»

Izšel Firefox 14

Mozilla.org - Izšla je nova verzija priljubljenega odprtokodnega brskalnika Firefox. Šest tednov po izidu trinajstice je pred nami inačica 14, ki pa ne prinaša toliko novosti, kot jih je predhodnica. Glede na šesttedenski razvojni cikel je to razumljivo, a vseeno najdemo v Firefoxu 14 nekaj izboljšav, ki bodo olajšale navigacijo po spletu.

Za večjo varnost oziroma zasebnost skrbi avtomatična uporaba šifriranja pri dostopu do Googla (uporaba HTTPS-verzije). V isti koš novosti sodi tudi sprememba vedenja ikone spletne strani (favicon), ki bo odslej prikazana na zavihku, ne pa več v vrstici za naslov. Tam bo Firefox prikazoval sivi globus (običajne strani), sivo ključavnico (HTTPS) ali zeleno ključavnico (EV SSL), tako da bomo takoj videli nivo varnosti. Vtičniki (plug-ins) se lahko...

80 komentarjev

Izšel Firefox 12

Mozilla.org - Mozilla se trdno drži novega tempa pri izdajanju novih različic, ki se sedaj pojavljajo približno vsakih šest tednov, čeprav podjetja in uporabniki nad tem niso navdušeni. Sredi marca je izšel Firefox 11, ki je prinesel vsega tri večje novosti, kar je v primerjavi s Firefoxom 4 iz neke druge dobe številčenja verzije izjemno malo. A Firefox 12, ki je izšel včeraj, ima samo eno večjo novost.

Večja novost je nov način posodabljanja, ki je avtomatiziran kot pri Chromu. Ta ob le ob prvi namestitvi vprašal, ali se vključi, nato pa bo ves čas v ozadju brez poseganja uporabnika skrbel, da bo vedno nameščena najnovejša različica Firefoxa. Druge izboljšave so še odstranitev poziva UAC v Windows ob namestitvi in oštevilčenje vrstic v prikazu izvorne kode strani. Privzeto je omogočen smooth...

38 komentarjev

Slovenci imamo radi Firefox

Slo-Tech - Xiti Monitor (v francoščini) poroča, da je tržni delež spletnega brskalnika Firefox spet narasel, tokrat globalno za polovico odstotne točke, pri nas pa kar za tri.

Januarja drugouvrščena Slovenija je v uporabi brskalnika prehitela Finsko, soseda Hrvaška pa sledi na tretjem mestu. Zanimiva je primerjava uporabe med tednom in vikendom, ki kaže na to, da v večini držav ljudje na službenem mestu še vedno uporabljajo druge brskalnike, doma pa Firefox. Kljub še vedno razmeroma hitri globalni rasti tržnega deleža se tržni delež ponekod že zmanjšuje, saj konkurenca ne počiva.

Z naraščanjem tržnega deleža se število varnostnih lukenj začuda ne povečuje sorazmerno: Firefox še vedno velja za enega najvarnejših spletnih brskalnikov.

83 komentarjev

Firefox z napako

Slashdot - V javnost je prišla vest, da ima najnovejša različica Firefoxa napako, ki vam lahko onemogoči uporabo brskalnika, dokler je ne odpravite. Do napake pride, ko uporabnik naleti na spletno stran, ki namerno vsebuje zelo dolgo ime strani. Ker Firefox shrani podatke o obiskanih spletnih straneh v datoteko, ki jo prebere ob vsakem zagonu, se vam tako brskalnik ob naslednjem zagonu "obesi" in prične porabljati celotno razpoložljivo procesorsko moč. Problem se začasno odpravi, če izbrišete datoteko history.dat v mapi z osebnimi nastavitvami brskalnika. Za napako ni na voljo še nobenega uradnega popravka. Ta neljubi dogodek lahko preprečite, če onemogočite spremljanje zgodovine (Tools Options History Remember visited pages for at least 0 days) ali pa če v datoteko prefs.js, ki je v isti mapi kot history.dat, vstavite:
user_pref("capability.policy.default.HTMLDocument.title.set","noAccess");
Napaka preizkušeno deluje na Windows XP. Kdor želi poizkusiti.

Kot zanimivost velja še...

106 komentarjev

Izšel Firefox 1.5

OSNews - Danes je izšla težko pričakovana različica priljubljenega spletnega brskalnika, Mozilla Firefox. Inačica 1.5 prinaša mnogo izboljšav ter novosti, med katerimi velja omeniti močno pričakovano avtomatsko posodabljanje, ki občutno zmanjša čas in velikost posodobitve. Med novostmi je tudi podpora vektorski grafiki SVG, hitrejša navigacija ter izboljšana podpora CSS in JavaScript spletnih tehnologij. Najnovejšo različico lahko prenesete s FTP strežnika. Kmalu bo na voljo tudi namestitev z uradne spletne strani.

