»

SGI v prisilni poravnavi

OSNews - SGI, ki ga mnogi poznate kar pod polnim imenom Silicon Graphics, je v najboljših letih (konec 80.) slovel zlasti po zmogljivih delovnih postajah in malo kasneje tudi po strežnikih za pretakanje videa. Zaton pa se je pričel z bliskovitim razvojem grafičnih kartic za PC-je, vedno bolj priljubljenimi gručami PC-jev in prenosom udarne aplikacije Maya na konkurenčne platforme. Še nekaj zgrešenih poslovnih odločitev (zlasti tista o delovnih postajah z Intelovimi procesorji in Windows NT konec 90. je bila velik finančni fiasko) in podjetje je usodno zaplavalo v rdeče številke in je tako danes bilo prisiljeno vložiti predlog za prisilno poravnavo, obenem pa je napovedalo reorganizacijo, ki naj bi dolgove zmanjšala kar za četrt dolarske milijarde.

Kakorkoli se bo že zgodba končala, spodobila bi se kakšna minuta molka, da se še enkrat spomnimo na njihove legendarne mlinčke in datotečni sistem XFS, ki so ga poklonili odprtokodni skupnosti.

24 komentarjev

3D Labs izstopa iz sveta PC-jev

3D Realizm 800

Slo-Tech - V 3D Labs so se ukvarjali z razvojem grafičnih kartic, namenjenih za grafične delovne postaje (iz njihovih laboratorijev so bili denimo WildCat-i). Creative, lastnik 3D Labs od leta 2002, je te dni sporočil, da se bodo v tej podružnici odslej ukvarjali s prenosnimi napravami, ki bodo zahtevale močne grafične procesorje, za zahtevne multimedijske vsebine. Za izstop iz segmenta grafičnih delovnih postaj so se odločili tudi, ker se (menda) ta trg zelo krči.

Spomnimo, da je 3D Labs igral zelo veliko vlogo pri podpori standardu Open GL. Kakšne rešitve so ponujali nazadnje, oziroma kako so bile konkurenčne v primerjavi z dvema velikanoma, si lahko ogledate v testu na Anandtechu. V slovo smo...

23 komentarjev

Nov grafični čip

The Register - 3DLabs je najavil, da bo izdal nov pospeševalni grafični čip s kodnim imenom P10. Prvič ga bomo lahko videli v tretji četrtini tega leta. Podpiral bo DirectX 9 in OpenGL 2.0. Ciljajo pa na trg delovnih postaj in igralcev iger. Podjetje je označilo čip kot VPU ali "Visual Processing Unit". Torej nekako tako kot je nVidia označila svoje čipe za GPU ("Graphical Processing Unit").

Še nekaj specifikacij: 200 programabilnih SIMD (single instruction, multiple data) enot, 256-bit DDR in pasovna širina 20 gigabajtov na sekundo. 3D Labs bo poslal P10 na tržišče ravno v času, ko ATI in nVidia pripravljata svoje grafične čipe nove generacije. Poleg tega je Creative Labs nekaj časa nazaj kupil 3D Labs in posledično ima 3DLabs že zagotovljenega izdelovalca grafičnih kartic z prilotanim njihovim čipom. Zgodba.

10 komentarjev

Creative kupuje 3D Labs

X-Bit Labs - Creative je pred kratkim izrazil željo po nakupu podjetja 3D Labs, ki je znano predvsem po svojih profesionalnih karticah Oxygen in Wildcat. Celoten postopek naj bi potekal na osnovi izmenjave delnic.
Odkrito povedano, da ne vem, zakaj se je Creative odločil ravno za nakup 3D Labsov, saj je znano, da se Creative ne ukvarja več tako aktivno z grafičnimi karticami kot se je nekoč, saj je proizvodnjo pred časom zaupal podjetju MSI. Manj je tudi verjetno, da bi Creativu uspel veliki preboj na trg s 3D Labsovimi procesorji, saj so le-ti vedno bolj pod udarom konkurenčnih Quadrov. Vendar pustimo se presenetiti.

0 komentarjev

Najhitrejši 3D pospeševalec

NvNews - No vas zanima, kateri je najhitrejši 3D pospeševalec na svetu? GeForce? Radeon? Voodoo 5? Nope, nič od tega . 3D Labs (??)je izdal novega Wildcata II 5110. Nič, kaj hočemo, zadeva je blazno hitra, blazno dobra, in predvsem blazno draga (pa je konec veselja). Zdej pa k onima vprašajčkoma za 3D Labs. Hja, tudi v profesionalnih vodah smo bili lani očitno priča prevzemu, in sicer je 3D Labs (ki drugače izdeluje grafične kartice Oxygen) kupil podjetje Intense (ki pa je izdelovalo Wildcate). Pač se svet tako vrti, kaj moremo... Klik.

3 komentarji