»

Dvoprocesorski Opteroni in AGP?

X-Bit Labs - Kot poročajo na X-Bit Labs je Gigabyte na Japonskem pred kratkim pripravil predogled nekaterih svojih plošč za prihajajoče Athlone64 in Opterone. Predstavljene so bile plošče, ki temeljijo na čipovjih AMD 8000, nVidia CK8 in VIA K8T800. Vse predstavljene plošče imajo precej standardne lastnosti značilne za nove plošče, izstopa pa GA-7A8DW, ki deluje na AMD 8151. Plošča je dvoprocesorska, na 940-pinskem ležišču, ima 1x PCI 33 MHz, 1x PCI-X 100MHz, 1x PCI-X 133MHz ter režo AGP 8x. To zanika nekatere govorice, po katerih naj dvoprocesorske plošče za Opterone ne bi vsebovale reže...

5 komentarjev

Intelov i845G čipset

X-Bit Labs - Če bo šlo vse po sreči, bomo kmalu deležni matičnih plošč s tem čipovjem. In zakaj je zanimivo? Zato, ker:

- Bo na ploščah s tem čipovjem podnožje za Pentium IV, točneje Socket478.
- Podpira DDR SDRAM.
- Bo vodilo drvelo pri 400 ali 533 Mhz.
- Ima integriran zvok in mrežno kartico.
- V južni most (south bridge:D ) je vgrajena podpora USB 2.0.
- Vanj je vgrajena grafika, ki naj bi bila na ravni GeForce - a 2 MX.

Kar veliko stvari, ki govorijo v prid te plošče. Najboljša bo kakopak cena: za ploščo, ki ji manjkajo RAM, CPE in disk bo treba odšteti od 140 do 150 $, kar znese na oko okoli 37.000 SIT.

1 komentar

Acorpova Celeron plošča

X-Bit Labs - Po predstavitvi novih Celeron procesorjev, ki bodo odslej bazirali na najnovejšem Tualatin jedru (100 MHz vodilo, bakrene povezave, kovinska ploščica za varovanje jedra, 0.13 mikronska tehnologija, ...), so se marsikateri proizvajalci odločili, da izdelajo nove plošče, ki bodo povsem prilagojene novim Tualatinskim Celeronom in Tulatin procesorjem nasploh. Eden izmed teh ponudnikov svežih matičnih plošč za nove Celerone je tudi nam dokaj neznano podjetje Acorp, ki se poleg izdelovanja matičnih plošč ukvarja tudi z (low-cost) grafičnim karticam. Njihov najnovejši izdelek se bo imenoval 6PRO266TA, baziral pa bo na Viinem Apollo Pro266T naboru (črka T pomeni, da je nabor prilagojen za Tualatin procesorje). Plošča bo narejena po standardu ATX, podpirala pa bo (logično) Socket370 procesorje. Poleg tega bodo na ploščo pricinjene še 3 DIMM reže, v katere bomo lahko stlačili do 3 GB DDR SDRAM pomnilnika. 5 PCI rež bo skrbelo za razne kartice, 1 AGP 4x reža za grafično kartico, 6 USB vtičnic...

0 komentarjev

Dual-Tualatin DDR matična plošča

X-Bit Labs - Podjetje IWILL, ki se ukvarja z matičnimi ploščami, a je marsikateremu uporabniku neznano, je pred kratkim predstavilo prvo matično ploščo, v katero lahko vtaknemo dva Tualatin procesorja. Plošča se imenuje DVD266u-RN in bazira na VIA Apollo Pro266T naboru. Podpira najnovejše 1.26 GHz Tualatine s 512 KB predpomnilnika in vsebuje 4 DIMM reže za do 4 GB registriranega ECC PC2100 DDR pomnilnika. Opremljena je tudi s 5 PCI in 1 AGP 4x/Pro režo ter podpira Quad Channel ATA-100, na katerega lahko priključimu 8 IDE naprav. Na plošči bomo našli še CMI8378 zvočni čip in integrirano 10/100 LAN kartico.

0 komentarjev

Tudi Supermicro z dual-Athlon ploščami

The inquirer - Supermicro je običajnim uporabnikom manj poznano podjetje, saj se je bolj malo udinjalo na področju enoprocesorskih plošč, pa tudi kakšnih revolucij niso naredili z le-tem. So pa toliko bolj pomembni na področju dvoprocesorskih sistemov, saj pokrivajo dvoprocesorske plošče za Pentiume III in Tualatine, zadnje čase pa so jim zadišali tudi Athloni, zato pospešeno pripravljajo matično ploščo, ki bo zadovoljila tudi uporabnike, ki hočejo dvoprocesorsko platformo. Tukaj nesporno kraljuje Tyan, ki je v tesnem stiku z AMD-jem. Videli smo tudi poizkus MSI-ja, ki pa ni bil preveč uspešen. Kako bo uspelo Supermicru, je zaenkrat še uganka, saj bomo njihovo matično ploščo ugledali šele v začetku septembra. Gotovo pa jim ne bo spodletelo, saj imajo kar bogate izkušnje s takimi rešitvami. Lahko pa se tudi motim...

