»

Dvojedrni Sempron

DigiTimes - Po tem, ko je Intel pred časom predstavil dvojedrne procesorje Celeron se je za podoben korak odločil tudi AMD. Na kitajskem trgu so namreč predstavili dvojedrnega Semprona 2100+. V 65-nanometrski tehnologiji izdelan procesor ima frekvenco 1,8 GHz vsako imed jeder pa premore 256 kB drugonivojskega predpomnilnika. V navezi s poceni matičnimi ploščami z AMD-jevimi veznimi nabori z integrirano grafiko RS780 oziroma 690G naj bi bil omenjen dvojedrni Sempron pravi prodajni hit na Kitajskem, saj je za sam procesor potrebno odšteti vsega 55 ameriških dolarjev. Zaradi tega so že se pojavile govorice o pocenitvi Intelovega dvojedrnega Celerona.

Več o tem na DIgiTimes.

9 komentarjev

3DMark07 s podporo štirijedrnim procesorjem

VR - Zone - Aplikacija 3DMark na naši strani seveda ne potrebuje posebne predstavitve, saj ima bližnjico za njen zagon veliko število članov naše skupnosti kar na namizju. Sam program je za končnega uporabnika uporaben tudi za to, da se prepriča, ali je naložil vse gonilnike in pravilno nastavil BIOS za svoj čisto-nov-prvič-sestavljen-sistem. Dobljene točke svojega sistema lahko namreč primerja z drugimi uporabniki v velikanski bazi rezultatov ( ORB).

Kakorkoli, s pojavom prvih štirijedrnih procesorjev, je seveda nujno, da bo program vpregel tudi nova jedra. Kot pravijo kolegi na VR-Zone, bodo dodatna jedra vključena tudi v (vsaj tri) game teste. Z drugimi besedami, nakup štirijedrnika bo zagotovil več točk in višje mesto na lestvici.

7 komentarjev

Test varčnih procesorjev AMD

Slo-Tech - AMD je imel kar nekaj časa dominanten položaj na trgu namiznih procesorjev, če ocenjujemo njihove performanse, a zadnje generacije, ki so prispele iz Intelovih tovarn, so ga vrgle s prestola. Najhitrejši čipi za mase so trenutno Core 2, kljub temu pa se AMD ne misli hitro predati -- njihovi izdelki so še vedno konkurenčni na drugih področjih.

Člankopisci na motherboards.org so vzeli pod drobnogled dva dvojedrna procesorja Athlon 64 X2 (4600+ in 3800+), poudarek testa pa ni bil na golih performansah, ampak na razmerju med performansami in porabo. Slednji podatek je lahko za kupce, ki razmišljajo dolgoročno, zelo pomemben -- če se odločamo za nakup procesorja in izberemo takšnega, ki je energetsko varčen, lahko sistem opremimo z bistveno cenejšim napajalnikom, par tisočakov prihranimo še na računu za elektriko, posledično pa lahko ta denar vložimo v dražji model z boljšimi performancami. Priporočeno branje za preračunljive.

6 komentarjev

AMD predstavil procesorje Turion 64 X2

AMD - AMD je pred dnevi predstavil štiri nove procesorje za prenosne računalnike, z imenom Turion 64 X2. Gre za 64-bitne dvojedrnike, katerih poslanstvo je konkurirati Intelovim Core Duo dvojedrnikom za prenosne računalnike. Najšibkejši med novimi Turioni bo nosil oznako Turion 64 X2 TL-50 in imel frekvenco 1.6 GHz, poleg tega bo imel dvakrat po 256 KB drugonivojskega predpomnilnika, njegova poraba pa naj bi znašala 31 W.

Najzmogljivejši, z oznako Turion 64 X2 TL-60, tiktaka pri frekvenci 2.0 GHz. Imel bo dvakrat po 512 KB drugonivojskega predpomnilnika in porabo 35 W. Cena slednjega znaša 354 ameriških dolarjev, medtem ko bo za najšibkejšo različico potrebno odšteti 184 zelencev. Poleg omenjenih dveh, bosta kupcem na voljo še Turion 64 X2 TL-52 in TL-56 po ceni 220, oziroma 263 ameriških dolarjev.

Več o tem si preberite v AMD-jevem sporočilu za javnost.

6 komentarjev

Novi Turioni 64 X2 in Opteroni

Slo-Tech - AMD naj bi devetega maja letos predstavil nov procesor za prenosne računalnike, dvojedrni Turion 64 X2, s kodnim imenom Taylor. Nov procesor bo imel podnožje S1, podpiral bo DDR2 667 MHz pomnilnik. Imel bo 2x 256 kB drugonivojskega predpomnilnika, medtem ko bo različica s kodnim imenom Trinidad imela dvakrat po 512 kB. Kasneje bo na voljo tudi enojedrna različica s kodnim imenom Keene. V prvi polovici naslednjega leta bo AMD predstavil naslednika Taylorja, v 65 nanometrski tehnologiji izdelanega Tylorja. Poslanstvo novih Turionov je konkurirati Intelovim Core Duo in Core Solo procesorjem. Več o prihajajočih Turionih 64 X2 si lahko preberete v izvorni novici na Daily-Tech-u.

Poleg tega naj bi AMD 4. aprila predstavil nova Opterona, in sicer z oznakama 256 in 856, s frekvenco 3 GHz. Nova procesorja za podnožje s940 bosta imela 1 MB drugonivojskega predpomnilnika, porabila pa naj bi 95 W. Junija bosta predstavljena dvojedrna Opteron 285 in 885 s frekvenco 2,6 GHz, naslednje leto...

