»

Ali Google pripravlja svoj AirTag?

Slo-Tech - Pravzaprav je bolj presenečenje, da se Google podviga ni lotil že prej, kot je novica odkritje, da se vendarle premika. Google se pridružuje Applu, Samsungu in Tilu, saj pripravlja sledilnike predmetov z Bluetoothom po vzoru Applovega AirTaga. Strokovnjak za Android Kuba Wojciechowski je pri analizi kode našel segmente, ki so namenjeni projektu Grogu, ki ni nič drugega kot Googlov airtag.

Nove funkcije so v možnosti Fast Pair, ki jo Google uporablja za hitro parjenje naprav prek Bluetootha. Poleg imena Grogu sta v kodi tudi imeni GR10 in Grogu, funkcionalnost pa razvija ekipa iz Nesta. Wojciechowski trdi še, da bo novi Grogu podpiral Bluetooth LE in UWB, podobno kot Applovi izdelki pa naj bi imel tudi zvočnik za lažje iskanje pogrešanega predmeta. UWB pa bo omogočal natančnejše pozicioniranje in hitrejše iskanje. Tehnologijo je sicer pionirsko predstavil Tile pred desetletjem, a je zares uspela šele ko jo je skopiral Apple. Sedaj jo bo očitno skopiral še Google. Pri tem pa bo...

16 komentarjev

Nova knjiga Jamesa Boyla izdana pod CC licenco

The Public Domain: Enclosing the Commons of the Minde (naslovnica)

vir: Slashdot
Slashdot - James Boyle je izdal novo knjigo z naslovom The Public Domain: Enclosing the Commons of the Mind, kar samo po sebi ni nič posebnega. Zanimiv del izdaje je, da je knjiga izšla pod Creative Commons licenco in je tako brezplačno na voljo za prenos v PDF formatu oz. za branje kar na internetu, brez prenašanja, v preprostem HTML formatu.



Pa prijetno branje!

7 komentarjev

Izšel FreeBSD 7.0

OSNews - FreeBSD, za raznimi distribucijami Linuxa drugi najbolj priljubljeni odprtokodni operacijski sistem, je danes ponoči tudi uradno dočakal že svojo sedmo glavno različico.

Med novostmi izpostavimo poskusno uvedbo datotečnega sistema ZFS, "dnevnik" gjournal nad privzetim datotečnim sistemom UFS, iniciator iSCSI, poskusno uvedbo razporejevalnika ULE (ki naj bi postal privzet že v različici 7.1), podporo arhitekturi ARM (s čimer si obeta preboj v raznorazne elektronske naprave, t.i. vgradne sisteme), občutno pohitren TCP stack, primeren tudi za 1Gb in 10Gb mrežne vmesnike, ter tudi sicer izboljšano učinkovitost, saj naj bi po nekaterih testih za pribl. 15% prekašal Linux 2.6.22 oz. 2.6.24. Več podrobnosti najdete v uradni najavi, tehnično bolj podkovani pa ste vabljeni tudi k branju intervjuja z razvijalci.

Ker je bil izid že nestrpno pričakovan, zlasti onkraj Atlantika, priporočamo dolvleko s slovenskega zrcala.

15 komentarjev

Star Wreck

Slashdot - Obstaja Star trek, in obstaja Star Wreck. Skupina finskih Star Trek zanesenjakov je po sedmih letih ustvarila svoj prvi celovečerni Star Wreck film. Pred enim mesecem je izšel DVD, sedaj pa si lahko njihovo mojstrovino, v kateri celo nastopa nekaj pravih igralcev, prenesete od tukaj.

Zanimivo je, da so fantje in dekleta vse skupaj naredili praktično brez proračuna, a film vseeno vsebuje super zgodbo in vizualne učinke, ki se jih nebi sramoval noben Star Trek film ali serija. Zadeva je med drugim izdana pod licenco creative commons.

Se nam po tem, ko so ukinili še zadnjo Star Trek serijo, sedaj obetajo "odprtokodne" serije?

24 komentarjev

Lindows spet zlorablja

Slashdot - Potem ko je že kazalo, da se bo podjetje Lindows vsaj za nekaj časa rešilo bremena sodnega pregona, jim je zapretila nova nevarnost, ki je posledica njihove lastne malomarnosti. V predstavitvi svojega operacijskega sistema Linspire, prej znanega kot LindowsOS, so uporabili slikovni material avtorja z vzdevkom Klown, ki je svoje delo izdal pod licenco Creative Commons. Ker slednja brez predhodnega dovoljenja ne dovoljuje uporabe gradiva v komercialne namene, je Lindows naredil očitno napako. Podobnost je neizbežna.

17 komentarjev