»

Štirje formati na enem ploščku

Ars Technica - Bluray in HD-DVD že dolgo bijeta bitko za naziv standarda nove generacije, a stvari se premikajo zelo počasi. Vsak od obeh formatov ima določene prednosti in slabosti, ki preprečujejo popolno prevlado drugega, zato bi končni izid znal biti najslabši predvsem za kupce, saj bodo ti morali poskrbeti, da bo domača zabavna elektronika kompatibilna kar z obema. Zaskrbljeni pa so tudi proizvajalci diskov in avtorji (založbe), ki bodo na njih objavljali svoja dela.

Objava enega izdelka, na primer filma, v več različnih formatih bo dokaj draga, kot alternativna rešitev pa se ponujajo večslojni ploščki, ki imajo na vsakem sloju shranjen zapis drugačnega formata (o nečem podobnem smo že pisali). Tudi Ars Technica poroča o napredku na tem področju, trenutno najbolj zanimiva je patentirana ideja Warnerja, ki na enem ploščku združuje tako Bluray kot HD-DVD vsebine, teoretično pa bi lahko na obojestranski izdelek s podobno metodo zapisali podatke v kar štirih različnih formatih, pravijo.

9 komentarjev

TV prihodnosti: Prisiljeni v gledanje reklam?

Hartware.net - V Philipsovem razvojnem oddelku so si zamislili točno to, kar najbolj sovražimo: obvezno gledanje reklam! Med predvajanjem reklam ne bo možno menjavati televizijskih programov in pri posnetkih ne bo možno reklam previjati naprej. Patent temelji na obstoječi tehnologiji: MHP - Multimedia Home Platform. K sreči to velja le za digitalno televizijo. Bodo tako v ZDA nemara že čez 3 leta v obvezno gledanje reklam prisiljeni?

Seveda se na ta način lahko predvaja materiale po internetu že sedaj. Morda bo ABC/Disneyeva "zastonj" ponudba na internetu le nekoliko manj mamljiva ... Še ameriška prijava patenta v celoti.

55 komentarjev

Nekaj novega in nekaj starega

ZDNet - Disney je prijavil nov patent, ki bi omogočal restavracijam prenos filmov in ostalih multimedijskih zapisov na prenosne naprave. New Scientist temu pravi McDownload.

"Kako lahko obudimo star računalnik v življenje?", se je vprašal Shawn Morton in starega Maca modificiral v iRitobrisnik oziroma iWipe. Ogled strani ne priporočam vnetim ljubiteljem Macov. Zadeva naj bi vas stala $15 in nekaj ur časa.

9 komentarjev

Microsoft bi patentiral pozivnik

Slashdot - Uporabnikom odprtih operacijskih sistemov je poznan princip navideznih namizij, ki omogočajo razporeditev oken na več namizij (ponavadi 4). Pri tem potrebujemo posebnega pomočnika, namizni pozivnik (pager), ki prikazuje majhna okenca z vsebino namizij in omogoča preklapljanje med njimi. Podoben sistem se obeta tudi v novem Windowsu, saj Longhorn že kaže dodelane zametke navideznih namizij in pozivnikov. In zdaj se je Microsoft odločil pozivnik patentirati ...

20 komentarjev