Skupaj z novo verzijo spletnega brskalnika bo fundacija Mozilla razširila ciljno publiko svojega oglaševanja tudi na povprečne uporabnike interneta. Tako je začela z zbiranjem kratkih predstavitvenih filmov, ki jih lahko posnamete in pošljete vsi navdušeni uporabniki brskalnika preko strani Spread Firefox. Najboljši film bo izbran kot reklama, ki se bo predvajala na različnih medijih.

Spremenil naj bi se tudi ritem izdaj končnih različic brskalnika. Sedaj lahko...

89 komentarjev

Mozilla Firefox praznuje prvo leto obstoja.

News.com - Od prvega izida Firefoxa 1.0, lanskega novembra, je bilo zabeleženih 106,4 miljonov dolpotegov brskalnika iz Mozilline domače strani. V začetku tega meseca je izšel Firefox 1.5 release candidate 1, ki ga trenutno testira okoli pol miljona uporabnikov in bo v par tednih doživel uradno izdajo. Med glavnimi novostmi tako nova različica prinaša avtomatske posodobitve in hitrejše brskanje po straneh.

Chris Beard, predsednik Mozille, je še dejal, da bodo po izidu različice 1.5 začeli z agresivnejšim razvojem. Tako bi naj Firefox 2 izšel v sredini prihodnjega leta, Firefox 3 pa v prvi četrtini 2007. Prav tako pa bodo pri Mozilli z novim letom začeli z rednimi posodobitvami varnosti in stabilnosti vsakih 6-8 tednov. Nujni varnostni popravki pa bodo izhajali po potrebi tudi med rednimi popravki.

Vse najboljše in kar tako naprej!

39 komentarjev

Mozilla in derivati občutno povečali tržni delež

Mozillazine - 16,1 odstotka obiskovalcev strani, ki uporabljajo števce nemškega podjetja WebHits, se po sletu potepa z brskalniki, zasnovanimi na Mozilli. 9,4 odstotka jih uporablja Firefox, večino preostanka Netscape 7 oz. 6, medtem ko ima Mozilla le še 2,6 odstotka vsega deleža. Delež Explorerja je padel pod 80 odstotkov, saj ima 2,1 odstotka Netscape 4, 1,9 Safari in dober odstotek Opera.

Še precej večji delež uporabnikov Firefoxa je med uporabniki strani W3 Schools, ki pa gotovo ni merodajna. Precej bolj zanimiv je pregled deležev Firefoxa po nekaterih evropskih državah, ki ga je izmerilo francosko podjetje Xiti.

39 komentarjev

Mozilla napada mobilne telefone

Slashdot - Razvijalci pri Mozilla Foundation so se že pred časom odločili, da jim svet namiznih računalnikov niti približno ni dovolj. Zato so odprli novo fronto v boju med brskalniki, tokrat na mobilnih telefonih in podobnih manjših napravah. Minimo, kot se mini Mozilla imenuje, je v razvoju že kar lep čas in deluje kot konkurenca Operi za mobilne telefone.

Na CNET News so pred kratkim objavili intervju z vodilnim pri projektu, Dougom Turnerjem. Ta je povedal nekaj razlogov zakaj bi sploh uporabljali Minimo namesto konkurence in tudi napovedal izdajo nove različice (0.3) tega brskalnika, ki naj bi prišla januarja.

Še eno pomagalo pri krajšanju dolgih ur v šoli ...

5 komentarjev

Firefox vrača udarec

Slo-Tech - V sredo 3. novembra ob 19.00, le nekaj dni pred uradnim izzidom Firefox 1.0 bo Matjaž Horvat v Kiberpipi predstavil zmožnosti najnovejše različice (na enem od neuradnih predbuildov).

Si sploh upate predstavljati svet, v katerem je vojna boljša izbira kot mir? Če ne, potem izvolite nadaljevati svoje življenje z Internet Explorerjem, virusi, glavoboli in zgago. Če pa si tak svet lahko predstavljate, morate vsekakor spoznati nov spletni brskalnik Firefox, ki je zakuhal drugo svetovno vojno brskalnikov.

Zdaj zdaj bo izšel Firefox 1.0, ki bo odprl odločilno fronto. Izkrcala se bo celotna specialna enota, v kateri se še posebej učinkovito borijo zavračanje reklamnih oken, brskanje z zavihki, poudarek na varnosti in zasebnosti, vgrajeno iskanje in živi zaznamki. Tudi vi se lahko pridružite najmanj šestim milijonom pehotnikov, ki tvegajo svoje življenje za dobrobit spleta. Se vidimo v Kiberpipi!


Prisotni bodo tudi drugi prevajalci Mozille, po predavanju seveda sledijo čaj, mandarine in...

58 komentarjev