»

OCZ opušča izdelavo pomnilnika

OCZ-jev pogon Vertex za namizne računalnike

vir: Daily Tech
Daily Tech - Iz podjetja OCZ je prispela vest, da bodo opustili proizvodnjo računalniškega pomnilnika, s katerim so sploh vstopili na trg računalniških komponent davnega leta 2000. Od takrat se je njihov obseg močno razširil, prek hladilnikov, grafičnih kartic in napajalnikov nazaj proti pomnilnikom v obliki pogonov SSD. V začetku leta so sicer že sporočili, da se vračajo h koreninam ter se bodo posvetili le izdelavi pomnilnika, pogonov SSD ter napajalnikov (že pred časom so kupili med navijalci nekdaj zelo cenjeno podjetje PC Power & Cooling), zdaj pa se bodo očitno posvetili le dvema področjema.

Odločitev za prekinitev proizvodnje pomnilnika je prišla zaradi upada...

47 komentarjev

AMD predstavil "Teraflop-in-a-Box" sistem

Daily Tech - AMD je na tiskovni konferenci v San Franciscu predstavil sistem, ki je sposoben izvesti bilijon operacij s plavajočo vejico na sekundo - 1 teraflops. V sistemu, ki se ponaša s približno 10-krat višjo zmogljivostjo kot trenutno najzmogljivejši strežniki in delovne postaje, se je potila naveza dvojedrnega Opterona in dveh R600 <i>stream</i> procesorjev (glej tudi GPGPU). Eno izmed prvih praktičnih uporab stream procesiranja je ATI demonstriral ( 1, 2) z uporabo Radeona X1900 pri obdelavi podatkov projekta Folding@Home.

Pri AMD menijo, da je predstavljen sistem pomembni mejnik na poti do radikalne pospešitve izvajanja specifičnih aplikacij, predvsem na področju poslovnih in znanstvenih analiz. Prav tako se lahko pospešitev, ki jih prinaša stream procesiranje, veselijo tudi zagrizeni igričarji, saj bi v multi-GPU sistemih ena od kartic lahko prevzela vlogo pospeševanja fizike v igrah.

Uradno poročilo na AMD.com in novica na Dailytech.

20 komentarjev

AMD: štirijedrnik

AMD - Slab mesec po tem, ko je Intel predstavil svoj štirijedrni procesor, je AMD javnosti pokazal prvi primerek svojega štirijedrnega procesorja, ki v nasprotju z Intelovim ne vsebuje dveh dvojedrnih jeder na enem podnožju, ampak gre za pravi štirijedrni procesor. Gre za štirijedrnega Opterona, s kodnim imenom Barcelona, izdelanega v 65-nanometrski tehnologiji. O delovni frekvenci procesorja ter količini drugonivojskega predpomnilnika za zdaj ni informacij. Luč sveta naj bi AMD-jevi štirijedrniki zagledali predvidoma v drugem četrtletju prihodnjega leta.

Več v AMD-jevem sporočilu za javnost.

27 komentarjev

AMD Athlon 64 X2 5000+ za s939?

X-Bit Labs - AMD je v nedavno izdanem dokumentu z naslovom AMD Athlon 64 Processor Power and Thermal Data Sheet, navedel tudi procesor z oznako AMD Athlon 64 X2 5000+ za socket 939. Omenjenega procesorja uradno še ni najavil, poleg tega ga ni bilo mogoče zaslediti v dosedanjih roadmap-ih AMD-ja.

Po podatkih iz omenjenega dokumenta gre za dvojedrni procesor s frekvenco 2600 MHz in 2 MB drugonivojskega predpomnilnika (1 MB na jedro), vendar se v omenjenem dokumentu pojavi tudi podatek o 512 kB L2 cache-a na jedro (skupaj 1 MB).Če drži prvi podatek, potem ima enako frekvenco in količino predpomnilnika, kot Athlon 64 FX-60. Nejasno je tudi ali bo procesor na voljo končnim kupcem ali bo na voljo le za AMD-jeve partnerje.

Več o skrivnostnem procesorju si lahko preberete v izvorni novici na X-bit labs.

