»

Robotizacija molže osrečuje tako kmete kot krave

vir: qz.com
qz.com - Praksa z visoko robotizirane kmetije na Islandiji je pokazala, da avtonomna molža, ki jo omogočajo roboti, dela krave srečnejše, zaradi česar proizvedejo več mleka.

Ob vsem govoru okrog četrte industrijske revolucije je kar prelahko zgrešiti, da avtomatizacija močno spreminja tudi kmetijstvo. Sploh nam ni treba do nove generacije genskega inženiringa ali hidroponične pridelave, da najdemo globoke spremembe v načinu dela na kmetijah.

Na kmetiji Hallgrimssonovih blizu islandskega Akureyrija so pred enajstimi leti močno predelali posestvo in montirali naprave za samodejno strojno molžo (kako je to videti v delovanju, v tem članku). Ne samo, da je to sprostilo človeške roke in zmanjšalo...

174 komentarjev

Slo-techovi kolesarji osvojili Mariborsko Pohorje

Slo-Tech - Kljub kisli vremenski napovedi smo, ob nesebični pomoči kolesarskega foruma tabla.xenya.si, izvedli drugi Slo-Tech z bicikli čez drn in strn - tokrat na Mariborskem Pohorju.

Statistika izleta: 15 kolesarjev in ena kolesarka, 1 padec (brez posledic), 1 gumidefekt (uspešno odpravljen), prevoženih 35 kilometrov in narejenih 1000 metrov vzponov...

Slike so na ogled v temi S-T čez drn in strn - mariborsko Pohorje, komentarji izleta pa v temi Slo-Tech z bicikli čez drn in strn.

6 komentarjev

Uporaba računalnikov pri napovedovanju vremena

NASA - Da računalniki niso samo orodja za igranje računalniških iger in iskanje vesoljcev (SETI, hehe [:D]) nam razni "znalci" govorijo dan za dnem. Na poljuden način pa so se vse skupaj spravili razložiti pri ameriški Nasi, kjer imajo kar bogate izkušnje z izračunavanjem vremenskih napovedi. V krajšem članku, ki si ga lahko preberete tukaj, poizkušajo razložiti, zakaj so vremenske simulacije tako pomembne, zakaj superračunalniki z ogromnim številom procesorjev niso vedno najboljša naložba in kaj pomenijo računalniške simulacije za sedanjost. Zanimivo branje, če ste že naveličani raznih hardveraških člankov[;)] .

0 komentarjev

Tudi DFI s ploščo na i850

X-Bit Labs - Dokler Intel ne bo izdal zmogljivejšega i845-D, se večina proizvajalcev še vedno raje odloča za dobri stari i850, ki sicer podpira drag Rambus, vendar je še vedno eden izmed najhitrejših naborov za Pentium4. Take filozofije se držijo tudi pri podjetju DFI, ki ga marsikateri izmed bralcev ne pozna najbolje, vendar pa ima podjetje že kar dolgo tradicijo pri izdelavi plošč. Njihov najnovejši izdelek se tako imenuje NT70 (izdelan okrog i850), ki je izdelan po standardu ATX, vsebuje 4 RIMM reže v katere lahko damo 2GB PC600/PC800 RDRAM pomnilnika, 5 PCI, 1 AGP 4x in 1 CNR režo. Plošči nista tuja niti podpora ATA/100, za katerega skrbi ICH2 in AC'97 zvok, ki sicer ne more tekmovati s sorodniki na PCI karticah, vendar je postal izjemno priljubljen za integracijo v procesorske nabore.

0 komentarjev

Projektne naloge extraordinaire

Tom's Hardware - Česa ne slišimo vsak dan... Preberite si tole, mene je vrglo: Nek študent na Brunel University v Londonu je izdelal toaster, ki s pomočjo interneta najde vremensko napoved, katero nato "natisne" na kos kruha! BBC pravi, da se je študent odločil, da ne more tekmovati s sošolci v temi "osnove uporabnosti", zato se je raje odločil za temo "zabavno in cool" . Sicer ne vem, zakaj bi kdo potreboval vremensko napoved na kosu kruha, vendar se verjetno najdejo čudaki, ki bi radi prvo pogledali dobro napoved, nato jo pa zaužili s kozarcem mleka ter malo marmelade ter masla. Priznam, zadeva zna biti (na čase) sila uporabna. Še malo, pa bodo na štrucah kruha testi hardwarea . Thnx, A-L-T!

8 komentarjev