0 komentarjev

Novi Tualatin plošči iz Solteka

X-Bit Labs - Soltek je najavil novi plošči, ki bosta bazirali na Intel 815EP chipset. To bosta:
  • SL-65EP2: Plošča bo narejena v ATX formatu, podpirala pa bo tudi nove Tualatin procesorje. Vsebovala bo 1 AGP Pro, 6 PCI, 1 CNR, 3 DIMM reže (do 512MB PC100/PC133 SDRAM), 4 USB vtiče, AC'97 zvočno kartico in Promisov ATA/100 IDE RAID kontroler. Overclockerji boste lahko nastavljali FSB v korakih po 1MHz, omogočeno pa bo tudi spreminjanje Vio in Vcora skozi Soltekovo RedStorm Overclocking tehnologijo.


  • SL-65EP2+: Ta plošča bo samo izpeljanka zgornje. Od nje se bo razlikovala samo po vgrajeni Creative CT5880 zvočni kartici.

Soltek trenutno razvija še druge Tualatin plošče. To so: SL-65KV2-T...

0 komentarjev

Iwill DVD266 /VIA Apollo Pro266 R izšel

X-Bit Labs - Danes je Iwill začel s prodajo svoje dvoprocesorske Socket370 plošče. Plošča bazira na VIA Apollo Pro266 čipovju. Plošča podpira dva Intel Pentium 3, Celeron 2 ali VIA Cyrix III procesorja in DDR SDRAM ali SDRAM spominske module. Podpira FSB do frekvence 133MHz, AGP 4x, do 4GB PC2100/PC1600 DDR SDRAM ali PC100/PC133 SDRAM, vgrajeno AC-97 zvočno kartico, vgrajen MC-97 modem, vgrajeno 10/100 Ethernet LAN kartico, ATA-100, 6 USB vhodov. V prvih dneh prodaje Iwill k plošči zastonj doda še dva TaiSol procesorska ventilatorja. Za test plošče poglejte sem.

5 komentarjev

Dvoprocesorske plošče na VIA Apollo Pro266 čipovju

X-Bit Labs - Pred enim mesecem so se v prodaji prvič pojavile DDR matične plošče, ki so bazirale na VIA Apollo Pro266 čipovju. Danes, mesec dni kasneje, se že pojavljajo prve dvoprocesorske plošče na tem čipovju. Gre za Socket370 plošče, ki jih izdeluje podjetje Supermicro. Zanimiva je Supermicro 370DDE plošča, ki ima čipovje, ki podpira DDR, vendar so na njej samo 168-pin-ske DIMM reže za SDRAM. Ne, ne gre za napako. Njihova 370DDI plošča, ki podpira DDR SDRAM, še ni pripravljena. Drugače pa ima 370DDE 4 168-pin-ske DIMM reže, 5 PCI rež, 1 AGP Pro, 1 ACR, 4 USB vhode in Promisov ATA/100 RAID kontroler. Prodaja se je začela na Japonskem (normalno ) in plošča stane okoli $225.
Prodaja dvoprocesorskih DDR SDRAM matičnih plošč na VIA Apollo Pro266 čipovju drugih proizvajalcev naj bi se začela naslednji teden. Očitno Supermicro malo prehiteva.

0 komentarjev

Nove ABIT DDR matične plošče

X-Bit Labs - ABIT je danes objavil, da bo v drugi četrtini leta (Q2) poslal v prodajo dve DDR matični plošči.
Prva, VR6-RAID, bo podpirala Socket370 Tualatin procesorje. Bazirana bo na VIA Apollo Pro266T čipovju. Imela bo možnost spreminjanja napetosti kompatibilnega s standardom VRM 8.5, 3 184-pin DIMM reže za DDR SDRAM, AGP 4x in 6 PCI rež. Ob tem bo na njej še ATA/100 RAID kontroler, AC'97 vgrajena zvočna kartica in, tipično za ABIT, SoftMenu III.
Druga plošča, KR7-RAID, pa bo zasnovana na VIA KT266 čipovju. Torej za SocketA AMD procesorje. Imela bo 4 184-pin DIMM reže za DDR, AGP 4x, 6 PCI, 6 USB in AC'97 vgrajeno zvočno kartico. Vgrajen bo še ATA/100 RAID kontroler, HPT370. Kot ponavadi bo ABIT lepo poskrbel za vse navdušence navijanja procesorjev. Tudi na tej plošči se bo namreč dalo spreminjati množilnik, FSB, Vcore in Vio napetost.

