»

Asus bo podražil matične plošče

Plošče kupite dokler so še poceni

vir: Guru 3D
Guru 3D - Pri Asusu so sporočili, da lahko v prvi polovici letošnjega leta lahko pričakujemo dvig cen njihovih matičnih plošč, ki se bodo večinoma podražile za 5 do 10 %, v nekaterih primerih pa celo za 15 %. Za podražitev so okrivili predvsem pomanjkanje delovne sile na kitajskem, kjer matične plošče proizvajajo, vedno višje cene surovin in delov, iz katerih izdelujejo matične plošče - sem so umestili predvsem ceno bakra, katerega tona stane že 9.000 ameriških dolarjev, ter vedno močnejši tajvanski dolar, zaradi katerega upadajo zaslužki.

Vseeno pri Asusu menijo, da ta dvig cen ne bo imel bistvenega vpliva na kupce, predvsem na račun nižanja cen drugih komponent. Lep primer tega je bitka v grafični...

15 komentarjev

ASUS TUSL2-C

X-Bit Labs - ASUS je poskrbel tudi za lastnike Tualatinov, ki niso zadovoljni s privzeto frekvenco procesorja. Izdal je namreč matično ploščo, ki je narejena posebej za Tualatine. Čeprav podpira Tualatine, je plošča združljiva tudi s prejšnjim generacijam Intelovih procesorjev (Coppermine, Celeron). Plošča je nekakšna izpeljanka CUSL2-C, zato ji je precej podobna. TUSL2-C bazira na i815 B-step chipsetu (posebej prirejeno za Tualatine) in je narejena v ATX formatu. Ima 3 DIMM reže (podpira maksimalno 512MB PC100/PC133 SDRAM-a), 6 PCI, 1 AGP 4x, 1 CNR reža in 6-kanalno CMI-8738 zvočno kartico. Ker je ASUS overclockersko podjetje, ploščo krasi nekaj že kar tradicionalnih nastavitev, kot so: Vcore, Vio in spreminjanje FSB (v korakih po 1 MHz). Pa še to: plošča je zaenkrat naprodaj le na Japonskem, njena cena pa se giblje od $128 do $144. Slike te plošče najdete tukaj.

0 komentarjev

Novi BIOSi

Overclockers Australia - Dobro jutro Slo-tech! Ker se mi danes začne šola malo bolj pozno in ker mi ni več do spanja, vam pošiljam nove novice malo bolj zgodaj:
Izšla sta dva nova BIOSa, in sicer za ASUS-ovo CUSL2-C ploščo in Epox-ovo 8K7A+ platko. Prvi BIOS (torej za ASUSa) je čisto običajna verzija (pač nadgradnja) in ni nič posebnega. Bios za CUSL2-C dobite na uradni ASUS-ovi strani.
Overclockerje, ki si lastijo Epoxovo platko, pa bo nov BIOS gotovo zanimal. Ne gre za običajen BIOS, niti za BIOS, ki bi ga uradno izdal Epox, ampak gre za nekakšno skrivno verzijo. Najpomembnejša lastnost tega BIOS-a je, da lahko po novem spreminjamo FSB tudi do 250 Mhz. BIOS je bil že tudi preizkušen in naj bi deloval brez problemov. Če se boste odločili za nadgradnjo, ga (BIOS) dobite tukaj.

0 komentarjev

ASUS BIOS-i

ASUS - Za vse tiste, ki imate ASUS matične plošče. ASUS je danes objavil nove verzije BIOS-ov za CUSL2, CUSL2-LS, CUSL2-M, CUEP2-M, CUSL2-C, CUV4X-LS in CUV4X-E. Torej le hitro odsurfajte sem in si naložite nove BIOS-e! Še pred tem pa vam predlagam, da si preberete članek o pravilnem flashanju BIOS-a. Včeraj je bil objavljen v novicah, najdete ga pa tukaj.

