»

O hitrejšem Wordpressu in prisotnosti podjetij v družbenih omrežjih

Utrinek z MobileMonday Slovenija v Kiberpipi: Tomi Ahonen

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek na Pipinem odprtem terminu "Hiter Wordpress - mokre sanje blogerjev" se boste lahko naučili, kako zoptimizirati Wordpress ter ga z nekaj triki iz počasne in okorne zverine lahko pohitrite, ukrotite in zdresirate. Optimizacija se začne pri strežniku in konča pri odjemalcu. O tem, kaj se splača optimizirati in kako ter kaj je potrebno narediti na strežniku in kako pomagati internetnemu brskalniku, da bo celotno stran hitreje izrisal, bo govoril David...

30 komentarjev

AVR mikrokontrolerji v OpenLabu

AVR razvojna plošča

Slo-Tech - V četrtek, 28. 1. 2010, ob 19.30 bomo v OpenLabu (Koroška c. 19, Kranj - rumen trojček pri Gimnazija Kranj) imeli predstavitev razvojnega okolja za AVR Atmel mikrokontrolerje. Predstavitev bo živa postavitev okolja, splošni opis same razvojne plošče in demonstracija prevajanja programa in programiranja AVRja. Predaval bo Blaž Zupanc, hobi elektroničar.

Vsi, ki vas zanima kaj to je mikrokontroler in iz česa je sestavljen ter kaj lahko nanj priključimo, vljudno vabljeni na 10. Tehnološki večer. Vstop prost.

10 komentarjev

Kako zlomiti konkurenco in odnesti celo kožo?

Kiberpipa - Zadnji torek v marcu bo v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu predaval Boris Horvat iz podjetja ABM d.o.o, ki je pred kratkim doseglo pomembno zmago v desetletje trajajočih sporih z nacionalnim telekomunikacijskim operaterjem. Vrhovno sodišče Slovenije se je prvič izreklo o varstvu konkurence in razsodilo da operater s prevladujočim tržnim položajem le-tega ne sme zlorabljati in na kakršenkoli način diskriminirati drugih operaterjev. Predavanje bo imalo krajši teoretični uvod o varstvu konkurence, temu pa bo sledila podrobna analiza konkurenčnih sporov med Telekomom Slovenije in tako imenovanimi alternativnimi ponudniki interneta, ki so pripeljali do današnjega stanja na trgu. Več o dogajanju si preberite tukaj. Vabljeni v Kiberpipo v torek, 31.3. ob 19. uri!

Spletne urice na Dan norcev odpadejo. Vljudno vabljeni!

0 komentarjev

Pipin odprti termin: E-študent

Slo-Tech - V torek, 21. novembra, vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo govor o storitvi E-študent.

Predstavljen bo nov odprt sistem, namenjen vsem študentom kot študijsko orodje. Del ekipe E-student.si bo predstavil istoimenski projekt, ki predstavlja popolnoma drugačen pogled na sam študij. Moto projekta je "od študentov za študente" in predstavlja odlično dopolnilo k učnemu procesu, kjer študentje različnih študijskih smeri gradijo bazo znanja in prispevajo nekaj malega k ideji odprte univerze.

0 komentarjev

Pipin odprti termin: Bližnje srečanje 4. vrste - KDE4

Slo-Tech - V torek, 14. 11 vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin kjer bo Andrej Vernekar predaval o prihajajočem KDE4.

V zadnjih mesecih je nastal vtis, da projekt KDE napreduje počasneje kot konkurenčni GNOME, saj je ta objavil več novih različic. V resnici pa je to le zatišje pred novo generacijo KDE 4.0, katere razvoj poteka že več kot eno leto. Šlo bo za velik preskok, kakršnega ni bilo že od KDE 1.0 dalje. Kaj nam bo torej prinesla nova generacija namiznega okolja? Se bo lahko merila s konkurenco, ki jo predstavljata Windows Vista in MacOS X 10.5? V tem predavanju bodo predstavljene nove tehnologije, ki so že v kodi KDE 4, in tudi nekaj tehnologij, ki šele prihajajo. Izognili pa se ne bomo niti spremembam v izgledu okolja, ki običajno sledijo novim generacijam okolja KDE.

Predaval nam bo Andrej Vernekar, vodja skupine za slovenjenje KDE v okviru društva Lugos.

31 komentarjev

Nekaj vzorčnih primerov z mize varnostnega centra SI-CERT

Slo-Tech - V torek 11. aprila vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo Gorazd Božič predstavil vzorčne primere z mize varnostnega centra SI-CERT.

