»

Tudi KT333 z uradno podporo

X-Bit Labs - VIA je uradno potrdila, da poleg VIA Apollo KT400, tudi VIA Apollo KT333 čipovje uradno podpira nove AthloneXP, ki delujejo na 166 megahercev sistemskega vodila. To se je sicer že dolgo časa potihem predpostavljalo, tako da v tem primeru, seveda ne gre za nobeno novo stvar, je pa lepo vedeti, da tudi naše malček starejše plošče uradno podpirajo najnovejša AMD čudesa. Klik!

0 komentarjev

Slabe novice za lastnike ABIT plošč

X-Bit Labs - Z novimi AthlonXP procesorji so se na spletu pojavila številna sporočila razočaranih lastnikov številnih matičnih plošč, ki ne zmorejo podpirati najnovejših AMD-jevih procesorjev. Med razočaranimi lastniki pa niso samo tisti, ki posedujejo plošče neznanih tajvanskih proizvajalcev, ampak celo tisti, ki so veliko stavili na sedaj že legendarne ABIT-ovke. In katere ABIT-ovke imajo probleme z AthloniXP? Berite dalje:
  • Vsi lastniki, ki imate v svojem računalniku KT7 / KT7-RAID / KT7E plošče (vse verzije) in KT7A/KT7A-RAID V1.0/1.1/1.2, ste lahko upravičeno razočarani, saj vaše plošče ne bodo nikoli videle Athlonov XP.

  • Bolj srečni ste lahko lastniki plošč ABIT KG7 / KG7-RAID in ABIT KT7A / KT7A-RAID V1.3, saj so le-te popolnoma združljive z AthloniXP

V čem tiči problem? Dejstvo je, da AMD navaja, da so AthloniXP popolnoma združljivi za nazaj tako z najnovejšimi chipseti, kot tudi z malce starejšimi VIA KT133/A/E, tako da tukaj nebi smelo biti problema. Po vsem tem lahko sklepamo, da so...

6 komentarjev

Prvi testi ABIT KT7E

VIA Hardware - Se spomnite, ko sem vam govoril o novi ABIT matični plošči na VIA KT133E čipovju? Se? Dobro. Danes so se pojavili prvi testi te matične plošče. Čeprav niso zelo zanesljivi (objavila jih je stran, ki je zelo vdana VII, VIA pa je jasno navdušena nad lastnim izdelkom), nam dajo vsaj približen vtis, kako se plošča obnese. Kakor sem že omenil, je VIA KT133E čipovje podobno VIA KT133 čipovju, ker uradno podpira FSB le do 100MHz. ABIT očitno dela čudeže. Na testu, ki si ga lahko preberete tukaj, jim je FSB uspelo naviti do zavidljivih 147MHz. To pa je še bolj podobno KT133A čipovju. Plošča pa je sploh privlačna ne le zaradi svojih tehničnih zmogljivosti, ampak tudi zaradi strašno lepe modre barve. V vzporednem testu, ki so ga fantje opravili, KT7E premaga KT7A v SiSoft Sandri. Ti novi rezultati me osebno zelo presenečajo. Mislil sem, da bo VIA KT133E čipovje namenjeno bolj spodnjemu visokemu razredu in da bo KT133A čipovje kraljevalo v visokem visokem razredu. Zdi se mi, da so to...

0 komentarjev

ABIT KT7E izšel

vir: Akiba
X-Bit Labs - Na Japonskem (normalno) so se začeli pojavlajati prvi primerki ABIT KT7E matičnih plošč. Te plošče so bazirane na VIA Apollo KT133E čipovju. Značilnosti tega čipa so identične značilnostim VIA Apollo KT133 čipa, le da je E verzija narejena v 0.18 mikronski tehnologiji, kar pomeni nižjo ceno čipa. ABIT KT7E torej uradno podpira FSB samo do 200MHz in ne (tako kot ABIT KT7A) do 266MHZ! Posebnost nove ABIT-ove plošče je še privlačna modra barva. Ja, saj vem. Tako kot Hercules-ovi Propheti. Danes imajo pač vsi radi modro barvo. Cena plošče na Japonskem je $110, kar pomeni, da bo stala v Sloveniji okoli $90-$100. Za fotografije si oglejte to stran. Za branje pa ni primerna, razen če znate...