4 komentarji

AMD zvišuje cene

Slo-Tech - Po podatkih s strani [Hard|OCP, naj bi AMD prihodnji mesec povišal cene svojih procesorjev Athlon 64 in Athlon 64 X2. O višini skoka cen ni informacij, naj bi pa šlo za nekaj ameriških dolarjev. Cene procesorjev Athlon 64-FX bodo ostale nespremenjene. Procesorji znamke Sempron naj bi se petnajstega maja pocenili. Takrat naj bi AMD tudi objavil cene prihajajočih procesorjev za podnožje AM2. Naj še spomnimo da bo Intel konec aprila znižal cene dvojedrnih Pentiumov.

Izvorna novica na [H]ard|OCP.

56 komentarjev

Informacije o dvojedrnem Turionu 64

Laptop Logic - Kljub temu, da AMD načrtuje predstavitev dvojedrnega procesorja za prenosne računalnike šele julija, se je na spletni strani LaptopLogic.com pojavil screenshot, ki je prikazoval podatke o delovanju dvojedrnega Turiona 64. Žal so sliko kasneje odstranili in se opravičili za njeno objavo. Kljub temu pa je v javnost pricurljalo nekaj informacij o karakteristikah dvojedrnega Turiona.

Jedri tiktakata s frekvenco 1,8 GHz pri napetosti le 1,075 V ( pri enojedrnih Turionih 64 je ta vrednost 1,35 V (serija MT) oziroma 1,45 V (serija ML)). Pri znižani frekvenci (varčni način) 800 MHz, se nov dvojedrnik napaja z 0,9 V, kar je za 0,1 V manj kot današnji Turioni 64 (1,0 V). Vodilo HyperTransport deluje s frekvenco 800 MHz, enako kot pri dosedanjih Turionih 64.

Izvorna novica na LaptopLogic.com
Novica na Hartware.net.

23 komentarjev

Štirijedrni AMD procesorji za Socket-M2

CRN - Advanced Micro Devices je zagotovil, da hkrati z uvedbo štirijedrnih procesorjev, predvidoma tekom leta 2007, ne bodo uvedli novega podnožja. Tako da bodo lastniki prihajajočih podnožij Socket-M2 lahko uporabili tudi štirijedrne procesorje, pri tem bo samo potrebno nadgraditi BIOS. Podoben korak so pri AMDju že storili pri izdelavi dvojedrnih procesorjev za podnožje s939.

AMD bo sredi letošnjega leta predstavil nove dvojedrne procesorje ter novo podnožje Socket-M2, ter ob tem želi tudi potrditi svoje zagotovilo, da bodo štirijedrniki delovali na tem podnožju. Trenutno AMD s partnerji dela na zagotavljanju delovanja Socket-M2 s prihajajočimi štirijedrnimi procesorji, ki bodo podpirali pomnilnik DDR2.

Obenem Hartware.net opozarja, da v nasprotju od trditev nekaterih spletnih časnikov štirijedrni procesorji ne bodo združljivi s podnožjem s939.

8 komentarjev

AMD povečal delež prodanih procesorjev

Hartware.net - Po podatkih Mercury Research-a je ameriški AMD v četrtem četrtletju lanskega leta povečal svoj delež prodanih procesorjev, ki temeljijo na x86 arhitekturi. Prvič po letu 2001 je namreč uspel preseči mejo 20% in ima sedaj 21,4-odstotni delež med prodanimi procesorji (x86). V tretjem četrtletju je bil ta delež še 17,8%. Intelov kos pogače je 77,2% (Q3 še 80,8%)

V segmentu procesorjev, namenjenih za strežnike, ki ga je dolgo časa povsem obvladoval Intel (x86!), se je povečal delež prodanih procesorjev Opteron, iz 12,7% na 16,4%, pri namiznih procesorjih AMD-ju pripada 24,3 odstotkov (v tretjem četrtletju 2005 je bil ta delež 20,4%), pri mobilnih procesorjih pa se je delež prodanih AMD-jevih procesorjev povečal iz 12,2% na 15,1%.

Izvorna novica na Hartware.net: link.

5 komentarjev

Predstavljeni novi Opteroni x48

X-Bit Labs -

Kot je bilo že dalj časa pričakovano, je AMD danes najavil novo vejo Opteronov, ki bodo delovali pri 2,2 GHz. Novi Opteroni bodo na voljo kot modeli 148, 248 in 848, kjer prva cifra pove, s koliko procesorji v navezi bo posamezen sposoben delovati.

Kaj bo novega? Razen zvišanega takta pravzaprav bore malo. Omeniti velja podporo PC3200 pomnilniku, ki so jo sicer premierno uvedle x46 inačice Opteronov, omogočila pa naj bi do 28 % povečanje hitrosti v primerjavi s PC2700 pomnilnikom. Še tisti manj prijetni del -- cene: Opteron 148 vas bo olajšal za 733 zelencev, 248 za 913, 848 pa kar za 3.200. Več o tem.

4 komentarji

Celeron 2,5 in 2,6 GHz

vir: Intel
X-Bit Labs - Intel je javnosti sporočil, da namerava na hitro razširiti paleto Celeronov z novimi modeli. Novinca se bosta pridružila dosedanjim 2,40, 2,30, 2,20 in 2,10 GHz modelom, ki se bodo pocenili na 85, 79, 74 in 74 ameriških zelenih lističev. Potila se bosta pri 2,5 oziroma 2,6 GHz. Nova modela naj bi prišla na prodajne police čez približno en mesec. Klik!

30 komentarjev