»

Poplava novih grafičnih kartic

Daily Tech - Hkrati z predstavitvijo Radeona X1950 je ATI predstavil tudi grafični kartici Radeon X1650 PRO in X1300 XT, vendar sta le-ti pri predstavitvi ostali v senci velikih bratov. Prva temelji na jedru R530, ki premore 12 Pixel Shader cevovodov ter pet Vertex Shader enot in tiktaka s frekvenco 600 MHz. Proizvajalci grafičnih kartic se lahko odločajo med DDR2 in GDDR3 pomnilnikom s frekvenco 400, 500 ali celo 700 MHz ter pomnilniške širine 128 bitov. Ogledate si lahko tudi test omenjene kartice.

Jedro modela X1300 XT tiktaka s frekvenco 500 MHz, proizvajalci pa lahko prav tako kot pri X1650 PRO izbirajo med DDR2 in GDDR3 pomnilnikom, pri tem pa je pomnilniška širina pri prvem 64 pri drugem 128 bitna, frekvenca prvega 400 MHZ ter drugega 500 MHz. Kartici bosta kupcem na voljo od štirinajstega septembra.

Več o omenjenih karticah si preberite na RegHardware.

nVidia bo, kot odgovor na ATI-jeve korake v naslednjih tednih predstavila poleg 7900 GS in 7950 GT tudi model 7100GS, ki...

17 komentarjev

Spletne urice: Django

Slo-Tech - V sredo, 29. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Jure Čuhalev predaval o orodju Django.

Django je visoko-nivojsko Python ogrodje za grajenje spletnih strani. Po samem delovanju se močno zgleduje po Ruby on Rails, vseeno pa ima kopico svojevrstnih značilnosti in originalnih pristopov, ki omogočajo resnično hitro grajenje spletnih aplikacij.

V predavanju bodo predstavljene osnove model-control-view pristopa k razvoju spletnih aplikacij in kako je ta pristop integriran v Django. Kot dopolnilo k teoriji pa bodo predstavljene tudi dejanske izkušnje pri uporabi.

14 komentarjev

Pipin odprti termin: Odprto-kodne grafične aplikacije

Slo-Tech - V torek 28. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Petra Čuhaleva z naslovom Odprto-kodne grafične aplikacije

Predstavili vam bomo kaj se je odvijalo na prvi konferenci odprtih grafičnih programov Libre Graphics Meeting v Lyonu. Izvedeli boste nove ideje, napotke in razmišljanja o tem kam gre trenutno razvoj odprto-kodnih grafičnih programov katerih paradni konji GIMP, Inkscape, Scribus in Blender so se že dobro ustalili med nami prihajajo pa tudi novinci kot je Xara. Pogledali si bomo kaj novega prinašajo nove različice in pokazali kako se lahko kosajo s komercialnimi aplikacijami.

18 komentarjev

Pipin odprti termin: GORI.Node Garden II

Slo-Tech - V torek 14. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo Jee Hyun Oh podrobneje predstavila tehnološko delovanje projekta GORI.Node Garden II - vrta v katerem se odseva virtualni svet.

Tehnologije, ki jih je povezala med seboj segajo od mikrokontrolerjev z ethernet vmesnikom, ki skrbijo za dejansko cvetenje vrta do posebne Flash aplikacija in strežnika, ki skrbijo za medsebojno komunikacijo uporabnikov.

2 komentarja

Spletne urice: Novosti v Flash 8.5

Slo-Tech - V sredo, 1. marca vas ob 19.00 vabimo v Kibepripo na Spletne urice, kjer bo Boris Miljković - Krokar predaval o Novostih v Flash 8.5.

Prejšnjo jesen je Macromedia predstavila novo različico Flash-a. V različici 8 je obilo novih možnosti za razvijanje spletnih aplikacij, vendar pravo revolucijo prinaša različica 8.5. Z novo različico ActionScripta (3.0) in funkcijami, ki omogočajo do včeraj neverjetne možnosti, se je Flash približal bolj resnim konkurentom na tržišču.

5 komentarjev

Pipin odprti termin: Jezik XML in njegova uporaba

Slo-Tech - V torek, 28.2. vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Tomaža Kaštruna o Jeziku XML in njegovi uporabi.

V predavanju bomo na kratko spoznali grobo strukturo XML, njegovih elementov in komponent, ter si ogledali uporabo XML v vsakdanji rabi. Za tem si bomo v ogledali primer XMLja z njegovimi elementi ter komponentami in s pomočjo XML urejevalnika naredili lasten XML dokument z vsemi komponentami. Novi dokument bomo nato testirali z različnimi orodji, ter tako občutili prednosti tovrstnega jezika in njegove zmožnosti v prihodnosti.

Tomaž Kaštrun jezik XML redno uporablja v življenju raziskovanja, pri uporabi baz podatkov ter v svetu programiranja.

8 komentarjev

Pipin odprti termin: (Multi)medijsko pokrivanje konference

Slo-Tech - V torek 7. februarja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje z naslovom (Multi)medijsko pokrivanje konference.

Dandanes konference niso omejene le na njihove obiskovalce ampak jih spremlja tudi svetovna javnost. Organizatorji se pogosto trudijo nuditi dostop vsem, ki se je niso uspeli udeležit in ustvariti medijski arhiv za udeležence. Polna medijska pokritost konference je kompleksna naloga, ki zahteva uigrano ekipno delo. Dodaten izziv pa je uporaba odprto-kodnih rešitev in odprtih standardov.

Jure Čuhalev bo predstavil delo Kiberpipine ekipe z medijskim pokrivanjem konference OpenOffice.org 2005. Kakšne so izkušnje, ki jih je ekipa pridobila pri izvedbi in kateri so potrebni delovni procesi; tehnološkega dela pa se bomo dotaknili predvsem s stališča potrebnih tehnologij in smernic za nadaljno raziskovanje. Govora bo predvsem o pretočnih video posnetkih, zajemanju videa za arhiviranje, spletnih straneh in namiznem zalozništvu.

Končni izdelek Kiberpipine medijske ekipe si lahko...

0 komentarjev

Blender od A do Pro

Slo-Tech - Na področju sodobnih programov za 3D modeliranje in animacijo dandanes vlada velika gneča. Uporabnik sploh ne ve, s čim bi začel. V večini primerov pa uporabniki, kljub temu, da so se na nek tak program privadili, ne morejo zbrati dovolj denarja, da bi kupili svojo lastno različico programa, ki bi ga potem lahko uporabljali v profesionalne namene ali zgolj za lastno izživljanje izbruhov ustvarjalnosti.

Lahko pa se seveda vprašamo tudi: Zakaj bi sploh dajal svojo celoletno plačo ali pa izkupiček dveh let štipendije, zato, da si kupim en program? Ni ti treba prodajati hiše ali pa kot sužnje zaposliti svoje sestre, da si ga lahko kupiš, ker še vedno obstajajo ljudje, ki se trudijo in izdelujejo kvalitetno programje brez zahtevka za plačilu. Blender je zastonj....

22 komentarjev