»

Spletne urice: Elementi uporabniške izkušnje

Slo-Tech - V sredo, 17. maja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Splente urice, kjer bo David Rozman predaval o Elementih uporabniške izkušnje.

Je za dobro spletno rešitev potrebno res le znanje programiranja in oblikovanja?

Skozi pojem uporabniške izkušnje si bomo na praktičnih primerih ogledali, kaj ta sploh je, zakaj je pomembna, v kakšnem odnosu je do sorodnih pojmov, kot so: informacijska arhitektura, uporabnost in uporabniška orientiranost, ter kaj nas o njej lahko naučijo Google, Amazon in spletna mesta oblikovana v duhu Web 2.0.

David Rozman je študent komunikologije na Fakulteti za družbene vede in se v podjetju Parsek ukvarja s spletnim načrtovanjem in uporabniško izkušnjo.

7 komentarjev

Spletne urice: Testiranje spletnih aplikacij

Slo-Tech - V sredo 12. aprila vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice kjer bo Sebstajn Trepča predaval o tem kako poteka Testiranje spletnih aplikacij.

UnitTesti so vsekakor zelo uporabni, vendar jih ne moremo vedno uporabiti za spletne aplikacije. V zadnjem času vedno več orodij izvaja teste kar preko HTTP protokola, torej imajo vgrajen spletni brskalnik, s katerim testirajo vašo aplikacijo na najvišjem nivoju. Na predavanju bo predstavljeno nekaj takih orodij in njihova uporaba.

Sebastjan Trepča je spletni programer in navdušen uporabnik Pythona.

7 komentarjev

Spletne urice: Osnove protokola HTTP ali kako streči čim manj vsebine

Slo-Tech - V sredo 5. aprila vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice kjer bo Primož Bratanič predaval o osnovah protokola HTTP oziroma kako streči čim manj vsebine.

Tokrat si bomo skupaj ogledali, kako lahko z uporabo nekaj osnovnih trikov, ki jih omogoča protokol HTTP, obremenitev našega strežnika zmanjšamo za več kot polovico. Primož Bratanič je glavni programer portala Slo-tech in odgovorni trener veleznane hrčkovske reprezentance.

5 komentarjev

Spletne urice: Django

Slo-Tech - V sredo, 29. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Jure Čuhalev predaval o orodju Django.

Django je visoko-nivojsko Python ogrodje za grajenje spletnih strani. Po samem delovanju se močno zgleduje po Ruby on Rails, vseeno pa ima kopico svojevrstnih značilnosti in originalnih pristopov, ki omogočajo resnično hitro grajenje spletnih aplikacij.

V predavanju bodo predstavljene osnove model-control-view pristopa k razvoju spletnih aplikacij in kako je ta pristop integriran v Django. Kot dopolnilo k teoriji pa bodo predstavljene tudi dejanske izkušnje pri uporabi.

14 komentarjev

Pipin odprti termin: Odprto-kodne grafične aplikacije

Slo-Tech - V torek 28. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Petra Čuhaleva z naslovom Odprto-kodne grafične aplikacije

Predstavili vam bomo kaj se je odvijalo na prvi konferenci odprtih grafičnih programov Libre Graphics Meeting v Lyonu. Izvedeli boste nove ideje, napotke in razmišljanja o tem kam gre trenutno razvoj odprto-kodnih grafičnih programov katerih paradni konji GIMP, Inkscape, Scribus in Blender so se že dobro ustalili med nami prihajajo pa tudi novinci kot je Xara. Pogledali si bomo kaj novega prinašajo nove različice in pokazali kako se lahko kosajo s komercialnimi aplikacijami.

18 komentarjev

Spletne urice: Zakaj sem namesto PHP uporabil Ruby on Rails?

Slo-Tech - V sredo, 15. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na spletne urice kjer bo Marko Mrdjenovič primerjal PHP in famozni Ruby on Rails.

20060106.log:17: Sebastjan mi je pastal link na Jonas blog, kjer je bil link na video, v katerem v pol ure naredis blog. Nisem takoj naročil knjige, sem se pa kljub temu, da sem običajno svoje projekte delal v PHPju, odločil, da naredim site v Ruby on Rails.

Predavanje se bo osredotočilo na razlike med PHP in RoR, morebitne težave pri prehodu in nasploh vse, kar bom doživel na tej poti.

23 komentarjev

Spletne urice: Novosti v Flash 8.5

Slo-Tech - V sredo, 1. marca vas ob 19.00 vabimo v Kibepripo na Spletne urice, kjer bo Boris Miljković - Krokar predaval o Novostih v Flash 8.5.

Prejšnjo jesen je Macromedia predstavila novo različico Flash-a. V različici 8 je obilo novih možnosti za razvijanje spletnih aplikacij, vendar pravo revolucijo prinaša različica 8.5. Z novo različico ActionScripta (3.0) in funkcijami, ki omogočajo do včeraj neverjetne možnosti, se je Flash približal bolj resnim konkurentom na tržišču.

5 komentarjev

Spletne urice: SVG in Canvas

Slo-Tech - V sredo 1. februarja vas ob 19.00 vabimo na Spletne urice v Kiberpipo, kjer bo Ivan Leben predaval o primerjavi med tehnologijami SVG, Canvas in Flash.

Spletni surferji so vedno bolj navajeni, da imajo internetne strani lepo grafično podobo, od tistih najpomembnejših pa to že skoraj zahtevamo. Potreba po zmogljivih grafičnih pogonih znotraj brskalnika čedalje bolj narašča. Kaj nam najnovejše tehnologije ponujajo? Ali sploh delujejo v vseh brskalnikih in v kakšni meri? Govorili bomo o prednostih in slabostih zadnjih odprtih tehnologij kot sta SVG in Mozilla Canvas ter jih primerjali z že uveljavljenim animacijami Flash.

4 komentarji

SOYO predstavil novo različico SY-K7V plošče

X-Bit Labs - SOYO je predstavil novo različico plošče SY-K7V, ki se bo imenovala SY-K7V DRAGON-plus. Namenjena bo AMD-jevim procesorjem Athlon in Duron. Za kar najhitrejše delovanje, bo SOYO na ploščo pricinil nabor VIA KT266A, ki je znan po svojih izjemnih rezultatih v navezi s pomnilnikom DDR SDRAM. Malce bolj zahtevnim, pa bo plošča ponudila tudi podporo pametnim karticam (Smart Card). Plošča bo izdelana v obliki ATX in bo vsebovala 5 PCI, 1 AGP Pro (podpora vsem trem načinom - 1x/2x/4x) in 3 DIMM reže, v katere bomo lahko dali kar 3 GB pomnilnika. Tiste, ki so se odločili, da bodo povsem prenovili sistem, bo gotovo razveselila integrirana zvočna kartica CMI 8783, ki se ponaša s šestkanalnim zvokom, klasična 10/100 Mbit/s integrirana mrežna kartica, ter Promisov FastTrak 100 Lite krmilnik, ki bo zadovoljil tudi uporabnike, ki potrebujejo RAID0 in RAID1.

1 komentar