3 komentarji

Plošče na Via Apollo Pro 266 čipovju

Digit Life - Še ena iz logov Digit Lifea. Tako kot že nekaj drugih strani v preteklih tednih, so se tudi oni spravili pisati primerjalni test osnovnih plošč, ki temeljijo na Via Apollo Pro 266 čipovju. Pod drobnogled so vzeli naslednje primerke: AOpen AX37 Pro, ASUS CUV266, Chaintech 6VJD, Gigabyte 6RX, Shuttle AV30 ter Supermicro 370DDI. Test je res velik ter obsežen, saj so v obzir vzeli domala vse dejavnike. Inside info, če se vam ne da brati testa: Kupite Gigabyteovo. Ima največje število vgrajenih funkcij ter ponuja zelo zadovoljivo hitrost, še posebej pri grafičnem delu. Sicer pa ne verjamem, da se bo kdo od vas v bližnji prihodnosti lotil nakupa osnovne plošče s podporo DDR pomnilniku... Saj veste... Premalo muzike za preveč keša . Klik!

0 komentarjev

Prva dvoprocesorska DDR matična plošča

X-Bit Labs - IWill, podjetje, ki je najavilo in začelo prodajati prvo DDR matično ploščo nasploh, KA266-R, je sedaj najavilo tudi prvo večprocesorsko DDR platko. Šlo bo za DVD266-R model, ki bo podpiral Intelove FC-PGA procesorje, zgrajen pa bo okoli VIA Apollo Pro266 čipovja. Razširitvene zmožnosti plate so spodobne: 4 DIMM reže za do 4GB PC1600/PC2100 DDR SDRAMa, 5 PCI, 1 AGP 4x in 1 ACR reže. Kot se spodobi, bo plata podpirala ATA100, vgrajen pa bo tudi dodaten AMI 80649 ATA100/RAID kontroler. Plošča naj bi bila namenjena delovnim postajam in strežnikom, toda zaradi pomanjkanja vgrajenega SCSI krmilnika bo po vsej verjetnosti precej poceni in tako dosegljiva večini ljudekov. Proizvodnja naj bi se začela konec...

1 komentar

Gigabytova Socket370 DDR plošča

X-Bit Labs - Gigabyte je spet prvi, saj so najavili prvo Socket370 DDR ploščo. Gre za GA-6RX, ki je zgrajena okoli VIA Apollo Pro266 čipovja. Plošča je zasnovana zares moderno, z vsemi možnimi dodatki. Na plošči se nahajajo 4 168 pinske DIMM reže, 5 PCI, 1 AGP Pro ter 1 AMR reže, podpira pa do kar 6 USB portov preko dodatnega kabla ali AMR kartice. Seveda v teh dneh ne sme manjkati RAID kontroler in to so pri Gigabytu rešili z vgradnjo Promisovega ATA100/RAID kontrolerja. Tudi druge značilnosti te plošče so obetavne: poskrbljeno je za overclockanje preko FSBja ( od 100 do 166MHz ), spreminajnje voltaže na procesorju ( 1.55-1.80V ) ter čipovju/DIMM režah...Največja zanimivost te plošče pa je SCR priključek, v katerega lahko zadegate svojo SIMM kartico in preko računalnika obdelate svoj telefonski imenik ali kaj podobnega. Ta funkcija bo vsekakor deležna velike podpore današnjega, nad mobiteli navdušenega, občinstva [;)]....

0 komentarjev

Začetek cenovne vojne za vezna čipovja

X-Bit Labs - Nekateri tajvanski proizvajalci matičnih plošč poročajo, da je VIA začela spuščati cene svojih ProSavage PM133 in Apollo Pro266 DDR čipovij. Razlog za to je nedavna Intelova najava i815EP čipovja, ki bo stalo pod 30$. Pred tem čipovjem VIA seveda ni bila v skrbeh za svoj položaj, saj je edini konkurent njihovim čipovjem bil Intelov precenjeni i815E. Z pojavo novega čipovja in napovedano masovno podporo proizvajalcev, pa so morali ukrepati. Ceno PM133 so tako spustili na 31$, ceno Apollo Pro266 pa na 30$ ( seveda v večjih količinah... ). To pomeni, da bodo nove matične plošče s temi čipovje stale približno toliko, kot stare na osnovi Apolla Pro133A. Kaj naj rečem... Naj se igre začnejo [:D].

2 komentarja