2 komentarja

AMD z Z-RAM tehnologijo do večjih procesorskih predpomnilnikov

X-Bit Labs - AMD je podpisal pogodbo s podjetjem Innovative Silicon Inc., ki je razvila pomnilnik brez kondenzatorjev (Z-RAM; zero-capacitor memory). Z-RAM tehnologija omogoča petkrat večjo gostoto zapisa v primerjavi s SRAM tehnologijo in dvakrat večjo v primerjavi z DDR pomnilniki. Glede na to, da AMD v svojih procesorskih predpomnilnikih uporablja SRAM, lahko povečajo količino predpomnilnikov za faktor 5, ne...

20 komentarjev

Napoved raziskovalne skupine Petrov: Konec prevlade Microsofta in Intela

X-Bit Labs - Podjetje Petrov group, ki se ukvarja s tržnimi raziskavami in strateškim svetovanjem na področju 'high-tech' industrije, je včeraj izdalo novo poročilo ( white paper) z naslovom Izginjanje prevlade Wintel-a - možni in verjetni scenariji.

V sporočilu za javnost je zapisano, da je zdaj napočil čas, v katerem je 'duopol' Microsofta in Intela na področju PC-jev resnično ogrožen. Zakaj? Zaradi kombinacije tehnološke diskontinuitete, velikih sprememb v zahtevah trga in cele kopice združenih tehnologij, poslovnih koalicij in pristopov, za katerimi stoji drugo vodilno podjetje - IBM. Avtorji poročila tudi menijo, da za naslednjo generacijo Linux PC-jev ni nujno, da bi temeljili na Intelovih čipih in da bodo tržni deleži na velikih porajajočih trgih najverjetneje določeni z domačimi vsebinami, ki ne bodo prišle iz Redmonda.

Skratka, po mnenju skupine Petrov bi naj pri pogubi Wintel nadvlade imel vodilno vlogo IBM. Možnih scenarijev je več, v bližnji prihodnosti pa so najbolj obetavni...

126 komentarjev

Intel spreminja poimenovanje procesorjev

Slashdot - Po tem, ko se je precej časa nazaj AMD odpovedal poimenovanju procesorjev z dejanskimi hitrostmi (v MHz) in se zatekel k primerjanju novih procesorjev Athlon s starejšimi, bo nekaj podobnega storil tudi AMD-jev največji konkurent -- Intel.

Intel se je za uvedbo novega sistema odločil predvsem zaradi želje kupcem jasneje pokazati razlike med podobnimi modeli -- tako načrtujejo v novo poimenovanje modelov vključiti informacije o hitrosti jedra, količini predpomnilnika in še nekaj drugih najbolj bistvenih lastnosti vsakega procesorja. Novo poimenovanje naj bi se začelo uvajati z najnovejšimi Pentium M procesorji, Intel pa načrtuje popoln prehod na novo poimenovanje do poletja. Klik!

14 komentarjev

Intel investira v Micron

X-Bit Labs - Micron Technology in Intel Corporation sta danes javno objavila, da je Intel investiral 450 milijonov dolarjev v Micron, s čimer so pridobili 5,3 odstotka Micronovih delnic. Pri Micronu pravijo, da bodo finančni priliv izkoristili za podporo 300 mm tehnologiji izdelave pomnilnika in povečanju kapacitet za izdelavo pomnilnika DDR-II. Znano je namreč, da se Intel strašansko zanima za pomnilnik DDR-II in si želi njegove čimprejšnje uporabe v navezi s svojimi procesorji. Več o tem.

0 komentarjev

AMD Athlon XP "Thorton"

Thorton

več strani - Kot kaže, je znan tudi odgovor na vprašanje, kakšne procesorje AMD "skriva" pod kodnim imenom Thorton. V resnici ne gre za nič drugega, kot za malce pohabljene Bartone, ki lahko uporabljajo samo polovico vsega predpomnilnika - torej le 256 KB sekundarnega predpomnilnika od 512 KB - in delujejo na 266 MHz EV-6 FSB-ju. Tako se Thorton obnaša kot Athlon XP, osnovan na jedru Thoroughbred.

Glede na navajanja različnih virov, Thortoni niso namenjeni zamenjavi Duronov, ampak zamenjavi Thoroughbredov, z oznakami 2000+, 2200+ in 2400+. AMD-ju se bojda ne izplača izdelovati prej omenjenih modelov na starem T-Bred jedru, zato je le-tega zamenjal z novejšim jedrom...

1 komentar