita na enakem grafičnem čipu (R580).

Več o tem lahko preberete v izvorni novici na Daily Tech-u.

13 komentarjev

Cene prihajajočih procesorjev

Slo-Tech - Na spletni strani Daily Tech so objavili informacije o cenah prihajajočih AMD-jevih procesorjev za podnožje AM2. Za najdražji model, Athlon 64 FX-62, bo po informacijah sodeč potrebno odšteti 1236 ameriških dolarjev, medtem ko bodo bodoči lastniki najcenejšega procesorja za prihajajoče podnožje, Sempron-a 2800+ zanj morali odšteti 67 ameriških dolarjev. Cene ostalih procesorjev:



Novim procesorjem bodo v box...

58 komentarjev

Novičke iz AMD-ja

Slo-Tech - Po podatkih iz AMD-jevega roadmap-a naj bi le-ta proizvodno procesorjev za podnožje Socket 939 zaključil čez približno leto dni. Procesorje temelječe na jedru Venice bodo prodajalci lahko naročili do konca drugega četrtletja letošnjega leta, procesorje s San Diego jedrom ter modele Athlon 64 X2 pa bo možno naročit do konca letošnjega leta, prav tako tudi januarja predstavljen procesor Athlon 64 FX-60. Do drugega četrtletja leta 2007 bo AMD zaključil s proizvodnjo in dobavo vseh s939 procesorjev.

Podnožje s754 pa bo AMD ohranil pri življenju vse do konca leta 2007, saj bodo procesorji Sempron za omenjeno podnožje kljub predstavitvi modelov za prihajajoče podnožje AM2 ostali v proizvodnji vse do omenjenega datuma. Izvorna novica na Daily Tech-u.

Poleg tega bo singapursko podjetje Chartered Semiconductor, ki je do sedaj izdelovalo IBM-ove procesorje za igralno konzolo Xbox 360, letos junija začelo z izdelavo AMD-jevih procesorjev. Več o tem v izvorni novici na X-bit labs.

41 komentarjev

AMD zvišuje cene

Slo-Tech - Po podatkih s strani [Hard|OCP, naj bi AMD prihodnji mesec povišal cene svojih procesorjev Athlon 64 in Athlon 64 X2. O višini skoka cen ni informacij, naj bi pa šlo za nekaj ameriških dolarjev. Cene procesorjev Athlon 64-FX bodo ostale nespremenjene. Procesorji znamke Sempron naj bi se petnajstega maja pocenili. Takrat naj bi AMD tudi objavil cene prihajajočih procesorjev za podnožje AM2. Naj še spomnimo da bo Intel konec aprila znižal cene dvojedrnih Pentiumov.

Izvorna novica na [H]ard|OCP.

56 komentarjev