1 komentar

Test osovne plošče Asus CUSL2-C

Adrian's Rojak Pot - Adrian's Rojak Pot je testiral osnovno ploščo Asus CUSL2-C, ki temelji na Intelovem čipovju i815EP, čipovju, ki se je izkazalo za nekakšnega naslednika legendarnega ter neponovljivega i440BX. Plošča ima 6 PCI, 1 AGP ter 1 CNR režo. Plošča se je, vsaj na tem testu, izkazala za zelo solidno. Ne vem pa, če bi se splačala menjava BX plošče za i815EP mamaplatko, navkljub AGP4x podpori. Tisti, ki pa za udobno delo potrebujete več kot pol gigabajta pomnilnika, pa to ploščo kar odmislite, saj ima i815 (ter vsi njegovi kastrati) to nečedno lastnost, da podpira samo 512MB pomnilnika. No, nazaj k testu. Le-ta je spisan zelo na obširno ter je informativen, tako da ogled priporočam.

0 komentarjev

ASUS CUSL2-C Black Pearl

vir: ASUS
ASUS - Yay! Tudi ASUS misli na nas moderje! Drugače si namreč ne morem razlagati izdaje nove matične plošče, ki se od svoje "predhodnice" (popularne CUSL2-C) ne razlikuje po ničemer drugem, kot barvi tiskanega vezja, ki je- uganili ste- črno! Prava stvar za vse srečne lastnike prozornih ohišij (ki jih na žalost v Sloveniji še ni, toda pozor: naš sponzor GlobalCool bo kmalu dobil prvo pošiljko prozornih pleksi ohišij!). Seveda gre za omejeno serijo, in prav zanima me, ali bomo kakšno ugledali tudi v Sloveniji.
Aja, ko smo že pri črnih matičnih ploščah... AOpen, ki se je ravno te dni pojavil v Sloveniji, tudi rad izdaja črne matične...

0 komentarjev

ASUSovi načrti za bližnjo prihodnost

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so dobili tudi nekaj neuradnih informacij o načrtih enega izmed naših najljubših proizvajalcev matičnih plošč, ASUSa. Pa poglejmo:

Za Intelove procesorje:
  • CUV4X-E: Na začetku januarja bomo videli to naslednico popularne CUV4X, ki se od svoje predhodnice loči po VIA 686B SouthBridgu. CUV4X bodo prenehali dobavljati koncem januarja.
Za AMDjčke:
  • A7M266: Ta AMD 760 plošča naj bi se pojavila koncem januarja.
  • A7V133: Ta plošča na KT133A čipovju bo nasledila ASUS A7V. Dobava se bo začela koncem januarja, A7V pa bodo prenehali dobavljati nekje sredi marca. Prodaja A7VPro (enako, kot A7V, le brez Promise ATA100 kontrolerja) se bo nadaljevala...
Še ena zanimiva stvarca: A7A266 ploščo so popolnoma umaknili iz načrtov za januar. Šlo je za ALi MAGiK 1 DDR ploščo, mogoče pa jo bomo ugledali februarja.

0 komentarjev

ASUSova Dual platka na Apollo Pro133A čipovju

ASUS - Za dosedanje dvo-procesorske matične plošče na VIA Apollo Pro133A čipovju ( Epoxova, MSIjeva rešitev... ) bi težko lahko rekli, da so uspešne. Že res, da ABITova VP6 utegne biti odlična plata, toda sedaj je na to področje vstopil tudi ASUS: najavili so CUV4X-DSL platko. Seveda gre za dvo-procesorsko FC-PGA plato na 694X čipovju, ki pa se bo malce razlikovala od dosedanjih ponudb. Le stežka bi namreč lahko rekli, da je namenjena povprečnim uporabnikom, saj gre za skoraj čistokrvno serversko ploščo. Poleg standardnih 4 DIMM, 5 PCI in 1 AGP Pro rež, ponuja še nov VIAin 686B SouthBridge ( zmore ATA100 ) ter tudi vgrajen Symbiosov dvokanalski Ultra160 SCSI krmilnik ter Intelov 82559 omrežni vmesnik. Zaradi vsega tega bo cena verjetno nekje v oblakih, toda ne dvomim, da bo šlo za odlično ploščo [8-O].

0 komentarjev