11 komentarjev

Nove ABITke

X-Bit Labs - ABIT je zadnje čase res malo manj dejaven, kot smo bili od tega podjetja vajeni prej. Po mega najavitvi pred nekaj meseci je vse bilo tiho, toda brez skrbi, da tajvančki ne spijo. V bližnji prihodnosti bodo namreč začeli razpošiljati kar štiri nove matične plošče:
  • KT-20: Gre za (za nas) manj zanimivo MicroATX ploščo, zgrajeno okoli KT133 čipovja, kar pomeni, da podpira le "stare" 200MHz procesorje in SDRAM. V 2 DIMM reži lahko stlačite do 1GB PC133 SDRAMa, druge razširitvene zmožnosti pa so: 3 PCI, 1 CNR in 1 AGP 4x. plošča je brez SoftMenuja in namenjena predvsem vgradnji v cheapass OEM sisteme.
  • KT7E: Gre za prvo ABITovo KT133E ploščo (KT133E je 0.18 mikronska različica KT133A), ki je drugače precej standardna: 3 DIMM, 6 PCI, 1 ISA, 1 AGP 4x, ATA100 in SoftMenuIII.
  • SL-30: Intel različica KT-20 plošče je zasnovana na i815E čipovju in tudi prihaja v MicroATX formatu. V 3 DIMM reže bo možno stlačiti do 512MB pomnilnika, poleg tega pa so na voljo še 3 PCI, 1 CNR in 1 AGP 4x reže. Plošča...

3 komentarji

Resnica o KT133E čipovju

X-Bit Labs - X-Bit Labovci so dobili nekaj zanesljivih informacij o VIAinem KT133E čipovju. Dotični izdelek se je tu pa tam pojavljal v raznih napoveih za prihodnost, toda nihče prav ni vedel, kaj se skriva za tem imenom. No, sedaj je znano: KT133E je le različica starega KT133 čipovja, izdelana v 0.13 mikronski tehnologiji. Druge specifikacije so popolnoma enake, le poraba energije in, najpomembneje, cena, bosta precej nižji. Verjetno bo podjetje to čipovje ponudilo kot low-cost varianto (skupaj s KL133/KL133E), KT133A pa bo namenjen zahtevnejšim sistemom.

0 komentarjev

Prvi 266MHz FSB Athloni v prodaji

X-Bit Labs - Babuške z X-Bit Labs poročajo, da so na Japonskem zasledili prve 1.2GHz Thunderbirde naslednje generacije z 266MHz zunanjih vodilom. Še lepše: cena dotičnih procesorjev je celo na Japonskem (kjer so stvari ponavadi dražje) za $23 nižja od uradne AMDjeve velikoprodajne cene, ki znaša $363. Vse skupaj je en velik razlog za veselje, saj to pomeni, da bomo procesorje kmalu ugledali tudi pri nas, mogoče celo po malce nižjih cenah. Na poročila o 266MHz procesorjih nižjih frekvenc (1 in 1.1GHz) pa še čakamo.

0 komentarjev

ABIT KT7/KT7-RAID FAQ

Jaz - Čeprav je ABIT KT7 družina matičnih plošč odlična, je daleč od brezhibne. Stvari se lahko ob določenih kombinacijah hardvera precej zapletejo in manj izkušenemu uporabniku povzročijo precej preglavic. No, vsi lastniki te plošče s težavami si kar oglejte to stran. Gre za pogoste probleme in njih rešitve v zvezi z vašo omiljeno matično ploščo. Thnx Hedi!

1 komentar