Poleg nekaj hitrih statističnih in tehnično usmerjenih podatkov o obdelanih varnostnih incidentih zadnjih nekaj let, bo avtor skušal opisati ozadje nekaterih vdorov in zlorab. Kdo "dosa" po naših omrežjih in zakaj?

Gorazd Božič je vodja varnostnega centra SI-CERT na Arnesu.

15 komentarjev

Pipin odprti termin: Odprto-kodne grafične aplikacije

Slo-Tech - V torek 28. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Petra Čuhaleva z naslovom Odprto-kodne grafične aplikacije

Predstavili vam bomo kaj se je odvijalo na prvi konferenci odprtih grafičnih programov Libre Graphics Meeting v Lyonu. Izvedeli boste nove ideje, napotke in razmišljanja o tem kam gre trenutno razvoj odprto-kodnih grafičnih programov katerih paradni konji GIMP, Inkscape, Scribus in Blender so se že dobro ustalili med nami prihajajo pa tudi novinci kot je Xara. Pogledali si bomo kaj novega prinašajo nove različice in pokazali kako se lahko kosajo s komercialnimi aplikacijami.

18 komentarjev

Pipin odprti termin: GORI.Node Garden II

Slo-Tech - V torek 14. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo Jee Hyun Oh podrobneje predstavila tehnološko delovanje projekta GORI.Node Garden II - vrta v katerem se odseva virtualni svet.

Tehnologije, ki jih je povezala med seboj segajo od mikrokontrolerjev z ethernet vmesnikom, ki skrbijo za dejansko cvetenje vrta do posebne Flash aplikacija in strežnika, ki skrbijo za medsebojno komunikacijo uporabnikov.

2 komentarja

Pipin odprti termin: Fansubbing

Slo-Tech - V torek 14. februarja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Miha Jenka o Fansubbingu.

Fansubbing je primarno ljubiteljska dejavnost podnaslovitve animejev oz. japonskih risank, ki se je kot legalno vprašljiva dejavnost močno razvila preko zadnjih 25. let s koreninami razraščenimi v srcu ZDA.

Evolucija računalniških tehnologij, telekomunikacij in dobro organizirane skupnosti, ki so temelji obstoja današnjih fansubov, je privedla do ljubiteljskih izdelkov, katerih izdelava je tako rekoč brez opaznih stroškov, ki si jih ljubitelji lahko prenesejo iz Interneta, predvsem z uporabo BitTorrent tehnologije. Široka prekospletna distribucija, vedno višja kvaliteta fansubov in piratiziranje legalnih DVD natisov pa potiho ogrožajo dobiček licenčnih podjetij.

Razkrite bodo nekatere skrivnosti, ki jih uporabljajo, da lahko ljubiteljem dostavijo najboljše podnapise.

2 komentarja

Pipin odprti termin: Battle for Wesnoth

Slo-Tech - V torek, 8. novembra vas on 19.00 vabimo na Pipin odprti termin, kjer bo Matija Šuklje predstavil odprtokodno igro Battle for Wesnoth.

Battle for Wesnoth je prosta (in zastonj) fantazijska potezna strategija, ki je prešla v različico 1.0. Gre za eno najpriljubljenejših in najhitreje razvijanih (prostih) iger zadnje čase! Zato je prav, da si jo pobližje ogledamo in raziščemo razloge za njeno priljubljenost in ultra-hiter razvoj. Battle for Wesnoth teče na večini modernih (ter tudi nekaterih bolj eksotičnih) sistemov.

11 komentarjev

Pipin odprti termin: Gstreamer in flash2xml

Slo-Tech - Torek 10. maj ob 19.00 bo na Pipinem odprtem terminu govoril programer in ustvarjalec Daniel Fischer.

Razvil je framework Pakt, ki omogoča mrežno krmiljene grafike, in množico elementov Warsaw, ki združujejo knjižnice za manipulacijo slik, videa in računalniškega vida. Warsaw in Pakt sta zgrajena na odprti multimedijski platformi GStreamer.

Daniel prihaja iz nemškega Weimarja in uporablja prostokodne tehnologije video procesiranja v realnem času za gradnjo interaktivnih in reaktivnih inštalacij in performansov. V zadnjem času se ukvarja tudi z zanimivim projektom flash2xml/xml2flash, ki se loteva ustvarjanja animacij flash na drugačen način od ustaljenih.

...

7 komentarjev