»

Google bi napravil Ajax prijazen pajkom

Ideja

Google - Ajax je okrajšava za Asinhroni JavaScript in XML. Gre za skupino tehnik pri razvoju spletnih aplikacij, ki omogočajo izdelavo interaktivnih spletnih aplikacij in dinamičnih strani. Ena večjih pomanjkljivosti Ajax-a je neprijaznost do iskalniških pajkov, ki v imenu Googla, Yahooja in drugih plazijo po spletu in pridno indeksirajo internet. Ti se ne znajdejo najbolje z JavaScript-om in Ajax-om, zato običajno ne uspejo prebrati takšnih strani. Google pravi, da je tu mogoče še marsikaj postoriti.



Zato so pripravili predlog, s katerim želijo doseči, da bi strani z minimalnim trudom za spletne razvijalce iskalniki in uporabniki videli isto vsebino hkrati pa bi se iskalniki lahko povezovali neposredno do Ajax naslovov (in ne statičnih). Zatorej v njihovem predlogu...

15 komentarjev

Spletne urice: Kako urediti tabelo z JavaScriptom in kakšno povezavo ima to z Ajaxom?

Slo-Tech - V sredo, 22. novembra, vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Marko Mrdjenovič predaval, kako urediti tabelo z JavaScriptom in kakšno povezavo ima to z Ajaxom.

Urejanje tabel je nekaj, na kar smo navajeni iz namiznih aplikacij. Ob premiku aplikacij na splet postaja urejanje z JavaScriptom vedno pomembnejše. Kakšne načine urejanja poznamo in kako tako urejanje najlažje implementiramo v naši aplikaciji in preko AJAXa shranimo, nam bo predstavil Marko Mrdjenovič, izkušeni spletni razvijalec ter vodja produkcije pri spletni agenciji Parsek.

6 komentarjev

Spletne urice: Delavnica praktične rabe AJAX

Slo-Tech - V sredo 26.4 in 3.5 vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo potekala delavnica o Praktični rabi tehnologije AJAX.

Zadnji aprilski in prvi majski termin bosta nekoliko drugačna, saj bosta potekala v obliki delavnice. Na njej si bomo pobližje pogledali nevsiljivo uporabo AJAXa za potrebe pridobivanja podatkov z različnih spletnih servisov (flickr, yahoo, marela).

Delavnici bosta vodila Marko Samastur in Marko Mrdjenovič, ki že kar nekaj let ustvarjata na področju razvoja spletnih vmesnikov. Po delavnici bo sledila debata.

Ker je število mest omejeno, se je potrebno za sodelovanje prijaviti na e-poštni naslov web@zen.si. Obisk prvega termina je pogoj za udeležbo na drugem.

5 komentarjev

Spletne urice: Zakaj sem namesto PHP uporabil Ruby on Rails?

Slo-Tech - V sredo, 15. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na spletne urice kjer bo Marko Mrdjenovič primerjal PHP in famozni Ruby on Rails.

20060106.log:17: Sebastjan mi je pastal link na Jonas blog, kjer je bil link na video, v katerem v pol ure naredis blog. Nisem takoj naročil knjige, sem se pa kljub temu, da sem običajno svoje projekte delal v PHPju, odločil, da naredim site v Ruby on Rails.

Predavanje se bo osredotočilo na razlike med PHP in RoR, morebitne težave pri prehodu in nasploh vse, kar bom doživel na tej poti.

23 komentarjev

Spletne urice: Zakaj sem obupal nad AJAXom?

Slo-Tech - Spletne urice vas v sredo, 15. februarja ob 19.00 zopet vabijo v Kiberpipo kjer bo Marko Mrdjenovič imel predvanje z naslovom Zakaj sem obupal nad AJAXom?

AJAX je sredi leta 2005 povzročil enega večjih bumov v spletni tehnologiji. Celo programerji so se začeli zanimati za frontend. Kljub temu pa se zdi, da AJAX ni tako močen, kot se je zdelo na prvi pogled, zaradi omejitev pa se je že pojavilo kar nekaj alternativnih tehnologij s podobno idejo.

Tekom predavanja bomo spoznali, kaj je osnovna filozofija AJAX pristopa, tehnično pogledali, kako se AJAX dejansko izvaja, in preverili alternative. Vse skupaj predstavljeno skozi izjemno subjektivni pogled predavatelja.


Marko Mrdjenovič je absolvent Ekonomske fakultete in vodja produkcije pri podjetju Parsek, kjer deluje že več kot 5 let. V tem času je sodeloval na večini odmevnejših projektov na različnih področjih, od svetovanja do programiranja. V prostem času razvija koščke javascript, flash in html kode ter skrbi za nekaj neprofitnih...

19 komentarjev

Spletne urice: SVG in Canvas

Slo-Tech - V sredo 1. februarja vas ob 19.00 vabimo na Spletne urice v Kiberpipo, kjer bo Ivan Leben predaval o primerjavi med tehnologijami SVG, Canvas in Flash.

Spletni surferji so vedno bolj navajeni, da imajo internetne strani lepo grafično podobo, od tistih najpomembnejših pa to že skoraj zahtevamo. Potreba po zmogljivih grafičnih pogonih znotraj brskalnika čedalje bolj narašča. Kaj nam najnovejše tehnologije ponujajo? Ali sploh delujejo v vseh brskalnikih in v kakšni meri? Govorili bomo o prednostih in slabostih zadnjih odprtih tehnologij kot sta SVG in Mozilla Canvas ter jih primerjali z že uveljavljenim animacijami Flash.

4 komentarji

Spletne urice: Dinamične Flash strani in iskalniki

Slo-Tech - V sredo, 16. novembra ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na sedme Spletne urice, kjer bo Marko Mrdjenovič - fry predaval o dinamičnih flash straneh v povezavi z iskalniki.

Kljub temu, da iskalniki znajo pogledati v .swf datoteke, imajo mnoge spletne strani, izvedene v tehnologiji Macromedia Flash, težave z njimi. Na predavanju vam bo razkrito, kako nam lahko pri tem pomaga XHTML in kako ubijemo več muh na en mah.

14 komentarjev

Spletne urice: Mikroformati

Slo-Tech - Spletne urice se po prvem izjemno obiskanem srečanju nadaljujejo to sredo, 12. oktobra, ob 19.00 v Kiberpipi, kjer bo Marko Mrdjenovič a.k.a. fry @ friedcellcollective predaval o Mikroformatih:

Mikroformati so skupek preprostih, odprtih formatov, namenjenih prvotno ljudem in šele nato računalnikom. Zgrajeni so na obstoječih in široko uporabljenih standardih, s katerimi poskušajo najprej rešiti preproste probleme s prilagoditvijo trenutnim pojavom in uporabniškim vzorcem (XHTML, pisanje blogov).

Spletne urice so tedenska srečanja spletnih profesionalcev. Posamezniki z dolgoletnim stažem v spletni industriji predstavljajo specifične aktualne tehnološke teme, cilj spletnih uric pa je večsmerni prenos znanj med spletnimi razvijalci.

0 komentarjev